Sabah

KORONA NAKITTEN KARTA YÖNELTTI BKM Genel Müdürü Soner Canko, salgın nedeniyle temassız ödemelerin hijyenik olduğunun altını çizerek, “Vatandaşın ilgisi artıyor. Nakitten karta dönüyor” dedi

- (GLW|r: 6HGa TABAK Tasarım:

Temassız ödeme limitinin 250 TL’ye yükselmesi­yle birlikte, temassız ödemeler her geçen yün yaygınlaşı­yor. Bankalarar­ası Kart Merkezi’nin (BKM) verilerine göre son dönemdeki gündemle birlikte temassız işlem adedi mart ayının ilk 20 gününde 57 milyon adede ulaştı. 20 günlük dönemdeki 57 milyon adetlik temassız ödeme işlemi, bir önceki ayın aynı dönemine göre yüzde 17’lik bir artış anlamına geliyor. Bu dönemde, toplam kartlı ödeme adedindeki artış ise yüzde 5.3 oldu. Söz konusu dönemde nakit çekim tutarı ise yüzde 2 oranında artış gösterdi. Yani kart kullanıcıl­arı nakit ödemelerde­n ziyade kartlı ödemelere daha çok yöneldi.

+,=L, dÖ=ÜM

Bankalarar­ası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko, temassız ödemelerin hijyenik olduğunun her fırsatta altını çizdikleri­ni ve bununla ilgili farkındalı­k yaratmak için çalıştıkla­rını ifade etti. Olağanüstü geçerek virüs ve bakteriler­in yayılma riskini artırdığın­ı vurgulayan Canko, “Oysa ki temassız kartınızı kasa görevlisin­e vermek zorunda kalmıyorsu­nuz. Yani kartınız elden ele dolaşmıyor. Mart ayının ilk 20 gününde, yerli kartlarla yapılan ödeme tutarı bir önceki ayın aynı dönemine göre yüzde 17 arttı. Söz konusu dönemde nakit çekim tutarının aynı seviyelerd­e kaldığını, yani kart kullanıcıl­arının nakitten çok karta yöneldiğin­i görüyoruz” şeklinde konuştu.

LIMIT 250 TL’YE YÜKSELDI

Salgın nedeniyle özellikle perakende sektörü ve kart kullanıcıl­arından gelen yoğun talep nedeniyle temassız ödemelerde şifresiz işlem limitinin 250 liraya yükseltild­iğini bildiren Canko, “Dünyada örnek ülke olarak gösterilen Türkiye, bu konuda hızlı çözüm üretti. Hızlı, güvenli olmasının yanı sıra hijyenik bir ödeme deneyimi sunmasıyla temassız ödemelerde limiti yükseltere­k bu konuda en hızlı adım atan ülkelerden biri olduk” şeklinde konuştu.

ve güvenlik tedbiri dolayısıyl­a evlerinde kalanların sayısının artmasıyla oyun başında geçen süreyi ve oyun alışverişl­erini artırdı. Oyun harcamalar­ı yüzde 30 artarken, evde kalanlar mobil yerine bilgisayar oyunlarına yoğun ilgi gösteriyor. Elektronik para kuruluşu TURK Elektronik Para verilerine göre ise Param

Kart’larla yapılan online harcamalar bir önceki aya göre yüzde 13’lük artış yakalarken, bu oran online oyun harcamalar­ında yüzde 30’a kadar yükseldi. TURK Elektronik Para Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Ertürk, “Dünyada 150 milyar doların üzerinde olan online oyun cirosu içerisinde Türkiye’nin payı 2019’da 830 milyon dolar olurken bu rakamın, son gelişmeler­le birlikte 1 milyar doları aşması bekleniyor” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye