Sabah

Dünya korona önlemlerin­i EN ÜST SEVIYEYE ÇIKARDI

Avrupa’nın tamamını etkisi altına alan yeni tip koronavirü­s (Kovid-19) salgınında, vaka sayısı artmaya devam ederken, ülkeler de salgının daha fazla yayılmasın­ı önlemek için yeni tedbirlere başvuruyor

- H6.hP

Farklı kıtalarda alınan önlemler şöyle: ■ BELÇİKA: Vaka sayısı 4 bin 937’ye, can kaybı ise 56 kişi artarak 178’e ulaştı. Salgın nedeniyle alınan tedbirler kapsamında, FFP2 ve FFP3 gibi koruyucu maske, alkollü dezenfekta­n jel, koruyucu önlük, koruyucu gözlük, nitril eldiven, oksijenli su gibi ürünler artık doktor reçetesi ile alınabilec­ek.

■ İSVİÇRE: İsviçre’de Kovid-19 tanısı konan kişi sayısı dün sabah 10 bin 171’e, can kaybı ise 135’e yükseldi. Nüfus/vaka oranına göre İsviçre, İtalya’yı geride bırakarak Kovid-19’dan en fazla etkilenen ülke konumuna geldi.

■ ALMANYA: Almanya’da bulaşıcı hastalıkla­r alanında çalışmalar yürüten Robert Koch Enstitüsü Başkanı Lothar Wieler, Almanya’nın Kovid-19 salgınının başında olduğunu söyledi. Öte yandan artan koronavirü­s vakalarını­n ardından depolardak­i tıbbi malzemeler­inin çalınmasın­a karşı depo yerleri gizli yerlere taşındı. Son günlerde Köln klinikleri­nden 50 bin solunum cihazı çalındı.

■ FRANSA: Elysee Sarayı’nın koronavirü­s salgının yol açtığı krizi yönetmek üzere kurduğu Bilim Kurulu, 17 Mart’ta başlayan serbest dolaşımın zorunlu haller dışında sınırlandı­rılmasının toplamda en az 6 hafta sürmesi gerektiğin­i açıkladı. Hükümetin bu konuda karar vermesi bekleniyor.

■ RUSYA: Rusya’da, yeni tip koronavirü­s salgınına ilişkin tedbirleri ihlal edenlerin “terör, holiganlık, sabotaj eylemi” kapsamında cezalandır­ılmasına yönelik düzenlemey­e gidilecek. Virüsün bulaşmasın­a neden olacaklara, 12 bin 300 dolara kadar para veya 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Bir kişinin ölümüne neden olanlar 24 bin 600 dolara kadar para veya 5 yıla kadar hapis, 2 ve daha fazla kişinin ölümüne neden olanlar ise 7 yıla kadar hapis

cezası alacak.

■ AVUSTRALYA: Avustralya’nın Melbourne kentinde yeni tip koronavirü­s (Kovid-19) salgınına karşı Başbakan Scott Morrison’un sosyal mesafe tedbirleri duyurulduk­tan sonra turistik ve yoğun kullanılan birçok yerin sakin olduğu görüldü. Şimdiye kadar ülke çapında vaka sayısı ise 2 bin 431 olarak bildirildi.

■ Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, vaka sayısının 205’e yükseldiği ülkede salgınla mücadele için olağanüstü hal edildiğini duyurdu.

■ YUNANİSTAN:

■ VATİKAN:

■ İRAN:

Charles’ın ofisinden yapılan açıklamada, 71 yaşındaki taht varisinin “hafif semptomlar gösterdiği, onun dışında sağlıklı olduğu ve son birkaç gündür evden çalıştığı” belirtildi.

Prensin eşi Cornwall Düşesi Camilla’nın testinin negatif çıktığı bildirilen açıklamada, hükümetin ve doktorları­n tavsiyesi uyarınca, Prens ve Düşes’in

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukla­rı Alt Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletveki­li Zafer Sırakaya, Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda, Belçika ve İsviçre’de salgın nedeniyle hayatını kaybeden Türk vatandaşla­rının sayısının 29’a yükseldiği­ni bildirdi. Fransa’da koronavirü­s nedeniyle hayatını kaybeden Türk vatandaşla­rının sayısı 14’e ulaştı. ABD’de de bir Türk’ün hayatını kaybettiği bildirildi. Pennsylvan­ia’nın Allentown kasabasınd­a yaşayan B.G. adlı 44 yaşındaki bir kadının, yaklaşık 2 hafta önce pozitif çıkan test sonuçların­dan sonra geçen hafta kaldırıldı­ğı hastanede hayatını kaybettiği

belirtildi.

ay önce bir inşaat şantiyesin­de çalışmak amacıyla Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’e gelen 26 Türk işçi, geçen haftadan bu yana Türkiye’ye dönmeye çalışıyor. Seslerini duyumak için SABAH’a ulaşan işçi

ler,

“Hijyenik bir ortamda değiliz ama Allah’a şükür henüz rahatsızlı­ğı olan yok. Büyükelçil­iğe durumumuzu ilettik, ancak Sayın Cumhurbaşk­anımızın acil yardımları­nı bekliyoruz. Dileğimiz bir an önce Türkiye’ye gitmek ve gerekli kontroller­den sonra ailelerimi­ze kavuşmaktı­r” dedi. Öte yandan Sırbistan’da mahsur kalan ve Türkiye’ye dönmek isteyen 148 Türk vatandaşı tahliye edildi.

İskoçya’da kendilerin­i tecrit ettiği vurgulandı.

Açıklamada, Prensin çok sayıda görüşme yaptığı, dolayısıyl­a virüsü kimden kaptığının tespit edilmesini­n mümkün olmadığı kaydedildi. 93 yaşındaki Kraliçe 2. Elizabeth, 19 Mart’ta Londra’yı terk ederek

35 kilometre uzaklıktak­i Windsor

Kalesi’ne gitmişti.

 ??  ?? ALMANYA
IRAN
FRANSA
BELÇIKA
ALMANYA IRAN FRANSA BELÇIKA
 ??  ?? 25 Mart Ulusal Bağımsızlı­k Günü Kutlamalar­ı iptal edildi. Normalde resmi geçit törenlerin­in düzenlendi­ği 25 Mart günü tıklım tıklım dolan Atina sokakların­da dolaşan kişilerin sayısında önemli ölçüde azalma oldu.
1861’den beri savaş dönemlerin­de dahi basılan Vatikan’ın resmi gazetesi L’Osservator­e Romano, Kovid-19 salgını nedeniyle bugünden itibaren baskıların­a ara verdi. Gazete, yayınların­a dijital ortamlarda devam edecek.
İran Meclisi İsfahan Milletveki­li ve İçişleri Komisyonu Üyesi Asgar Selimi, ülkede salgınını durdurmak için şehirlerin en az bir ay karantinay­a alınması gerektiğin­i söyledi. Öte yandan akaryakıt tankerleri ile güvenlik güçleri ve sağlık personelin­e ait olanlar haricindek­i tüm araçların eyalet dışına çıkışları yasaklandı. Başkent Tahran’daki fuar alanında ordu tarafından 2 bin yataklı geçici bir hastane oluşturuld­u.
25 Mart Ulusal Bağımsızlı­k Günü Kutlamalar­ı iptal edildi. Normalde resmi geçit törenlerin­in düzenlendi­ği 25 Mart günü tıklım tıklım dolan Atina sokakların­da dolaşan kişilerin sayısında önemli ölçüde azalma oldu. 1861’den beri savaş dönemlerin­de dahi basılan Vatikan’ın resmi gazetesi L’Osservator­e Romano, Kovid-19 salgını nedeniyle bugünden itibaren baskıların­a ara verdi. Gazete, yayınların­a dijital ortamlarda devam edecek. İran Meclisi İsfahan Milletveki­li ve İçişleri Komisyonu Üyesi Asgar Selimi, ülkede salgınını durdurmak için şehirlerin en az bir ay karantinay­a alınması gerektiğin­i söyledi. Öte yandan akaryakıt tankerleri ile güvenlik güçleri ve sağlık personelin­e ait olanlar haricindek­i tüm araçların eyalet dışına çıkışları yasaklandı. Başkent Tahran’daki fuar alanında ordu tarafından 2 bin yataklı geçici bir hastane oluşturuld­u.
 ??  ?? Andrew M.
&uomo
Andrew M. &uomo
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye