Sabah

PUTİN’LE ORTAK ÇABAMIZ LİBYA’DA SİLAHLARI SUSTURDU

Libya gündemli Berlin Konferansı’na katılan Başkan Erdoğan, Rus lider Putin’le görüştü

-

BAŞKAN Erdoğan görüşmenin basına açık bölümünde yaptığı açıklamada “Ortak çabamız Libya’da sahada nisbi sükuneti sağladı. Hafter’in saldırgan tutumu sona ermeli” dedi. Putin de şöyle konuştu: “Büyük çaplı silahlı eylemler kesildi. Krize çözüm için Türkiye ile samimi şekilde çalışıyoru­z.”

Almanya’nın başkenti Berlin’de 12 ülkenin liderleri, BM, AB, Arap Ligi ve Afrika birliği temsilcile­ri Libya’da çözüm için dün masaya oturdu. Güçlü lider diplomasis­iyle, Berlin Konferansı’na gelinen süreçte Libya’da ateşkesin mimarı olan Başkan Erdoğan, kalıcı barış için de ağırlığını koydu

AAlmanya’nın başkenti Berlin’de 12 ülke ve 4 çok uluslu örgüt, Libya krizi için dün masaya oturdu. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, ev sahipliği yaptığı Libya Konferansı’nın düzenleneb­ilecek aşamaya gelmesinde Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in diplomatik başarısı bulunuyor. Konferansa Başkan Erdoğan ve Putin’in yanısıra İngiltere Başbakanı

Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron, Mısır’dan Abdulfetta­h es-Sisi, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Kongo Cumhuriyet­i Cumhurbaşk­anı Felix Tshisekedi, Cezayir

Cumhurbaşk­anı Abdulmecid Tebbun, BM’nin Libya Temsilcisi Ghassan Salame ile Afrika Birliği, Arap Ligi ve Çin temsilcile­ri ile Birleşik Arap Emirlikler­i Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo katıldı. BM nezdindeki meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz El Sarrac ve darbeci Halife Hafter de konferans için Berlin’deydi. Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne başta Türkiye olmak üzere, İtalya ve Cezayir destek veriyor. Libya’da Hafter’i destekleye­n ülkeler ise Fransa, BAE, Mısır.

KALICI ATEŞKES ORTAK METINDE...

Alman hükümeti BM’nin Libya Temsilcisi Ghassan Salame ile Eylül 2019’da bir araya gelerek Berlin’de uluslarara­sı bir konferansı­n yapılması hususunda mutabakata vardı. Libya Konferansı için ilki 17 Eylül’de olmak üzere toplam 5 istişare toplantısı gerçekleşt­irildi. Bu istişare toplantıla­rında taraflarca kabul gören 5 ana başlıkta ortak metin hazırlandı. Metindeki ana başlıklar kalıcı ateşkesin sağlanması, silah ambargosu, siyasi sürecin başlaması, uluslarara­sı hukuk ve insan haklarına riayet edilmesi ve ekonomik finansal reform.

Başkan Erdoğan, Berlin’e hareketi öncesi Atatürk Havalimanı’nda yaptığı açıklamada “Türkiye, gerek sahada gerekse diplomasid­e yürüttüğü mücadeleyl­e Libya’da barışın anahtarı olmuştur. Darbeci Hafter ve destekçile­rinin dizginlenm­esinde ülkemizin sergilediğ­i tutumun büyük rolü vardır. Ülkemiz bu adımlarıyl­a Akdeniz’deki haklarını garanti almanın yanı sıra, Libya’nın geleceğine de sahip çıkmıştır” dedi.

 ??  ?? Libya’ya çözüm için yapılan Berlin Konferansı’na katılan ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, zirve öncesi aile fotoğrafı çektirdi.
Libya’ya çözüm için yapılan Berlin Konferansı’na katılan ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, zirve öncesi aile fotoğrafı çektirdi.
 ??  ?? Berlin’de konakladığ­ı Başkan Erdoğan, Almanya’da yaşayan otelin önünde, gösterisiy­le karşılandı. Türkler’in sevgi
Berlin’de konakladığ­ı Başkan Erdoğan, Almanya’da yaşayan otelin önünde, gösterisiy­le karşılandı. Türkler’in sevgi
 ??  ??
 ??  ?? BERLIN Betül USTA
BERLIN Betül USTA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye