Sabah

Atak ve Gökbey’in motoru 2020’de hazır

7rkiye’nin yerli retim iki helikoSter­inin motorunun 2020’de hazır olacağını söyleyen Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, yerli uçağın da 2028’de envantere gireceğini açıkladı

- SSB AKADEMİ GELİYOR

sektöründe çalışan eleman sayısının 4 yılda 30 binden 40 bine ulaştığını söyleyen Demir, dünyada yetenekler­ini kanıtlamış gençlerin Türkiye’ye çekilmesin­in de gerektiğin­i belirtti. Mezun gençlerin adaptasyon sürecine katkı sunmak için Savunma Akademisi kuracaklar­ını dile getiren Demir, “Hizmet içi ve Ar-Ge eğitimleri, yüksek lisans, doktora gibi eğitim görevleri üstlenilec­ek. Meslek yüksekokul­ları ile entegre olup nitelikli eleman yetiştirme­k gerek. YÖK’ün alan belirlemes­inde iletişim içindeyiz. Sanayide doktora çalışması için fikir alışverişi­nde bulunduk” şeklinde konuştu.

Son 15 yılda savunma ve havacılık sektöründe atağa kalkan Türkiye, bu alanda dünya markası olma iddiasını sürdürüyor. Cumhurbaşk­anlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye’nin kimseye sormadan operasyonl­ar gerçekleşt­irebilmesi­nin tam bağımsızlı­k anlamına geldiğini belirterek, TEI’de üzerinde çalışılan Atak ve Gökbey’de kullanılma­k üzere geliştiril­en motorun önümüzdeki yıl sonunda hazır olacağını söyledi. Yerli uçağın 2023’te hangardan çıkacağını da belirten Demir, TSK envanterin­e 2028-2029 yıllarında girmesinin planlandığ­ını ifade etti.

İŞARET FİŞEĞİ OLDU

Barış Pınarı Harekâtı akabinde muhtelif ülkelerden açıklamala­r geldiğini kaydeden Demir, “Doğrudan ambargo denilmedi ama süre uzatmalar, bazı şirketleri­n biz bu ürünü gönderemey­iz gibi tavırlarıy­la karşılaştı­k. Uzun vadede faydalı oldu. Bazı durumlarda, alt bileşenler­de, bizim dikkatimiz­den kaçan ürünleri yerlileşti­rme imkânı bulduk. Gecikmeler bizim için işaret fişeği oluyor” dedi. Savunma alanında atılan adımların diğer ürünlerde de teknoloji seviyesi algısını değiştirec­eğini vurgulayan Demir, lazer ve elektroman­yetikle ilgili çok önemli çalışmalar­ı olduğunu söyledi. Demir, “Şu anda dünya ölçeği ile karşılaştı­rdığımızda, dünya ile at başı gideceğimi­z alanlar bunlar” ifadelerin­i kullandı. İsmail Demir, yapay zekâ, yazılım ve siber güvenlik alanında niş ürünler çıkarmanın önemli olduğunun da altını çizdi.

Milli Piyade Tüfeği’nin (MPT) olgun seviyede performans gösterdiği­ne değinen Demir, tüfeğin üretiminde birden fazla şirketin devrede olacağı bir stratejiye gittikleri­ni söyledi. Demir, MPT’de 60 bin civarında üretim olduğunu ve bu sayının 120 bin olmasını hedefledik­lerini bildirdi.

Savunma Sanayii İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Latif Aral Aliş ise “Takip edilen 690 tane proje var. Hayata geçtikçe yeni pazarlar açılıyor. İç ve dış pazarlara gidiliyor. Bu kadar hızlı kalkışın sebebi; ürün ve platformla­rın ortaya çıkması. Firmalar yeni ürünler yapıyor. Kapasiteyi yüzde 100 artıramaz ama çok teknolojik, pahada ağır ürünler olacaktır. Seneye artış yüzde 50 olur” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SAVUNMA
SAVUNMA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? %HWO USTA
ANTALYA
%HWO USTA ANTALYA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye