Sabah

ÜRETENLERE KREDİ DESTEĞİ 40 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI

- Okan.muderrisoJ­lu#sabaK.com.tr

nce, Türkiye ekonomisin­in yeniden pozitif büyüme patikasına girmiş olmasından memnuniyet duyunuz, sonra makul eleştirile­rinizi sıralayabi­lirsiniz!

Bu yılın 3. çeyreğinde ılımlı da olsa büyüme performans­ı yakalanmas­ını, son çeyrekte ise özlenen büyüme rakamların­a ulaşma umudu doğmasını ve 2019’un olumlu sonuçlanma­sı beklentisi­ni kazanç hanesine yazmak lazım.

Ekonomi küçülünce yığınla yorum ve uyarı yapan çevreler, aynı yaklaşımı büyüme yönlü göstergele­r açıklandığ­ında da sürdürmeyi tercih ediyorlar! Hatta içlerinden bir grup küçülmeye inanıyor, büyümeyi inkar etmeye yatkın duruyor.

Kuşkusuz, büyüme denildiğin­de, ekonomiyi hareketlen­diren dinamikler­in bileşimine özellikle göz atmak gerekir. “%ymenin kalitesi” denilen husus da budur. Tabii ki özel sektör yatırımlar­ı, net ihracat, dengeli hane halkı tüketimi, geleceği şekillendi­recek içerikteki kamu yatırımlar­ı mutlak gereklilik­tir. Kamuya ve stok değişimine yaslanan büyüme örneklerin­i didiklemek kadar orta vadede büyümeye katkı yapacak hususların neler olabileceğ­ine de bakmak zorunludur!

Mesele de burada düğümlenme­ktedir. Hazine ve Maliye Bakanı %erat Albayrak, takıntılı aktörleri, -tabiri caizse“Ağzıyla kuş tutsa bile memnun ede memektedir!”

Ekonomide mali disiplini tesis etme arayışları, fiyat istikrarın­ı bozan sorunlara mikro ölçeğe varıncaya dek neşter vurulması veya kuru tetikleyen Londra merkezli operasyonl­ara set çekilmesi malum odakları bir türlü makul değerlendi­rme çizgisine çekmeye yetmemekte­dir!

★★★

2ysa...

Büyümenin kaynakları sorgulanır­ken, sürdürüleb­ilirliği adına alınan önlemler de birlikte düşünülmel­idir. Eğer, büyüme adına sadece günü kurtaran birkaç hamle söz konusu olsa idi, eleştirile­rdeki haklılık payı artabilird­i. Lakin kalıcı ve kaliteli büyüme için atılan çok sayıda adım mevcut. 1itekim

■ Fiyat istikrarı ve finansal istikrar boyutunda bu yıl kritik kararlar hayata geçirildi. Bir başka ifade ile enflasyonu­n düşürülmes­ine, bankacılık sektörünün sermaye yapısını korumasına dair alınan önlemler, büyümeyi olumlu yönde geliştirme­ye dönüktü. Başkaları uygulasa alkışlanac­ak bu kararlar, ısrarla küçümsendi.

■ Özel sektör yatırımlar­ını artıracak, ithal ikamesine yarayacak, dönemsel üretim darboğazla­rını aşacak, ileri teknolojiy­i önceleyece­k projelerin finansmanı için açılan (İVME başta olmak üzere) kredilerin ve destek paketlerin­in hakkı da teslim edilmedi. Ama bu çaba, büyüme eğilimini yadsınamaz oranda yukarıya çekti.

■ 9e niKayet... Hukukun üstünlüğü çerçevesin­i pekiştirec­ek kapsamlı yargı reformu stratejisi etap etap hayata geçmeye başladı. Fakat bu iradeye sahip çıkılmak yerine sürekli negatif ajandayı sahiplenen kesimlere rastlanıld­ı.

Özetle...

Büyüme sevindiric­i bir işarettir. Esas olan büyümenin istikrarı ve devamlılığ­ını destekleye­cek kararlar ile siyasi kadrolardı­r. Bu noktada Türkiye, ilerisi için cesaret verici duruş sergilemek­tedir!

 ??  ?? Okan MÜDERRİSOĞ­LU
ANKARA’NIN NABZI
Okan MÜDERRİSOĞ­LU ANKARA’NIN NABZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye