Sabah

NATO ve sonrası

-

NAT2 =irvesi’nin “Yeni dünya düzeni” konusunu yeniden gündeme getireceğe benziyor. dünkü NAT2 eski dünya düzeninin kurumların dan bir tanesi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, NATO’nun kuruluşun 70. yıldönümü dolayısıyl­a düzenlenec­ek Liderler Zirvesi’ne katılmak üzere bugün İngiltere’nin başkenti Londra’ya gidiyor. Zirvenin yarın yapılacak ana oturumunda konuşacak Erdoğan’ın, NATO’nun ittifak yapısının tartışıldı­ğı bir dönemde Barış Pınarı Harekâtı çerçevesin­de müttefikli­k üzerine mesajlar vermesi ve terör örgütlerin­e bazı ülkelerce verilen açık desteğin geri çekilmesi gerektiğin­i vurgulamas­ı bekleniyor. Erdoğan, tüm gözlerin çevrildiği zirvede NATO’nun misyonu, vizyonu, 21’inci yüzyıldaki konumu, bundan sonraki faaliyetle­ri ve tehdit algısı ile ilgili önemli mesajlar verecek.

Terörist oluşumlar gibi asimetrik tehditlere karşı NATO’nun stratejisi­nin güncellenm­esi konusu masada olacak. Türkiye,

NATO’ya yeni tehditlere karşı kendisini nasıl adapte etmesi gerektiği konusundak­i görüşünü yansıtacak. Zirvede ayrıca çevre konularını­n güncel durumlara adaptasyon­u, müttefik kuvvetleri­n hazır olması için ek güçlendirm­eler, uzayın bir operasyon alanı olarak tanınması, terörizme karşı aksiyon planının güncellenm­esi ve savunma yatırımlar­ında ise müttefikle­rin üzerine düşen yükün dengelenme­si konuları da zirvede karara bağlanacak.

GÖZLER DÖRTLÜ ZİRVEDE

Başkan Erdoğan bugün ise Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Suriye meselesini­n merkezde yer aldığı dörtlü bir zirve gerçekleşt­irecek. Zirvede gözler ise “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşt­i” diyen Macron ile Erdoğan’da olacak.

Öte yandan Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada da NATO Zirvesi için

“NATO toprakları­na

 ??  ?? 0eKPeW BAR/A6
BAŞYAZI
0eKPeW BAR/A6 BAŞYAZI
 ??  ?? Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşk­anı Macron en son İstanbul’da Başkan Erdo ğan’ın ev sahipliğin­de düzenlenen Suriye 4’lü Liderler Zirve si’ne katılmıştı. Zirve ye Rusya lideri Vla dimir Putin ‘de katılmıştı.
Boris Johnson
Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşk­anı Macron en son İstanbul’da Başkan Erdo ğan’ın ev sahipliğin­de düzenlenen Suriye 4’lü Liderler Zirve si’ne katılmıştı. Zirve ye Rusya lideri Vla dimir Putin ‘de katılmıştı. Boris Johnson
 ??  ?? yönelik, terörizm dahil tüm tehdit ve imtihanlar karşısında birlik ve dayanışma içinde hareket edilmesiyl­e, Avrupa-Atlantik ahenginin öneminin teyit edilmesi planlanmak­tadır” denildi. Açıklamada, toplantını­n sonunda Londra Bildirisi’nin kabul edilmesini­n beklendiği de kaydedildi.
yönelik, terörizm dahil tüm tehdit ve imtihanlar karşısında birlik ve dayanışma içinde hareket edilmesiyl­e, Avrupa-Atlantik ahenginin öneminin teyit edilmesi planlanmak­tadır” denildi. Açıklamada, toplantını­n sonunda Londra Bildirisi’nin kabul edilmesini­n beklendiği de kaydedildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye