Sabah

BÜYÜMEYE DÖNÜŞ

Türk ekonomisi kur saldırısın­a karşı dengelenme adımlarıyl­a yeniden büyüme sürecine girdi

-

yılının son çeyreğinde­n beri daralma gösteren Türk ekonomisi yükselişe geçti. 2019’un üçüncü çeyreğinde büyüme oranı pozitife döndü ve yüzde 0.9 oldu. Ekonomide çarkların daha da hızlanması ve büyümenin son çeyrekte yüzde 5’e ulaşması bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak da “Büyüme ivmesi artmaya devam ediyor” açıklaması yaptı.

Geçen yılki kur saldırısıy­la birlikte yıllık bazda üç çeyrek daralan Türkiye ekonomisi, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın koordinatö­rlüğünde yürütülen dengelenme sürecinde atılan adımlarla tekrar büyüme patikasını döndü. Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0.9 büyüdü. Bir önceği çeyreğe göre yüzde 0.4 büyüyen Türkiye OECD, AB ve G7 ülkeleri ortalaması olan yüzde 0.3’ü geçti. Türkiye İstatik Kurumu ayrıca birinci çeyrek küçülmesin­i yüzde 2.4’ten 2.3’e, ikinci çeyrek küçülmesin­i de yüzde 1.6’dan 1.5’e çekti. Ekonomistl­er son çeyrekte büyümenin yüzde 4-5 bandında gerçekleşm­esini bekliyor.

FİRMALARIN BEKLENTİSİ GÜÇLENDİ

önümüzdeki döneme yönelik daha canlı bir iç piyasa beklentisi­ni ortaya koydu.

SANAYİ HAREKETLEN­Dİ

Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2.6 daralan sanayi sektörü, üçüncü çeyrekte yüzde 1.6 büyüdü. Sanayinin büyümeye toplam katkısı 0.29 puan oldu. Dün açıklanan İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticisi Endeksi (PMI) de kasımda 49.5’e yükselerek bir önceki aya göre toparlandı.

Üretimde Nisan 2018’den beri ilk kez artış gerçekleşt­i. Hizmetler sektörü turizmdeki yükselişin etkisiyle üçüncü çeyrekte yüzde 0.6 büyüdü ve 0.22 puanlık katkı verdi. İnşaat sektöründe ikinci çeyrekte yüzde 12.4 olan daralma, üçüncü çeyrekte yüzde 7.8’e indi.

VATANDAŞ VE DEVLET KATKISI

Merkez Bankası’nın üçüncü çeyrekte gerçekleşt­irdiği 7.5 puanlık faiz indirimini­n ardından bankaların düğmeye basmasıyla, vatandaş da ertelenmiş harcamalar­ını canlandıra­rak, büyümeye büyük katkı sağladı. Yılın ilk iki çeyreğinde daralan vatandaşın tüketimi, üçüncü çeyrekte yüzde 1.5 arttı. Vatandaşın tüketimind­eki artışın büyümeye katkısı 0.88 puan.

Devletin tüketimi de üçüncü çeyrekte yüzde 7 arttı bu da 0.88 puanlık bir katkı sağlıyor. Yatırımlar­da da ikinci çeyrekte yüzde 22.4 olan daralma, üçüncü çeyrekte yüzde 12.6’ya indi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dengelenme sürecinde atılan adımlarla tarihinin en büyük yıllık cari fazlasını veren ve enflasyonu 26 ay aradan sonra tek haneye indiren Türkiye ekonomisin­in yeniden büyüme patikasına dönmesinde, kamu bankaları öncülüğünd­e gerçekleşt­irilen faiz indirimler­i ile tekrar tüketmeye başlayan vatandaşın artan güveni, devletin harcamalar­ı ve turizm sektörünün canlılığı etkili oldu. Kredi faizlerind­eki indirim kampanyala­rı gayrimenku­l sektöründe daralmayı azaltırken, sanayi sektöründe de çarkların dönüşünün hızlandığı görüldü. Tüketimle birlikte stok rakamların­ın artması, firmaların
Dengelenme sürecinde atılan adımlarla tarihinin en büyük yıllık cari fazlasını veren ve enflasyonu 26 ay aradan sonra tek haneye indiren Türkiye ekonomisin­in yeniden büyüme patikasına dönmesinde, kamu bankaları öncülüğünd­e gerçekleşt­irilen faiz indirimler­i ile tekrar tüketmeye başlayan vatandaşın artan güveni, devletin harcamalar­ı ve turizm sektörünün canlılığı etkili oldu. Kredi faizlerind­eki indirim kampanyala­rı gayrimenku­l sektöründe daralmayı azaltırken, sanayi sektöründe de çarkların dönüşünün hızlandığı görüldü. Tüketimle birlikte stok rakamların­ın artması, firmaların
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye