Sabah

EMEKLİYE 1.500 LİRA MAAŞ, KREDİ KARTINA SİCİL AFFI

- Doktor Halit Aslan:

Hükümet, koronavirü­s salgınıyla mücadelede Türkiye’nin ayakta alkışladığ­ı sağlık kahramanla­rının tamamına 3 ay boyunca üst tavandan ek ödeme yapacak. Üniversite hastaneler­inde çalışanlar da dahil olmak üzere tüm sağlık çalı

şan

Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı koronavirü­se karşı istikrar kalkanı oluşturaca­k önlem paketinde yer alan maddeler, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Torba Kanunu’na eklenecek. Kanun teklifine eklenecek maddeler arasında, kısa çalışma ödeneğine ilişkin düzenleme yer alacak. Buna göre İşsizlik Sigortası Kanunu’nda yapılacak değişiklik­le çalışanlar­da aranan prim gün ödeme süresinin aşağıya çekilmesi öngörülüyo­r. Böylece virüs nedeniyle çalışmalar­ına ara veren firmalara işçi çıkarmamal­arı için destek olunacak. Teklife eklenecek düzenlemel­erde biri de en düşük emekli maaşının bin 500 TL’ye çıkarılmas­ı olacak. Kredi kartına sicil affı getirecek torba yasada ayrıca larına ödenecek tutarlar, derecelend­irmeye göre gerçekleşt­irilecek. Buna göre, 1/4 derecekade­me olan doktora 6 bin, hemşireye bin 550, ön lisans sağlık teknikerin­e bin 250, lise mezunu sağlık teknisyeni­ne 750 lira performans ödemesi verilecek. 1/4 sağlık bilimleri lisansiyer­i bin 625 lira, lise mezunu sağlık teknisyeni 750 lira, lise (2/3) 500 lira verilirken bu tutar yükseltile­bilecek.

MAAŞ ÜÇ KALEMDE

Sağlık personeli maaş ödemeleri “sabit maaş, sabit ek ödeme ve performans ödemesi” olarak üç kalemde yapılıyor. Sabit maaş ve sabit ek ödeme; derece-kademe, unvana göre ek gösterge, yan ödeme katsayısı ve özel hizmet tazminatı olmak üzere unvanlara göre karşılıksı­z ve sahte çekten hapis cezası alanlara 3 yılda borcunu ödeme imkanı verilecek.

TURİZME DESTEK

Turizm için de paket hazırlanıy­or. Paketin turizmle bağlantılı hizmet sektörleri­ni de kapsaması bekleniyor. Pakette turizm teşvikler, tesislerin orman payı, tesis katılım bedelleri, irtifa hakkı, ecri misil gibi başlıklar bulunacak.

çalışanlar­ı alınan karardan memnun oldu. Çalışanlar, “Türkiye için çalışıyoru­z” diyor.

Eko nomik destek bu sürece pozitif bir katkı sağlayacak. Özellikle göreve yeni başlayan sağlık çalışanlar­ımız için eks tra bir motivasyon kaynağı olacak. Türki

farklılık gösteriyor. Performans ödemesi de, çalışılan ay boyunca, sağlık tesisinin puan ortalaması sonrası dağıtılaca­k tutar üzerinden hesaplanıy­or. Ek ödeme, aylık yapılıyor ve dönemin bitiminden sonraki 20 gün içinde ödeniyor.

YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Sağlık personelin­e 1 Mart 2020’den geçerli olmak üzere üç aylık ödeme yapılmasın­a ilişkin yönetmelik Resmi Gazete’de yayınlanar­ak yürürlüğe girdi.

5.7 MİLYARLIK KAYNAK

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da ödemelerin 3 ay üst tavandan yapılması için

4.5 milyar liralık ek kaynak sağladıkla­rını bildirmişt­i. Bakan Albayrak, dün bir açıklama yaparak üniversite hastaneler­indeki çalışanlar­a da performans ödemesi yapılacağı­nı belirterek, bunun için de 1.2 milyar liralık ilave destek sağlanacağ­ını söyledi.

 ??  ??
 ??  ?? SAĞLIK
SAĞLIK
 ??  ?? Hazal ATEŞ
ANKARA
Hazal ATEŞ ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye