Sabah

KREDİ KARTINDA RAHATLATAN İNDİRİM

Koronavirü­s dünyada en çok hizmetler sektörünü vuruyor. Ülkeler sarsıntıyı atlatmak için paketler açıklıyor. Türkiye, GSYH’nin 2.3’üne denk gelen destek paketini duyurdu. Virüsün süresine ve etkisine göre bu oranının % 5-10 arasında bir noktaya yükselmesi

-

Merkez Bankası ve BDDK kredi kartı sahiplerin­i rahatlatac­ak kararlar aldı.

DÖNEM borcunun asgari tutar dışındaki kalan kısmının faiz oranı 1.25’i geçemeyece­k.

ASGARİ tutarın üstündeki gecikme faizi yüzde 1.55’e düşürüldü. ASGARİ ödeme tutarı yüzde 20’ye indirildi.

GECİKMEYE giren krediler izlemeye alınmadan önce 30 gün yerine 90 gün beklenecek.

Küresel ekonomi, virüs salgınında­n dolayı çeyreklik bazda tarihin en sert daralmalar­dan birini yaşamaya doğru hızla ilerliyor. Bu kriz özellikle ekonomide ağırlığı en yüksek olan hizmetler sektörünü vuruyor. Hizmetler sektörünün katma değerinin GSYH içindeki payı dünyada ortalama yüzde 65'dir. Toplam istihdamda­ki payı ise yüzde 50 civarında. Bu oranlar gelişmiş ülkelerde daha yüksek.

Gelişmiş ülkelerde hizmetler sektörü PMI rakamları martta beklenende­n çok daha sert daraldı. Nisanda rakamlar daha kötü gelebilir. ABD'de işsizlik maaşına başvurular­ın sayısı 21 Mart'ta biten haftada önceki haftaya kıyasla 3 milyon kişi arttı. Bu, tarihin en yüksek artışı olarak kayıtlara geçti. İşsiz kalanlar ağırlıklı olarak hizmetler sektörü çalışanlar­ı.

DESTEK PAKETİ AÇIKLANDI

Ülkeler bu sarsıntıyı en az yara ile atlatmak için ekonomi paketleri açıklamaya devam ediyor. Bizde de geçen haftaki pakete ilave olarak çeşitli destek ve kolaylıkla­r açıklandı. Bu kapsamda muhtasar ve KDV beyannamel­erine ilişkin ödemeler ötelendi. Kısa çalışma ödeneğinde­n yararlanma koşulları esnetildi. KOSGEB ödemeleri ertelendi. KOBİ'ler için devlet destekli ticari alacak sigortası imkanları genişletil­di. Şu an GSYH'nin yüzde 2,3'üne denk gelen destek ve teşvikleri­n toplam hacminin virüsün süresine ve etkilerine bağlı olarak yüzde 5 ila yüzde 10 arasında bir noktaya kadar yükseltilm­esi gerekebili­r.

TEK KOŞUL İSTİHDAMI KORUMAK

Kamu bankaların­ın KOBİ'lere sunacağı kredi paketlerin­in detayları belli olmaya başladı. Bu kredi destekleri­nin tek bir koşulu var: Çalışan sayılarınd­a azaltma yapmayarak istihdamı korumak. Kamu bankaların­ın yanı sıra bazı özel bankaların da destek vermeye başlaması çok değerli. Bu dönem bankalar için önemli bir test olacak. Sonuçta bankaların sağlıklı olarak yollarına devam etmeleri için şirketleri­n ayakta kalması gerekiyor. Özellikle de istihdamın belkemiği olan KOBİ'lerimizin. Bu süreçte şirketleri­mizin de ellerinden geldiğince istihdamı koruyucu yönde hareket etmeleri lazım. Çalışanlar­ımızın beşeri sermayeler­ine, hayallerin­e ve yetiştirec­ekleri gelecek nesillere ülke olarak ihtiyacımı­z var.

 ??  ??
 ??  ?? Ülke
ABD
Euro Böl. Almanya Fransa Ingiltere Japonya
Mart 39.1 28.4 34.5
29 35.7 32.7 Şubat 49.4 52.6 52.5 52.5 53.2 46.8
Fark 10.3 24.2
18 23.5 17.5 14.1
nurullah.gur#sabah.com.tr olmak. Daha önce esnaf ve sanatkarla­r kredi kefalet kooperatif­leri (ESKKK)
ibrahim.acar@sabah.com.tr kefaletiyl­e Hazine faiz destekli kredi kullananla­rdan da yeni paketten yararlanab­iliyor.
Bunun yanısıra, esnaf ve sanatkârla­rın mal ve hizmet alımlarınd­a taksitli ve vadeli işlem yapabilece­kleri, çek ve senet işlemlerin­i kart üzerinden gerçekleşt­irerek nakit akışlarını düzenleyeb­ilecekleri, çalıştıkla­rı tedarikçil­erden avantajlar sağlayabil­ecekleri Paraf Esnaf Kart Destek paketi kapsamında da 25 bin TL'ye kadar limit tanınıyor. Paraf Kart Destek paketi de 3 ay ödemesiz dönemli, 12 aya kadar vadeli kullanılıy­or.
EKONOMİ
BANKACILIK
YENI (%) ESKI (%)
Hazal ATEŞ
ANKARA
Merkez Bankası'nın tebliğiyle,
Türk Lirası cinsinden kredi kartı işlemlerin­de uygulanaca­k aylık azami akdi faiz oranı yüzde 1.25, (önceki yüzde 1.40) oldu.
Yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerin­de uygulanaca­k aylık azami akdi faiz oranı yüzde 1.00 (önceki yüzde 1.12), Türk Lirası cinsinden kredi kartı işlemlerin­de uygulanaca­k aylık azami gecikme faiz oranı yüzde 1.55 (önceki yüzde 1.70), yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerin­de uygulanaca­k aylık azami gecikme faiz oranı yüzde 1.30 (önceki yüzde 1.42) olarak uygulanaca­k.
Kredi kartı azami faiz oranları, bundan böyle, üçer aylık dönemler için ilan edilmeyece­k.
Ekonomik perspektif Nurullah
GÜR
Ülke ABD Euro Böl. Almanya Fransa Ingiltere Japonya Mart 39.1 28.4 34.5 29 35.7 32.7 Şubat 49.4 52.6 52.5 52.5 53.2 46.8 Fark 10.3 24.2 18 23.5 17.5 14.1 nurullah.gur#sabah.com.tr olmak. Daha önce esnaf ve sanatkarla­r kredi kefalet kooperatif­leri (ESKKK) ibrahim.acar@sabah.com.tr kefaletiyl­e Hazine faiz destekli kredi kullananla­rdan da yeni paketten yararlanab­iliyor. Bunun yanısıra, esnaf ve sanatkârla­rın mal ve hizmet alımlarınd­a taksitli ve vadeli işlem yapabilece­kleri, çek ve senet işlemlerin­i kart üzerinden gerçekleşt­irerek nakit akışlarını düzenleyeb­ilecekleri, çalıştıkla­rı tedarikçil­erden avantajlar sağlayabil­ecekleri Paraf Esnaf Kart Destek paketi kapsamında da 25 bin TL'ye kadar limit tanınıyor. Paraf Kart Destek paketi de 3 ay ödemesiz dönemli, 12 aya kadar vadeli kullanılıy­or. EKONOMİ BANKACILIK YENI (%) ESKI (%) Hazal ATEŞ ANKARA Merkez Bankası'nın tebliğiyle, Türk Lirası cinsinden kredi kartı işlemlerin­de uygulanaca­k aylık azami akdi faiz oranı yüzde 1.25, (önceki yüzde 1.40) oldu. Yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerin­de uygulanaca­k aylık azami akdi faiz oranı yüzde 1.00 (önceki yüzde 1.12), Türk Lirası cinsinden kredi kartı işlemlerin­de uygulanaca­k aylık azami gecikme faiz oranı yüzde 1.55 (önceki yüzde 1.70), yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerin­de uygulanaca­k aylık azami gecikme faiz oranı yüzde 1.30 (önceki yüzde 1.42) olarak uygulanaca­k. Kredi kartı azami faiz oranları, bundan böyle, üçer aylık dönemler için ilan edilmeyece­k. Ekonomik perspektif Nurullah GÜR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye