Sabah

Notlar: Eski günlere dönmeyelim!

-

Bu günlerde mesajlaşma­lar, tele fon konuşmalar­ı hep “İnşallah şu badire bir atlatılsın, eski günlere dönelim de...” gibi sinden cümlelerle sonlanıyor. Birkaç gündür düşünüyoru­m; bu günleri miz eninde sonun da geçip gidecek ama eski günle rimiz dönülme ye değer miydi? Birbirimiz­i ve kendi mizi tükettiğim­iz gün lere dönelim mi haki katen? Arsız arzuların hızına kapılıp gidelim mi yine? Yine eşya larla sevişelim, yine hırs ve hasetten kuru lu bir “gösteri” sah nesine oyuncu yazıla lım mı?..

Bana

kalırsa, fırsat bu fırsat, için hazırlanma­ya başlamanın vaktidir. Sadece beklemekle geçmez bu dönem, beklemez yetmez, yazık olur!

★★★

Bir de “eve dönmek” konusu var tabii... Döndük! Yurdumuz ev oldu, evlerimiz yurt. Kelimenin bütün anlam ları çakıştı, yeniden kaynaştı. “Ev”e iti barı geri verildi. Kuvvetle muhtemel ki, korona günleri geçtikten sonra da böyle sürecek. Şimdi “kapanmış” olma nın verdiği sıkıntıya rağmen evlerimizl­e derinden yakınlaştı­k, “ev” fikriyle baş tan tanıştık çünkü... Misafirhan­e, sığı nak veya “kürkçü dükkanı” olmak tan çıktı, yeni bir anlam kazandı. Ama ruhumuzun daralmasın­ı da inkar ede meyiz. Çünkü gövdemize “yurt” olan bu daireler, bu odalar, bu düzen ruhumuzu sarıp sarmala mıyor. Demek ki, düşünecek ve daha sonra yapılacak çok şey var.

★★★

Esas evimiz neresi? O başka bir mesele işte! Onu unuttuk... Fena halde savrulduk... Hani İsmet Özel’in o eşsiz şiirinde “Eve dön! Şarkıya dön! Kalbine dön!” derken kastet tiği “ev”den söz ediyorum. Şiirin bir yerinde der ki, şair; “Dostlarını­n eşi ğine varınca başlıyor senin diaspo ran/Herkesin bahanesi var, senin yok/ günahlı bir gölgenin serinliğin­de/biraz bekleyebil­irsin, daha sonra/ burada kalamazsın, başa dönemezsin.”

★★★

Tam şu günlerde... Küçücük bir bahçesi olanlar bile hoşnutlar, o top rak parçası için bin şükürle dolu kalp leri... Bitkilerle dolu bir balkonu olanlar “ne iyi yapmışız” diyorlar içle rinden...Bir de topraksız, saksısız içeriler var, beton kutular. Demek ki, neymiş?.. Bundan sonrasını siz bildiğiniz gibi içi nizden yazın...

 ??  ?? Haşmet BABAOĞLU
Bunları şimdi en baştan sorgulamay­a başlamayac­aksak, hiç yapamayaca­ğız demektir.
“yeni günler”
Haşmet BABAOĞLU Bunları şimdi en baştan sorgulamay­a başlamayac­aksak, hiç yapamayaca­ğız demektir. “yeni günler”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye