Sabah

Berlin ve ötesi

- Mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

TARİHİ tekerrür diye tarif edenler herhalde şimdi “Görüyorsun­uz işte, Türkiye olmadan Berlin Konferansı da olmaz” diyorlardı­r.

21 ’inci Yüzyılda “ibya’da Ne Işimiz Var” Ya Da “suriye’ye Girmekten

Başka Işimiz Kalmadı Mı” Diye SoranLara Cevap Bulmak Tabii Ki Çok Kolay Değil... Ama Bunların Dedeleri 15’inci Yüzyılda “konstantin­iye’de Ne Işi Miz Var” Ya Da “belgrad’ı Almaktan

Başka Işimiz Kalmadı Mı” Diye SorsaLardı, Acaba Başlarına Neler Gelirdi?

Türkiye’nin ağırlığı

Tarihi TekerRür Diye Tarif EdenLer Herhalde Şimdi “görüyorsun­uz Işte, Türkiye Olmadan Berlin Konferansı Da Olmaz” diyorlardı­r. Bundan önceki Berlin Konferansı (18841885) bir anlamda Osmanlı’nın Avrupa’dan uzaklaştır­ılmasının da simgesiydi. Aynı zamanda Avrupalı emperyalis­tlerin Afrika sömürgeler­ini paylaşmala­rının da ilk adımıydı. Şimdiki Berlin Konferansı ise, başta Libya olmak üzere Avrupa’yı da ilgilendir­en her konuda Türkiye Cumhuriyet­i’nin ağırlığını tescil edecektir.

Bismarck’tan Merkel’e

Yeni Berlin Konferansı’ndaki aktörler ise, eski Berlin Konferansı­ndakilerde­n oldukça farklı. Mesela şu Angela Merkel bundan 150 yıl önce doğmuş olsaydı, Bismarck’ın koltuğunun mirasçısı olabilir miydi? Ya da Fransa’nın Macron’u, Belçika’nın ırkçı kralı Leopold’ün devamı olabilir mi? Acaba Putin’in bedeninde geçen çağın hangi aktörünün ruhu üslenmişti­r?

Hafter akıllı olsaydı

Bizi Berlin’de temsil eden Cumhurbaşk­anı Erdoğan, yüklendiği her görevin hakkını veren bir kişi... Aslında Libya’nın korsan generali Hafter, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın gerçekçi bir tahlilini yapmış olsaydı, bu kadar rahat hareket edemezdi. Ayrıca İranlı general Süleymani’nin kaderi üzerinde gerekli değerlendi­rmeleri yapan hiçbir korsan, asla rahat etmemelidi­r. Şu anda dünya üzerinde Trump adında bir kişinin Amerika’yı temsil ettiği ve yönlendird­iği asla gözden kaçırılmam­alıdır.

Sonuç belli

Sonuçta bu son Berlin Konferansı bizim için bir nefes alma alanı oluşturaca­ğı için, dikkatle değerlendi­rilmelidir. Bu alanı kimseye kaptırmaya­cağımızı da herhalde en fazla Yunanlılar bilmelidir.

 ??  ?? Mehmet BARLAS
BAŞYAZI
Mehmet BARLAS BAŞYAZI
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye