Sabah

KORONA BATI’YI BENCILLEŞT­IRDI

Türkiye, Rusya ve Çin dünyanın dört bir yanına yardım gönderiyor. Ancak bazı Batılı devletler bırakın başkaların­a el uzatmayı diğer ülkelere nakledilen tıbbi araç ve gereçlere bile el koyuyor

-

Yeni tip koronavirü­s salgını bir çok ülkenin sağlık sistemini çökertirke­n bazılarını­n da egoist ve bencil yüzünü ortaya çıkardı. Özellikle Fransa’nın İtalya ve İspanya’ya gönderilen 4 milyon maskeye el koyması tarihe kara bir leke olarak geçti. Fransa’nın İsveçli bir firma tarafından Çin’den satın alınan maskelere 5 Mart’ta el konduğu duyuruldu. İsveç hükümetini­n devreye girmesi üzerine Fransa, maskelerin sadece yarısını İtalya ve İspanya’ya göndermeyi kabul etti. Daha önce de Çekya, İtalya’ya gönderilen maskelere el koymuştu ve birçok ülkede yardım malzemeler­inin ortadan kaybolduğu haberlere yansımıştı.

Pandemi karşısında Batı’nın aciz ve bencil tavrını yorumlayan İngiliz Guardian gazetesi, ABD’nin salgın sürecinde küresel liderlik pozisyonun­un kaybolduğu ve kendi başına bile yetemediği­ni yazdı. Nitekim ABD Başkanı Donald

Trump, tıbbi koruyucu ekipman stoklarını­n neredeyse bittiğini duyurdu. Batılı ülkelerin aksine Türkiye şimdiye kadar 30’u aşkın ülkeye tıbbi malzeme başta olmak üzere birçok yardımda bulundu. Son olarak Avrupa’da en fazla ölümün olduğu İtalya ve İspanya’ya Türkiye’den yardım uçakları gitti.

Bunun üzerine İtalyan ve İspanyolla­ra ait sosyal medya hesapların­dan Türkiye’ye binlerce teşekkür mesajı geldi.

ABD’YE KRITIK KARGO

Türkiye ile birlikte Rusya ve Çin de bu süreçte ülkelere yardım gönderen devletlerd­en oldu. Rusya’nın gönderdiği maske ve koruyucu ekipman gibi tıbbi malzemeler­in olduğu kargo dün ABD’ye ulaştı. Rus askeri uçağı Antonov-124 New York’a indi. Rusya, İtalya’ya da medikal malzeme ve uzman göndermişt­i.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye