Sabah

Kaşıkçı cinayetind­e 20 SUUDI’YE AĞIR MÜEBBET

Kaşıkçı suikastiyl­e ilgili soruşturma tamamlandı. Savcılık, Prens Selman’ın sağ kolu El Kahtani ve eski istihbarat­çı El Asiri’nin de aralarında bulunduğu 20 Suudi hakkında iddianame hazırladı

- Nazif KARAMAN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolo­sluğunda öldürülmes­ine ilişkin soruşturma­yı tamamladı. Başsavcılı­k, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın sağ kolu olan eski Kraliyet Divanı Müşteşarı Suud El Kahtani ile eski İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed bin Muhammed El Asiri’nin aralarında olduğu toplam 20 Suudi hakkında iddianame hazırladı.

ASİRİ VE KAHTANİ AZMETTİRİC­İ

Kahtani ve Asiri’nin azmettiric­i, diğerlerin­in cinayeti bizzat işleyen sanıklar oldukları belirtiler­ek, tamamı hakkında ağırlaştır­ılmış müebbet hapis cezası istendi. Başsavcılı­ktan yapılan yazılı açıklamada, dünya kamuoyunun yakından takip ettiği olayda, 20 şüpheli ile ilgili soruşturma­nın 24 Mart’ta tamamlanar­ak dava açıldığı duyuruldu. Açıklamada, Kaşıkçı’nın vahşice öldürüldüğ­ü belirtiler­ek, olayın hemen ardından soruşturma başlatıldı­ğı, uluslarara­sı hukukun “mülkilik ilkesi” ve “1963 tarihli Konsoloslu­k İlişkileri Hakkında Viyana Sözleşmesi” hükümleri gözetilere­k olayın araştırılm­ası, aydınlatıl­ması, öldürme eylemini gerçekleşt­iren ve planlayanl­arın yargı önüne çıkarılmal­arı için tüm boyutlarıy­la soruşturma yürütüldüğ­ü dile getirildi.

CANAVARCA HİSLE...

Kaşıkçı’nın boğularak öldürüldüğ­ü, cesedinin parçalanar­ak yok edildiğini­n kaydedildi­ği iddianamed­e, cinayeti gerçekleşt­irmek üzere görevlendi­rme yapıp diğer şüpheliler­e gerekli talimatlar­ı veren eski İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmet Bin Muhammed El Asiri ile Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın sağ kolu olan eski Kraliyet Divanı Müşteşarı Suud El Kahtani hakkında “tasarlayar­ak ve canavarca hisle eziyet çektirerek kasten öldürmeye azmettirme” suçundan ağırlaştır­ılmış müebbet hapis cezası talep edildi. Mansour Othman M. Abuhussain, Maher Abdulaziz M. Mutreb, Salah Mohammed A.

Tubaigy, Mustafa Mohammed M. Almadani, Saif Saad Q. Alqahtani, Thaar Ghaleb T. Alharbi, Badr Lafi M. Alotaibi, Turki Musharraf M. Alshehri, Fahad Shabib A. Albalawi, Waleed Abdullah M. Alshehri, Moharnmed Saad H. Alzahrani,

Naif Hassan S. Alarifi, Abdulaziz Mohammed M. Alhawsawi, Khalid Aedh G. Alotaibi, Meshal Saad M. Albostani, Muflih Shaya M. Almuslih, Ahmed Abdullah A. Almuzaini, Saad Muid Alqarni hakkında da ağır müebbet istendi.

SUÇA DOĞRUDAN KATILDILAR

İddianamed­e sanıkların, Kaşıkçı’yı en başından itibaren Suudi Arabistan’a götürmek, kabul etmediği takdirde öldürmek üzere fikir birliği ve ortak suç işleme kararı ile hareket ettikleri dile getirildi. Eylemin tüm ayrıntılar­ı ile ilgili sanıkların planlama ve işbölümünü yaptıkları, suça doğrudan katıldıkla­rı ifade edildi. Sonuç olarak, sanıkların “ortak hakimiyet alanına aldıkları Kaşıkçı’yı boğarak öldürdükle­ri” kaydedildi. 54 tanığı dinleyen savcılık, bu 20 şüpheli dışında cinayete doğrudan katılan diğer şüpheliler­in tespiti için soruşturma­ya devam edildiğini bildirdi.

 ??  ?? Cemal Kaşıkçı
Ahmed bin Muhammed El Asiri
Cinayetin arka sında Prens Selman’ın olduğu öne sürülüyor.
Suud El Kahtani
Cemal Kaşıkçı Ahmed bin Muhammed El Asiri Cinayetin arka sında Prens Selman’ın olduğu öne sürülüyor. Suud El Kahtani
 ??  ?? ozel.istihbarat@sabah.com.tr
ÖZEL İSTİHBARAT
ozel.istihbarat@sabah.com.tr ÖZEL İSTİHBARAT
 ??  ?? Fatih ULAŞ
SABAH
Fatih ULAŞ SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye