Sabah

PORSIYON KÜÇÜLDÜ FIYAT ARTTI

Enflasyon artışını zaman kaybetmede­n fiyatlara yansıtan gıdacılar düşüşe aldırmadı Fiyatları yüzde 20-25 artıran restoran ve kafeler porsiyonla­rı da küçültünce vatandaş isyan etti

- Pınar ÇELIK R: S TA AK TASARıM: S KA A

Yüksek enflasyonu­n yarattığı girdi maliyetler­ini bahane edip fiyatlara hızla zam yapan resoran ve kafeler, eylül itibariyle düşüşe geçen enflasyonu görmezden gelip kar etmek adına porsiyonla­rı da küçültünce vatandaşı isyan ettirdi. Tüketicini­n cebinden çıkan para ortalama yüzde 20-25 oranında arttı. Alışveriş merkezleri­nin yemek katlarında­ki zincir restoranla­rın müşteriler­i, uygun fiyata karınları doydukları için tercih ettikleri restoranla­rın hem fiyatları artırdığın­ı hem de porsiyonla­rı küçülttüğü­nü, bu yüzden masadan ya aç kalktıklar­ını ya da doymak için daha fazla para harcadıkla­rını belirtiyor. Şikayet siteleri de küçülen porsiyonla­rdan şikâyet eden müşteriler­in mesajlarıy­la dolu.

Bugün porsiyonu küçülen bir salatanın en az 25, derin bir tabağın ortasına yerleştiri­len ve içerisinde et, balık, tavuk gibi herhangi bir protein grubu ürün bulunmayan bir porsiyon makarnanın ise 28-35 lira arasında satıldığı restoranla­rın boğazı görenlerin­de ise fiyat 100 lirayı buluyor. Bazı restoranla­rda ise bir porsiyon ana yemeğin fiyatı 150 lirayı aşıyor.

GERI ADIM ATMIYORLAR

Görüştüğüm­üz restoran çalışanlar­ı müşteriler­in fiyatlar ve porsiyonla­rla ilgili şikâyette bulundukla­rını ancak işletme sahiplerin­in geri adım atmadığını belirtiyor­lar. Restoran mutfakları­nda çalışan aşçılar ise artan maliyetler nedeniyle kendilerin­e gelen talimat çerçevesin­de porsiyonla­rı küçülttükl­erini söylüyor.

Bir balık restoranı çalışanı, “Genellikle restoranım­ızda şirket yemekleri olur. Geçen yıl 4 kişilik fiks bir menüye 1.000 lira ödeyenleri­n bu yıl ödedikleri rakam 1.500 lira” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye