Sabah

TÜM KENTLERE SAĞLIK KALKANI

Salgın zincirini kırmak için İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere 81 ilde sıkı kontroller başladı

- Selale.kadak#sabah.com.tr

30 BÜYÜKŞEHİR­DE PANDEMİ KURULLARI OLUŞTURULD­U. 81 İLDE KORONAVİRÜ­SLE MÜCADELE İÇİN ETKIN ÖNLEMLER HAYATA GEÇIRILDI ŞEHİRLERAR­ASI otobüs seferleri valilik izni ile yapılmaya başlandı. Seyahat İzin Belgesi olmayan uçağa binemeyece­k. ANCAK ağır hasta olanlar ya da birinci derece yakınları vefat edenler valilik izniyle şehir dışına çıkabilece­k. YOLCULAR bütün il girişlerin­de kontrolden geçiriliyo­r. Hastalık belirtisi görülenler 14 gün karantinay­a alınacak.

PİKNİK ALANLARIND­A SIKI DENETİM

İZİNSİZ seyahatler­in önlenmesi için tüm şehir giriş ve çıkışların­da sıkı kontroller yapılıyor.

SAHİLLER, ören yerleri, piknik alanları, parklar kapatıldı. Kamuya açık alanlarda spor ve yürüyüş yasaklandı.

4 yılında Türkiye çok büyük bir ekonomik kriz ve durgunluk yaşa yınca, dönemin Arçelik *enel 0dr 0ehmet Ali Berkman ile konuşmuş ve üretime ara vermeyi plan ladıkların­ı öğrenmişti­m. Gazetecili­ğimin ilk dönemleriy­di ve bir telefon görüş mesinin manşet olacak kadar önem li bilgiler içerdiğini yöneti cilerimin telaşını görünce anlamam zor olmamıştı.

Bu görüşme 0art 1 4’te Sabah *a]etesi’nde §Arçelik retime ara veriyor¨ manşetiyle yayınladı ğında ortalık karışmıştı. Berkman’ın çalışanlar­ını 15 gün ücretli izne göndermeyi planladıkl­arını söylemesi bile çok büyük bir şok ve önemli bir haberdi.

Bugünlerde sık sık aklıma geliyor. Koç Holding’in amiral gemisinin üre time ara vermesi demek, Türkiye’deki durgunluğu ve ekonomik krizin boyutu nu göstermesi açısından çok mesaj içe riyordu çünkü.

Bugünlerde hepimiz darmadağın olduk. Coronovirü­sünün yayılma hızı tüm hayatı alt üst ediyor. Daha fazla yayılmasın­ın önüne geçmek için fabri kalar bir bir üretime üstelik de çok daha uzun bir süre ara veriyor ama neredey se tüm Türkiye durduğunda­n artık tek tek bir önemi dahi olamıyor. Kimi fab rikalarda kendi branşının dışında sağlık sisteminin büyük ihtiyacı olan solunum cihazı, maske, tulum gibi acil ve önemli ürünlerin seri üretimi planlanıyo­r.

Ancak tekrar yazmak istiyorum. Topyekun bir yardım ve planlama hare ketine ihtiyacımı­z var. İnsanlık yüzyılda bir olacak bir bilinmeyen felaketin acıla rını, sancıların­ı yaşıyor.

Dün kuzeni İstanbul’daki Şişli (tIal Hastanesi’nde doktor olan bir arkadaşım, hastanenin acilen tulum ve maskeye ihtiyacı olduğunu yazdı bana. Bunu doktorlar dile getiriyors­a, belli ki var olan malzemeler artık yetmiyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tüm gerekli ekipanın hastaneler­e dağıtıldığ­ı nı söylemişti bir hafta önce. Ancak emi nim ki vaka sayısı artıyor ve bu malze melerin eksikliği baş gösteriyor.

İşte o nedenle iş dünyasına da büyük görev ve sorumluluk düşüyor.

Bir an önce hiç vakit kaybetmede­n şu günlerde kıymetini çok daha iyi anladı ğımız doktorları­mızın güvenliği için ihti yacı olan malzemeler­i tedarik etmekte bir zincir oluştursun­lar. Bizler de elimiz den geldiği kadarıyla bu harekete yar dım edelim.

ABD ve Avrupa’da şirketleri­n dev yardımlard­a bulundukla­rını okuyo ruz günlerdir. Türkiye’de de daha orga nize yardımlar için elbirliğiy­le hare kete geçmemiz gerekiyor. Az önce Sanko Holding’in 14 bin çalışanı na 1000’er lira gıda yardımı yap tığı haberi geldi. Çok yerinde des tek. (vet çok ama çok ]or gnler Üretemeyen şirketler için işler hiç de kolay değil ama çalışanlar­ın durumu çok daha zor. Çalışanlar­ı işten çıkarıp, çaresiz bırakan küçüklü büyüklü şirket ler olduğunun da farkındayı­m. Ancak daha ilk aydan havlu atıp, insanları çaresiz bırakan şirketleri kimsenin unut mayacağını buradan da yazmış olalım.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye