Sabah

ORTAK ÇABAMIZ SİLAHLARI SUSTURDU

Başkan Erdoğan, Libya gündemli Berlin konferansı öncesi Rus lider Putin’le görüştü. İki lider Libya’da ateşkesin sağlanması için Türkiye ve Rusya’nın verdiği ortak mücadeleye vurgu yaptı

- Betül USTA/BERLİN

BAŞKAN Recep Tayyip Erdoğan, Berlin’de, Libya’da ateşkes sağlanması konusunda birlikte önemli diplomatik çaba harcadığı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Basına kapalı yapılan heyetli görüşme öncesi iki lider kısa açıklamala­rda bulundu.

‘DEĞERLI DOSTUM’

Başkan Erdoğan’ın, Putin’e ‘Değerli Dostum’ diye hitap ederek yaptığı açıklamala­rı şöyle; ■ Değerli dostum, samimi diyaloğumu­z ve karşılıklı anlayışa dayalı çok boyutlu iş birliğimiz ortak coğrafyamı­zdaki sorunların çözümü bakımından önemli katkılar sağlamakta­dır. S-400 gibi uluslarara­sı alanda ses getiren projeleri karşı karşıya kaldığımız baskılara rağmen milli çıkarlarım­ızdan taviz vermeden kararlılık­la tamamladık. TürkAkım gibi enerji alanındaki diğer büyük ortak girişimimi­z olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaası da stratejik bir niteliğe haizdir. İlk reaktörün 2023’te işletmeye alınması hedefimizd­e sapma olmaması önem arz ediyor.

■ Ortak çabamız sahada nispi sükunet sağladı ancak girişimler­imizin esas meyvesini Berlin Zirvesi’nin toplanabil­miş olmasıyla alacağız. Ateşkes konusunda üstlendiği­miz sorumluluğ­un ve sarfettiği­niz çabanın farkındayı­z. Biz de Sayın Sarrac’ı ikna etmek için çok çaba gösterdik ve çok teşekkür ediyoruz ki kabul ettiler ve Moskova Zirvesi’nde de üzerine düşen görevi yerine getirdiler. Metni imzalamaya­n Hafter ise siyasi çözümden değil, askeri çözümden yana olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Libya’nın barış ve huzura kavuşabilm­esi için Berlin Zirvesi’nde ateşkesin ve siyasi sürece dönüşün kabulü temin edilmelidi­r. Hafter’in saldırgan tutumunun da sona ermesi gerekmekte­dir.

TÜRKIYE VE RUSYA SAYESINDE BURADAYIZ

Rus lider Putin ise “Libya tarafların­ın görüşmeler­i sadece bizimle değil kendi aralarında sürdürmele­ri bile bence bir başarıdır. Dışişleri bakanlarım­ıza bir teşekkür borçluyuz. Bu ortak bildiriyi taraflarda­n biri destekleme­se bile, biz yine de ümidimizi kesmiyoruz. Kanaatimce ileriye doğru ciddi adımlar attık. İstanbul’da Libya’daki ihtilaf tarafların­ı ateşkese çağırdık. Sahada birtakım olaylar olmasına rağmen taraflar yine de bize kulak verdiler ve ateşkes ilan edildi, çatışmalar durduruldu. Bu olumlu bir netice. Türkiye Ve Rusya’nın bu başarı ve alınan netice sayesinde Berlin’de bu uluslarara­sı çok formatlı toplantıya katılabili­yoruz. Bu meseleyi sonuçlandı­rmaya çalışacağı­z ve çatışmayı bitireceği­z” dedi.

 ??  ?? Başkan Erdoğan Berlin’de yoğun diplomasi trafiğini sürdürdü. Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşk­anı Abdul mecid Tebbun, Libya Ulusal Mutabakat Hükü meti (UMH) Başbakanı Fayiz El Sarrac’la ikili görüşmeler yaptı. Erdoğan, Fransa Cum hurbaşkanı Emmanuel Macron ve Italya Başbakanı Guiseppe Conte ile ayak üstü soh bet etti.
Başkan Erdoğan Berlin’de yoğun diplomasi trafiğini sürdürdü. Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşk­anı Abdul mecid Tebbun, Libya Ulusal Mutabakat Hükü meti (UMH) Başbakanı Fayiz El Sarrac’la ikili görüşmeler yaptı. Erdoğan, Fransa Cum hurbaşkanı Emmanuel Macron ve Italya Başbakanı Guiseppe Conte ile ayak üstü soh bet etti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye