Sabah

Çinliler kedileri ve köpekleri yemekten galiba artık vazgeçiyor­lar

- Mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

oronavirüs salgını insanlığın zayıf ve hastalıklı yanlarını da açığa çıkardı... Bu salgına kadar Çin’de ya da Güney Asya ülkelerind­e nelerin yenildiğin­e falan fazla önem vermezdik. Salgından sonra Çinliler’in yarasa yeme leri veya akrepleri sofraların­a almaları dikkat ve öfke çekmeye başladı.

Hayvan pazarı

Bu salgının baş ladığı Wuhan ken tinde normal şart lara döner dönmez hayvan pazarı nın açılması ve bu pazarda yarasala rın, akreplerin tez gahları doldur ması, dünyanın dikkatini çekti. Bu pazarda paslı demir kafesler deki kediler ve köpekler de, Çinliler’in farklı beslenme alışkanlık­larını simgeliyor­lardı.

BAŞYAZI

Kediler ve köpekler

Evet... Bizlerin göz bebeğimiz gibi baktığımız kediler ve köpekler, Çin’de pişirilip yeniliyor. Dün gelen habere göre de Çin’in Guangdong bölgesinde yer alan Şenzen şehrinde, köpek ve kedi eti satışı ve tüketimi 1 Mayıs’ta yasak lanıyor. Alınan yasak kararının ardın dan kentin kedi ve köpek eti tüketimi nin yasak olan Çin’deki ilk kent olacak. §+XPDQH 6RFLHW\ ,QWHUQDWLRQ­DO¨ın (HSI) göre, 2019 verilerine göre, Asya genelinde yılda 30 milyon köpek öldürü lüyormuş.

Virüs kaynakları

Bu arada pandemik hastalık lar ile mücadele eden Global Virome Projesi’ne göre vahşi yaşamda hala 1.7 milyondan fazla keşfedilme­miş virüs var. Bunların neredeyse yarısının insanlar için zararlı olabileceğ­i tahmin ediliyor. §dLQ 0KHQGLVOLN $NDGHPLVL¨nin yayınladığ­ı bir rapora göre vahşi hayvan yetiştiril­mesi ve tüketilmes­i endüstrisi­nin yıllık 57 milyar dolar civarında kazancı olduğu tahmin ediliyor.

Garip bir mutfak

Bir dönemde Afrika’daki yamyamla rın insan eti ile beslenmele­ri dünyanın geri kalan bölümünde tepkilere sebep olur ken, Çinliler’in kedileri ve köpekleri kesip yemeleri fazla dikkat çekmiyordu. Ama artık Çin mutfağı da dünyanın günde minde... Şenzen kentinde kedi ve köpek yemekleri yasaklanır­ken, bu yasak tüm Çin’i kapsadığı takdirde, Çinlilerin mutfak larında oluşacak boşluğu nelerle doldura cakları merak ediliyor. Sadece akreplerin ve yarasaları­n kedi ve köpeklerin yokluğu nu gidermeyec­ekleri söyleniyor.

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye