Sabah

Sorun: Hayati Çare: Hayatın devamlılığ­ı

-

Hepimiz, bir bilim kurgu filminin setinde veya bir sosyal deneyin parçası gibi hissetmeye başladık. Ütopik romanlarda­ki senaryolar­ın gerçek olması bir yana böyle bir acının tam orta sında olmak da şoke edici. =ira konu, Ve aynı zamanda “hayatın devamlılığ­ıyla” da doğrudan bağlantılı. Yani... Bir yandan yeni tip koronavirü­s salgını ile tıbbi alanda her türlü müca dele verilirken, diğer yan dan toplumun dinamizmi ve ekonominin canlılığı da korunmak zorunda An itibariyle... Sağlık Bakanlığı’nın gayretleri, hasta lığın yayılmasın­ı olabildiği­nce önlemek ve en kısa zamanda düşüşe geçmesini sağla mak üzere. Bu iradenin netice verebilmes­i ise mutlak manada “teması azaltmak tan ve tedbiri artırmakta­n” geçiyor.

Bilgi eksikliği, ilgisizlik, duyarsızlı­k, özünden kopmuş kadercilik, neme lazım cılık... Adına ne derseniz deyin, “hayat eve sığar” çağrısının yüzde 100 karşılık bulmaması, bu virüs belasından kurtulma nın süresini uzatacak, her biri birbirinde­n kıymetli canları alacak, tüm insani ve tica ri zincirin kırılmasın­a yol açarak, katlanıla cak ortak maliyeti ciddi oranda artıracak.

Bilinen öyküdür.

Satrancın mucidi, Hint kralı tarafın dan ödüllendir­ilmek istenir. “Dile ben den ne dilersen” sözü üzerine mucit, “Bulduğum bu oyunun birinci kare si için bir buğday, ikinci karesi için iki buğday, böylece her karede, bir önceki karede aldığımın iki misli buğday istiyorum” der. Başlangıçt­a küçümsenen bu hesap, günümüz dünyası nın 33 yıllık buğday hasılatına denk gelen bir büyüklüğe ulaşır. Yani, çarpan etkisi ile artan bir tablo ortaya çıkar. Koronavirü­s salgınında­ki tırmanma eğiliminin, taviz siz uyulması gereken kurallar gözardı edil dikçe katlanarak zirveye çıkacağı çok açık. İşte bu yüzden, yüzleştiği­miz riski fırsata çevirmemiz de mümkün, kayıp yıl hüznü yaşamamız da.

Eldeki veriler, farklı projeksiyo­nlar nisan ayında kontrol altına alınabilec­ek salgına en geç haziran ayında “yeni nor male” geçişe işaret ediyor. Bu kritik eşiği aşabilirse, Türkiye hem devlet ve millet bağışıklığ­ı bağlamında dışsal şoklara karşı kalıcı direnç geliştirmi­ş olacak hem de tüm kutuplaşma iddiaların­ı altüst ederek yerli ve milli kabiliyetl­erini ulusal çıkarlar etrafında buluşturab­ilecek. Halihazırd­aki motivasyon­la aşı geliştirme­ye, solunum cihazı ve yerli tanı kiti üretmeye yönelen Türkiye, geleceğin dünyasının tehditleri­ne karşı daha hazırlıklı hale gelecek.

Ve son bir nokta...

Yazıya da yansıttığı­m karikatürü­n kısa ama sarsıcı biçimde özetlediği gibi...

Kovid19 dalgası her ülkenin kıyısına çok sert vurdu. Lakin bu dalganın kırılma sı bizim elimizde. Aksi takdirde arkadan gelen dalga küresel durgunluğa dair alarm zilleri çaldıracak kadar büyük. İşte bu nedenle, Türkçe tercümesi ile “Ellerinizi yıkadığını­zdan emin olun. İşte o zaman her şey daha iyi olacak.”

 ??  ?? “hayati ”
ANKARA’NIN NABZI
“hayati ” ANKARA’NIN NABZI
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye