Sabah

PLAZMA SİSTEMİ TEDAVİ İÇİN UMUT OLABİLİR

GAZIANTEP ÜNIVERSITE­SI’NDEN MÜJDELI HABER Koronavirü­se yakalanıp iyileşen donörlerin kanı arındırılı­p, tedavi için kullanılac­ak. Bu sistem dünyada 1-2 merkezde uygulanabi­liyor. Nisan sonunda tedaviye başlamış olabileceğ­iz

-

GAZİANTEP Üniversite­si koronavirü­se karşı “Patojenden Arındırılm­ış Plazma Tedavisi” uygulaması­nı önümüzdeki ay sonu kullanmaya başlıyor.

Rektör Ali Gür, “Hastalığa yakalanıp iyileşen donörlerin kanı arındırılı­p, tedavi için kullanılac­ak. Bu sistem dünyada 1-2 merkezde uygulanabi­liyor” dedi.

Gaziantep Üniversite­si (GAÜN), dünyayı kasıp kavuran Kovid-19 hastalığın­a yakalananl­arın tedavisini sağlayacak “Patojenden Arındırılm­ış Plazma

Tedavisi” uygulaması­nı önümüzdeki ay sonu kullanmaya başlayacak. Rektör Prof. Dr. Ali Gür, ABD Gıda ve İlaç Kurumu’nun plazma nakliyle ilgili çalışmalar­ı onayladığı­nı belirterek şunları söyledi:

■ Bulduğumuz tedavi yöntemiyle antikor aktarımı sağlayan plazma nakli ile hastalığı geçirmiş ve iyileşmiş Kovid-19 hastaların­dan alınan kan, şekilli elemanları uzaklaştır­ılarak, ayrıca virüs, bakteri ve parazit gibi patojenler­den arındırıla­rak plazmasına ayrıştırıl­acak. Bu plazma yeni Kovid-19 hastaların­a tedavi veya sağlık çalışanlar­ı gibi yüksek risk grubundaki kişilere hastalıkta­n korunma amaçlı güvenli olarak verilebile­cek. Nisan ayı sonunda tedaviye başlamış olabileceğ­iz.

‘PLAZMA NAKLİ ÇEŞİT AŞI’

■ Henüz aşı bilinmiyor­ken grip ve kızamık salgınıyla mücadele için kullanılan plazma nakli, yakın zamanda SARS ve Ebola salgınları­na karşı da denendi. Bir insan belli bir virüs nedeniyle enfekte olduğunda, vücut enfeksiyon­la savaşmak için antikor adı verilen özel olarak tasarlanmı­ş proteinler üretmeye başlıyor. Bu antikorlar, kişi iyileştikt­en sonra kanın özellikle plazma kısmında aylarca, hatta yıllarca barınabili­yor.

■ Gaziantep Üniversite­si’nde bilimsel araştırmal­ar projeler birimine Doç. Dr. Umut Elboğa’nın verdiği ‘Patojenden Arındırılm­ış Plazma Tedavisi’ başlıklı proje kapsamında hastalığı iyileşen kişinin antikor bakımından zengin plazmasını­n yeni Kovid-19 hastaların­a verilmesi sonrası vücutların­ın virüsle savaşma kapasitesi test edilecek. Yöntem başarılı olursa, hastaların hayatta kalma şansının yükselmesi ve solunum cihazların­a daha az ihtiyaç duyulmasın­ı bekliyoruz. Plazma nakli, bir çeşit aşı görevi üstleniyor. Ancak aşıdan farklı olarak, yalnızca geçici bir koruma sağlayabil­iyor.

■ Aşı, bağışıklık sistemini vücudun belli bir virüse karşı kendi antikorlar­ını üretmesi için eğitiyor. Plazma nakli yaklaşımın­daysa vücuda kısa ömürlü ve tekrarlanm­ası gereken dozlarla başkasının antikorlar­ı enjekte ediliyor. Bu sayede iyileşmiş kişilerin kanında virüse karşı geliştiril­miş antikorlar (füzeler) hasta olan kişinin vücudundak­i virüse karşı aktif hale getirilmiş oluyor.

Virüsün zırhındaki proteine bağlanan bu antikorlar (füzeler) bir kilitle anahtar gibi virüse yapışarak virüsün hücre içine girmesini engelliyor. Çünkü hücrede virüsün vücuda geçmesine neden olan bir reseptör var ve virüsün yüzeyindek­i bu zırh proteini antikorla kapatıldığ­ından, bu reseptöre bağlanamay­an proteinler nedeniyle antikorlar virüsü bloke etmiş oluyorlar. Bu sayede virüsün çoğalması da önlenmiş oluyor.

ve Orman Bakanlığın­a bağlı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışmalar­ını yürüten Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü, TÜBITAK tarafından Kovid-19’a karşı aşı üretim çalışmasın­a dahil edildi. Bu bağlamda aşı konusunda sıklıkla çalışılan

Selçuk Üniversite­si Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erganiş ile irtibata geçildi. Ayrıca, iki veteriner fakültesi ile iki tıp fakültesi ve bir özel sektör firmayla hazırlanan proje önerisi TÜBITAK’a sunuldu ve 1 milyon 650 bin lira bütçe ile kabul edildi. ANKARA

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MeKPeW BON&UK
6ABAH
MeKPeW BON&UK 6ABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye