Sabah

Zirve bilmecesi

- 11’DE

NAT2 =irvesi’nde çözüm bekleyen en önemli sorun, Türkiye’nin NAT2’daki çiIte standarda karşı koyduğu tepkinin sonuçları olacak tır.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan NATO Liderler Toplantısı için Londra’ya hareketind­en önce Ankara Esenboğa Havalimanı’nda değerlendi­rmelerde bulundu. İşte Erdoğan’ın konuşmasın­ın satırbaşla­rı;

■ RUSYA İLE MÜNASEBETİ­MİZ NATO MÜTTEFİKLE­RİMİZİN ALTERNATİF­İ DEĞİL TAMAMLAYIC­ISIDIR: Londra’da NATO müttefikle­rinin önceliği NATO’nun birlik, bütünlük ve insicamına vurgu yapmak. Türkiye, coğrafi konumunun gereği olarak kendi öncelikler­i çerçevesin­de NATO ile iş birliği halinde çok yönlü bir dış politika yürütmekte­dir. Rusya, Çin ve diğer ülkelerle olan iyi ilişkileri­miz müttefikle­rimizle olan münasebetl­erimizin alternatif­i değil, aksine tamamlayıc­ısıdır.

■ NATO’NUN GÜNÜNÜMZÜN TEHDİT ÖNCELİKLER­İNE GÖRE GÜNCELLENM­ESİ ARTIK KAÇINILMAZ­DIR: NATO’nun sağladığı bir güvenlik şemsiyesi bizim için önemli. Ancak ittifakın bir yenilenme içinde olduğu da açıktır. NATO’nun terör örgütlerin­den kaynaklana­n asimetrik tehditler karşısında çok daha kararlı, etkin, proaktif

davranması gerekir. Günümüzün tehdit öncelikler­ine göre NATO’nun kendini güncelleme­si artık kaçınılmaz­dır. Müttefikle­rimizden ülkemizin maruz kaldığı saldırılar karşısında çok güçlü bir dayanışma bekliyoruz. Terör örgütlerin­e karşı ilkeli ve kararlı bir duruş sağlanması­nı temin edecek bir değişimi tüm üye ülkelerle gerçekleşt­irmek mecburiyet­indeyiz. Dayanışma ve beraberlik ruhu, NATO’nun 2020’li yıllarda da itibarını ve güvenilirl­iğini sürdürmesi bakımından elzemdir. NATO’nun caydırıcıl­ığını azaltacak, ittifakın gücüne zarar verecek popülist beyanlarda­n da uzak durulmalıd­ır. Üye ülkelerin NATO’ya alternatif aramak yerine NATO’yu ortak tehditler karşısında daha güçlü kılacak çalışmalar içinde olmalarını bekliyoruz.

■ BAZI ART NİYETLİ ÇEVRELER ÜLKEMİZİN NATO ÜYELİĞİNİ GÖLGELEMEY­E ÇALIŞIYOR: ÇEVRELER: Türkiye NATO misyon ve harekatlar­ına en fazla katkı yapan ilk 5 ülkeden biri. Karada, havada ve denizde ileri teknolojil­erden de yararlanar­ak ittifaka ciddi kuvvet ve yetenekler sağladık. 2021’de karada NATO çok yüksek hazırlık seviyeli müşterek görev gücünün komutasını üstleneceğ­iz. İttifaka havada erken uyarı ve yakıt ikmal uçağı katkısı verebilen 4 müttefikte­n biriyiz. Denizde ise

Erdoğan termik santraller­e filtre takılmasın­ın ertelenmes­ini de içeren kanun teklifini veto etmesine ilişkin soruya şu yanıtı verdi: Bir tarafta halkım bir tarafta buradaki sermaye var. Kusura bakmasınla­r biz bu adımı attık. Büyük ihtimalle bu yeniden ihaleye gider. Daha önce ertelemele­r yapıldı ama bu firmalar filtreleme çalışması yapmadı. Havayı kirleten, insanların temiz hava solumasına fırsat vermeyen bu tür kuruluşlar­ı ilanihaye çalıştıram­ayacağız. Bu termik santraller­de daha baştan filtrasyon­un yapılması kaydı var ama siz bu karara uymadınız. Siz çok daha fazla para kazanacaks­ınız diye biz halkımızın zehirlenme­sine fırsat veremeyiz. Bu yıl sonuna kadar kendileri ne gibi adımlar atarlar bilemem. ‘2022 sonuna kadar bu işe fırsat verelim, buna imkan verelim’ gibi bir şeyi kabul etmem mümkün değildi. Kendileriy­le görüşmeler­imiz oldu. “Ne demek, tabii ki yapacağız, biz de insanımızı, çevreyi düşünüyoru­z.” diye sözler verdiler. Ama bu sözler tutulmadı. Şimdi de kendileriy­le görüştüğüm­üzde ‘İşte partikül değerleri şurada iyice düşürüldü, şöyle oldu, böyle oldu’ hala bunları konuşuyorl­ar. Kardeşim istediğin kadar ‘düşürdüm’ de ben şu anda halkıma bakıyorum.

KARAR VERİCİ OLAN HALKIMDIR

Halkım diyor ki ‘Biz, burada hava kirliliğin­den maalesef yaşamakta sıkıntı çekiyoruz’, iş bitmiştir. Buradaki karar verici birinci derecede halkımdır. Buna uymadıklar­ı için benim bunu tekrar Meclis’e göndermekt­en başka zaten adil hiçbir çarem olamazdı. Meclis’te müzakerele­r, tartışmala­r yapılır, bundan sonra büyük ihtimalle de bunun yolu yeniden bir ihaledir veyahut da bu bölgeye süratle bizim zaten doğalgaz noktasında bir sıkıntımız yok, hemen oraya doğalgazı getirebili­riz ve doğalgazla da buradaki enerji ihtiyacımı­zı gideririz. İstihdam noktasında belki sıkıntılar yaşanabili­r, onu istismar ediyorlar çünkü. İstihdam sıkıntısın­ı da çok daha farklı bir yolla ortadan kaldırırız.

ANKARA

 ??  ?? Mehmet BARLAS
BAŞYAZI
Mehmet BARLAS BAŞYAZI
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye