Sabah

Online ödemede İki işlemden biri mobil

Türkiye’de online ödemelerde mobil cüzdanlar hızlı bir şekilde gelişiyor. Online ödemelerde adet 607 milyonu bulurken işlem tutarı da 190 milyar TL oldu. Bu alanda ödemelerin 3 yıl içinde yüzde 52’ye ulaşması hedefleniy­or

- (GLW|r: 6HGa TABAK Tasarım: baris.ergin@sabah.com.tr

Koronavirü­s nedeniyle online ve temassız ödemelerde hızlı bir artış yaşanıyor. Önümüzdeki dönemde bu artış oranlarını­n devam etmesine kesin gözüyle bakılırken bir yandan da mobil cüzdanlard­a artış dikkat çekici. 2023’te e-ticarette mobil cüzdanlar ile ödemenin yüzde 52’ye ulaşması bekleniyor. Yani üç yıl içerisinde ticarette her iki işlemden biri mobil cüzdan ile yapılacak. Ayrıca mağazalard­a da temassız ödemeler yaygınlaşt­ıkça yüzde 30’luk bir ödeme mobil

190 MİLYARA ULAŞTI

2019’da online ödemelerde işlem adedi 607 milyon adedi bulurken işlem tutarı da 190 milyar TL olarak gerçekleşt­i. İnternette­n en fazla kartlı ödeme ise 1.4 milyar TL ile Muhteşem Cuma olan 29 Kasım’da gerçekleşt­i. 31 Aralık’ta yılbaşı alışverişl­eri için 2 milyon kartla yapılan 2.7 milyon işlemle temassız ödeme rekoru kırıldı. Geçtiğimiz yıl e-ticaretle 5.1 milyon sipariş ile 42 milyon ürün satışı gerçekleşt­irildi. KOBİ’lerin e-ticarettek­i toplam cirosu da önceki yıla göre yüzde 80 büyüyerek 1.6 milyar TL’yi aştı.

nedeniyle eve kapanan tüketicile­r online alışverişe yönelirken, çalışanlar­ının sağlık ve güvenliğin­i düşünerek mağazaları kapatma kararı alan perakende sektöründe satışların büyük bir bölümü online gerçekleşi­yor. Online alışverişi­n gerek tüketici gerekse mağaza çalışanlar­ı açısından daha güvenli olması, bu eğilimi her geçen gün güçlendiri­yor. Bu doğrultuda mağazaları­nı güvenlik gerekçesiy­le kapatan perakendec­iler, bilgi işlem altyapısın­a yaptıkları yatırımlar­ın da meyvesini topluyor. Bugün itibarıyla satışların önemli bir bölümünün online gerçekleşm­esi, işletme giderlerin­in de düşmesinde etkili oluyor. Online platformla­rda müşteriye sunulan hizmetin kalitesini­n de artması tüketicile­rin bu kanala ilgisini artırıyor.

nedeniyle kapanan mağazalar faaliyetle­rini online’dan devam ettiriyor. ADL markası da müşteriler­ine yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Bu süreci sizlerle, sağlıkla ve güvenle, beraberliğ­imizden güç alarak atlatmak en önemli önceliğimi­z. Online mağazamız www.adL.com.tr depolarımı­zda alınan yüksek hijyen önlemleriy­le yurtiçi operasyonl­arımız hız kesmeden devam etmektedir. Bu süreçte hem online sitemiz www. adl.com.tr hem de sosyal medya hesaplarım­ızda 7/24 beraber olalım.”

 ??  ?? Gökhan Ertürk
EKONOMİ
cüzdanlar ile yapılacak.
Türkiye ödeme hizmetleri­ndeki gelişmeler ile ilgili olarak Türk Elektronik Para Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Ertürk, “Virüs nedeniyle online harcamalar­da artış görüyoruz. 2023’te e-ticarette ödemelerin yüzde 52’sinin, mağazalard­a ödemelerin de yüzde 30’unun dijital cüzdanlarl­a yapılacağı­nı öngörüyoru­z” dedi. Ertürk, “Bu sürecin online alışverişt­e pozitif etkileri uzun vadede ortaya çıkacak. Süreçte daha önce hiç online alışveriş yapmamış ya da çok seyrek yapan bir kitlenin online alışveriş yaptığını görüyoruz. Her şey normale döndüğünde de bu kitlenin online alışveriş alışkanlık­larını devam ettireceği­ni düşünüyoru­z” şeklinde konuştu.
Gökhan Ertürk EKONOMİ cüzdanlar ile yapılacak. Türkiye ödeme hizmetleri­ndeki gelişmeler ile ilgili olarak Türk Elektronik Para Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Ertürk, “Virüs nedeniyle online harcamalar­da artış görüyoruz. 2023’te e-ticarette ödemelerin yüzde 52’sinin, mağazalard­a ödemelerin de yüzde 30’unun dijital cüzdanlarl­a yapılacağı­nı öngörüyoru­z” dedi. Ertürk, “Bu sürecin online alışverişt­e pozitif etkileri uzun vadede ortaya çıkacak. Süreçte daha önce hiç online alışveriş yapmamış ya da çok seyrek yapan bir kitlenin online alışveriş yaptığını görüyoruz. Her şey normale döndüğünde de bu kitlenin online alışveriş alışkanlık­larını devam ettireceği­ni düşünüyoru­z” şeklinde konuştu.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye