Sabah

NATO’nun 70. yıl gündemi

- +DVDQ %DVUL <$/d,1

Dile kolay. Yetmiş yıllık bir itti fak. Bunca badireden geçmiş. Soğuk Savaş’ı kazanmış. Soğuk Savaş sonrası genişlemey­e devam etmiş. İttifaklar normalde kısa vadeli anlaş malar olarak bilinir. Bir düşman imge si etrafında toplanan birkaç devlet zora ki olarak böylesi bir anlaşmaya girer. Ve birleştiri­ci tehdit ortadan kalktığınd­a itti fak da biter. Çünkü ittifakın hiçbir par çası gereksiz yere kendi otonomisi ni kısıtlayac­ak bir anlaşmanın parça sı olmak istemez.

Ancak NATO kurucu tehdidini ortadan kaldırmış olmasına rağmen yıkılmadı. Hatta büyü dü. Bu haliyle sadece bir itti fak anlaşma sı olarak değil ulus lararası bir örgüt olarak görüldü. Hatta NATO’nun yıkılmasın­ı bekleyenle­r bunu uzun süre bir istisna olarak görme eği liminde oldu. NATO’nun bir kriz yaşa ması zaten hep beklenirdi. Çünkü diğer ülkelerin Amerikan etkisinden rahatsız olacağı düşünülürd­ü.

Evet bugün NATO bir kriz de ancak beklenilen sebepten dola yı değil. NATO’ya diğer üyeler değil Amerika kendisi zarar veriyor. Beklenilen liderlik rolünü oynamak şöyle dursun NATO’daki müttefikle­ri ni terk etme veya onlara maliyet bindir me eğilimine girdi. Aslında Amerika NATO’ya, artık kendi çıkarları için önemli görmediği için bir fırsat değil yük olarak bakıyor. Bunun sebeplerin­e dair bolca tartışma yapılabili­r. En önemli gerekçe olarak Amerika’nın stratejik haritasını­n değiştiği söyleniyor. Yeni tehdit Rusya değil Çin ve kritik coğrafya Avrupa değil Asya deniyor. Mantıken uygun bir gerekçe.

Ancak Amerika’nın stratejik değer lendirmesi­ni bu kadar temiz yaptığı nı söylemek mümkün değil. Aksine Amerika stratejik bir körlük ve operasyo nel bir tembellik içinde. Çin tehdidine yöneldiği doğru ama bunun planlı ve kapsamlı bir yönelme olduğu söylenemez. Daha ziyade günlük siya si ve diplomatik tartışmala­rdan etkilenen popülist bir siyasetin ürünü olduğu söy lenebilir. Özellikle Trump döneminde iç siyasete meze edildiğini görüyoruz. Bu nedenle Amerika’nın uzlaşmaz bir tutum içinde olabileceğ­ini tahmin etmek lazım.

Bu kritik zirvede birçok gündem maddesi ele alınabilir. Ama hepsi dönüp dolaşıp bu noktaya gelecektir. Amerika’nın Avrupalı ülkelere ve özel likle de Almanya’ya yönelik taleple ri olacaktır. Avrupalı ülkelerin de artık bu konuda tek sesli olmadığı çok açık. Almanya ve Fransa çalkantılı bir ilişki ye girdiler. Ortak tutum alabilecek­leri ni sanmam. Özellikle Doğu Avrupa ülke leri ittifakı Rusya konusunda daha etkin olmaya ikna etmekle uğraşabili­r ama sonuç almaları imkansıza yakın. Doğru. Önümüzde kritik bir süreç var. Ama bunun doksanlı yıllarda konsept değişikliğ­i temelinde yapılan dönüşüm toplantıla­rından olmadığını aksine bir hesaplaşma toplantısı olduğunu bilmek lazım. Bu hesaplaşma­nın da çok büyük sonuçlar doğurma ihtimali yok. Ancak öyle ya da böyle farklı görüşler temelinde NATO bir yara daha alacaktır. Yıkılmayac­ak fakat savrulmaya devam edecektir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye