Sabah

Abdi İbrahim ürettiği ilaçları hibe ediyor!

- Selale.kadak#sabaK.com.tr

oronavirüs­ü hepimizin hayatını alt üst etti. Yeni normalleri­miz oluştu. Bir taraftan virüse yakalanmam­aya gay ret ederken diğer yandan da hayatımıza dav ranış şekillerim­izi değişterer­ek devam etme ye çalışıyoru­z.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ve çok hızlı bir şekilde oluşturu lan Bilim Kurulu’nun uya rılarını ne kadar çok dinler sek, o kadar az insana bu virus bulaşacak, virüsün yayıl ma hızı daha geniş zamana yayılacak ve böylece hastane lerin başta yoğun bakım ünite leri olmak üzere tüm altyapıla rı, bu hastalığı ağır geçirenler­in hepsine hizmet verebilece­k durumda olacak. O nedenle gerekli olmadıkça, evde kalmak büyük önem taşıyor.

rinden gördük ki

önde gelen ülkele

çünkü pozitif çıkanlar hemen kendileri ni evlere kapatıp izole etmeyi başardı. Sağlık Bakanı Koca, Türkiye’de de test sayısını artır mak için büyük çaba sarfettikl­erini söylüyor.

Size daha önce bu köşede Sanofi’nin ürettiği ve başta ABD ve Çin olmak üzere bu ilacı tedavide kullanan ülkelerin başarı lı sonuçlar aldığını açıkladıkl­arı ilaç ile aynı hammaddeyi içeren bir ilacı önde gelen yerli ilaç üreticiler­inden Abdi İbrahim’in üreterek, Sağlık Bakanlığı’na teslim edece ğini yazmıştım.

Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut ile yeni gelişmeler konusunda sohbet ettim ve öğrendim ki üretime devam etmek için Hindistan’da buldukları 25 kiloluk hammaddeyi, bu ülkenin gümrükleri kapalı olduğu için getirememi­şler ancak güzel başka geliş meler olmuş.

Aynı hammaddeyi Çin’de bulmuş lar. Şimdi onu getiriyorl­ar ve üretecekle­ri 40 bin kutu ilacı Sağlık Bakanlığı’na hibe edecekler.

Sıtma tedavisind­e kullanılan bu ilacın umut olduğunu ve İbdi İbrahim’in de üret meye başladığın­ı yazınca, Nezih Barut’un telefonu hiç durmamış. Barut, ‘Biz bu ilacı elimizdeki 1 kilo hammadde ile üretip tamamını Sağlık Bakanlığı’na verdik. Hiç kalmadı bize. Üstelik bu ilaç öyle doktor kontrolü olmadan kullanılam­az, çok ciddi yan etkileri var. Testi pozi tif çıkan hastalarda kullanılma­sı gere kiyor” diyor. Ben de burdan bir kez daha uyarıyı vurgulamak istedim.

Çünkü öğreniyoru­m ki Sanofi’nin ilacı nı Türkiye’de romatizma hastaları da hali hazırda kullanıyor­muş. Ocak’ta ilaç depola rından eczanelere söz konusu ilaçtan 192 bin, şubat ayında 143 bin kutu gön derilmiş. Mart ayının ilk 15 gününde ise bir anda kutu adedi katlanarak 197 bine çıkmış. Belli ki eczanelere başlangıçt­a bir hücum olmuş ama bildiğiniz gibi Sağlık Bakanı Koca bu ilacı eczanelerd­en toplattık larını ve hastaneler­de pozitif olan hastalara kullanılma­k üzere dağıttıkla­rını söyledi.

Her akşam televizyon­da sorulara cevap veren bilim kurulu üyesi olan ve olmayan profesör doktorlard­an öğreniyoru­z ki zaten şu anda birden fazla ilaç tedavide kullanılıy­or ve hastaların da büyük bir kısmı iyileşiyor.

Diliyorum ki yerli ilaç üreticiler­i bu vesi le ile bir araya gelmeyi başarır ve daha çok ilacın jeneriğini üretmek başta olmak üzere masalarını­n üzerindeki tüm acil ve önem li konuları Sağlık Bakanı Koca ve ekibiyle görüşerek yeni bir yol haritası da çizerler.

 ??  ?? Şelale KADAK
Uzak Doğu’nun
test sayısı çoğaldıkça virus de daha çok kontrol altına alın dı,
Şelale KADAK Uzak Doğu’nun test sayısı çoğaldıkça virus de daha çok kontrol altına alın dı,

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye