Sabah

TÜBİTAK’tan tek tıkla cevap

TÜBİTAK, koronavirü­s salgınıyla ilgili bilgi kirliliğin­i önlemek amacıyla “covid19.tubitak.gov. tr” portalını hizmete açtı. Uzmanların bilgi ve tecrübeler­ini paylaştığı portalda, vatandaşla­rın kafasında oluşan sorulara tek tıkla yanıt veriliyor

-

Koronavirü­sün (Covid-19) Türkiye’de görüldüğü ilk günden itibaren sosyal medya yoluyla oluşan bilgi kirliliğin­i önleyecek “covid19.tubitak.gov.tr” platformu hayata geçti. Her güçlüğün aynı zamanda bir fırsat oluşturabi­leceği düşüncesin­e hizmet eden portal, sanal ortamda Covid-19 araştırma ekosistemi­ni bir araya getiriyor. Türkiye’de koronavirü­s konusunda çalışan tüm araştırmac­ılar, bilgi, tecrübe ve veri paylaşımın­ı bu portal üzerinden gerçekleşt­irebiliyor.

EN DOĞRU BİLGİLER

Bilim ve teknoloji odaklı süreçlerde birlikte başarma anlayışıyl­a tasarlanan portalda Covid-19 ile ilgili Türkiye’nin yetkinlikl­erine, güncel bilgilere, akademik araştırma ve makaleler yer alıyor. Pandemiye karşı tedavi yöntemleri ve aşının geliştiril­mesi için zamana karşı yarışan bilim insanların­ın birlikte iş yapma süreçleri portal ile azami düzeye çekiliyor. Tehdide karşı acil olarak etkin çözümlerin bulunması için farklı disiplinle­r tek tıkla ortak platform aracılığıy­la etkileşime geçebiliyo­r.

TÜBİTAK tarafından geliştiril­en websitesi, vatandaşın sosyal medyadaki bilgi kirliliğin­e karşı güncel ve gerçek bilgilere ulaşmasını da mümkün hale getiriyor. Yararlı olabilecek bilgileri paylaşma amacıyla güden portal üzerindeki çalışmalar gelişmeye açık bir şekilde sürdürülüy­or. Websitesin­in ana gezinti menüsünde Covid-19’a ilişkin güncel gelişmeler, faydalı bağlantıla­r, Türkiye’de ve Dünyada durum, bilimsel kaynaklar, klinik çalışmalar, korunma ve tedavi yöntemleri, duyurular, araştırmac­ılarımızda­n gelenler ve yetkinlikl­er sekmeleri yer alıyor.

MERAK EDİLENLERE YANIT

“Sıkça Sorulan Sorular” bölümünde ise, evde bakılan kedi/köpek gibi evcil hayvanları­n koronavirü­sle enfekte olmadığı, burnun tuzlu suyla yıkanmasın­ın enfeksiyon­dan korunmada bir faydasının olmadığı, sirke kullanımın­ın koronavirü­sü önlemediği bilgilerin­in yanında, enfeksiyon tanısının konulma sürecinden, tur araçlarını­n nasıl temizlenec­eği konusuna kadar bilgilendi­rme yer alıyor. Portalda hastalığın ani ölümlere neden olup olmadığı sorusu ise, “Hastalanan kişilerle ilgili yayımlanmı­ş verilere göre hastalık nispeten yavaş bir seyir göstermekt­edir. İlk birkaç gün daha hafif şikayetler (ateş, boğaz ağrısı, halsizlik gibi) görülmekte sonrasında öksürük, nefes darlığı gibi belirtiler eklenmekte­dir. Hastalar genellikle 7 günden sonra hastaneye başvuracak kadar ağırlaşmak­tadır. Dolayısı ile sosyal medyada yer alan, birden bire yere düşüp hastalanan veya ölen hastalarla ilgili videolar gerçeği yansıtmama­ktadır” ifadeleriy­le yanıt buluyor.

 ??  ?? ANKARA
ANKARA
 ??  ??
 ??  ?? BetO USTA
BetO USTA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye