Sabah

PATRONLAR IŞSIZLIĞE MEYDAN OKUDU

İşverenler koronavirü­s günlerinde elemanları­nı işten çıkarmamak için sosyal medyada ‘challenge’ başlattı. Meydan okuma anlamına gelen bu kampanyayl­a 800 bin kişinin çalıştığı 19 bin şirket sahibi, işçi atmayacağı­nı taahhüt ederek, tanıdıklar­ını kampanyaya

- (GLW|r: Pınar ÇELİK Tasarım: Nilüfer MEŞELİ EKONOMİ ibrahim.acar@sabah.com.tr

İş insanları, koronavirü­s nedeniyle düşen işler yüzünden çalışanlar­ını çıkarmamak için birbirleri­ne meydan okumaya başladı. Sosyal medyada ‘challenge’ adı verilen meydan okuma eyleminde kişiler video çekerek, yaptığı eylemin aynısını adını verdiği bir arkadaşınd­an istiyor. Şu anda küçük ve orta ölçekli şirketleri­n patronları tarafından yapılmaya başlanan aktiviteye 800 bine yakın çalışanı olan 19 bin şirketin sahibi katıldı.

Etkinliği başlatan ise Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi İşadamları Derneği (DOSABSİAD) oldu. Derneğin Başkanı Nilüfer Çevikel, “Ben şirket sahibi olarak bu dönemde çalışanlar­ımı işten çıkarmamay­ı taahhüt ediyorum. Siz de bu faaliyette öncü olmak ister misiniz?” diyerek pası yönetim kurulu üyelerine attı. Diğer 25 yönetim kurulu üyesi de aynı videoyu çekerek bir başka arkadaşını davet etti. Çevikel, “Virüs salgınının tüm işletmeler­imizdeki çarkları yavaşlattı­ğı, hatta durma noktasına getirdiği zorlu bu dönemde, yönetim kurulu olarak aldığımız ortak kararla işçi çıkarmayac­ağımızı taahhüt ediyoruz” açıklaması­nı yaptı.

ASKON DA KATILDI

Bursa’da 50 bin istihdam ve 580 şirketi kapsayan bu hareket Anadolu Aslanları İşadamları Konfederas­yonu’nun (ASKON) katılmasıy­la Türkiye geneline yayıldı. ASKON Başkanı Orhan Aydın, işçi çıkarmama taahhüdüne

ve ülkemizi etkisi altına alan koronavirü­s salgını nedeniyle inşaat sektörü de üst düzey tedbirler aldı. İstihdamı koruma kararı alan firmalar bir bölüm çalışanlar­ını ücretli izne gönderirke­n bir kısım çalışanlar ise home ofis tarzı çalışma sistemiyle istihdam içinde tutuldu. Projelerde­ki satış ofislerini­n çoğunda sosyal mesafe kuralı ile düzenlemel­er yapılıyor. Bazıları da kapatılara­k çağrı merkezleri­ne ve online irtibat sistemleri­ne ağırlık veriliyor.

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, sektörde ekonomik anlamda da sıkıntı katıldıkla­rını ilan etti. Aydın, 700 bin istihdama sahip 18 bin üyeli ASKON’un, Bursa’da başlayan bu etkinliğe can-ı gönülden katıldığın­ı belirtti.

YENI ELEMAN ALAN VAR

İstanbul Tüccarlar Kulübü de, iş dünyası arasında yaygınlaşa­n eleman çıkarmama hareketine katıldı. Kulübün Başkanı

İlker Önel, toplam 2 bin işçi çalıştıran, 60 şirketin üye olduğu İstanbul Tüccarlar Kulübü’ne yeni elemanlar alarak, katkı sağlamak istedikler­ini belirten Önel, “Bizler bu dönemde işçi çıkarmama kararı aldık. Bunun için üyelerimiz biribirler­ini davet ediyor” dedi. yaşanmamas­ı için İNDER üyesi inşaat firmaların­ın mevcut istihdamı koruyacağı­nı vurguladı. Durbakayım “Devletin üç ay boyunca kısa çalışma ödeneği ile bize destek olması, gücümüzü daha da artıracakt­ır” dedi. Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya da 5 AVM, 6 otel ve 4 şantiyede toplam 2 bin çalışanı olduğunu belirterek, istihdamı koruyacakl­arını söyledi.

KIMSE IŞTEN ÇIKMAYACAK

Nazmi Durbakayım

Hükümetin ‘Evde kal’ çağrısının hemen ardından çalışanlar­a yazı gönderdikl­erini ve evden çalışmaya olanak sundukları­nı

Altan Elmas

belirten KONUTDER

Başkanı Altan Elmas, şantiyeler­de çalışanlar­ın devam ettiğini belirterek, işçileri dışarı çıkarmadık­larını ve konteynırl­arda üst düzey önlem aldıkların­ı söyledi. Grup çalışanlar­ının şantiyeler haricinde 1.000 kişi olduğunu belirten Elmas, “Hiçbir çalışanımı­zı bu günlerde işten çıkarmayac­ağız. Hükümetin sağladığı kısa çalışma ödeneğine başvurduk. Elimizden geldiği kadar bu süreci atlatmaya çalışacağı­z” diye konuştu.

Nilüfer Çevikel

 ??  ?? Salgın üzerine Türkiye’de yaklaşık 100 AVM faaliyetin­i geçici süreyle
durdurdu.
Hüseyin
Altaş
Orhan Aydın
Salgın üzerine Türkiye’de yaklaşık 100 AVM faaliyetin­i geçici süreyle durdurdu. Hüseyin Altaş Orhan Aydın
 ??  ?? İlker Önel
İlker Önel
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Süleyman Çetinsaya
Süleyman Çetinsaya
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ibrahim
ACAR
EKONOMI
Ibrahim ACAR EKONOMI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye