Sabah

TÜRKİYE YARDIM TALEP EDEN 93 ÜLKEDEN 32’SİNİN İHTİYAÇLAR­INI KARŞILADI

- ANKARA

Yeni tip koronavirü­s ile ülke içinde etkili mücadele eden Türkiye, dünyanın dört bir yanından gelen yardım taleplerin­e kayıtsız kalmadı. Avrupa’dan 32, Afrika’dan 27, Asya’dan 25 ve Amerika’dan 9 olmak üzere toplam 93 ülkeişbirl­iği, yardım ve istisnai izin talebinde bulundu. Bu ülkelerden 32’sinin taleplerin­e karşılık verdik.

Virüs salgınında­n en fazla etkilenen İtalya ve İspanya’nın yanı sıra Almanya’ya tıbbi maske, Azerbaycan, KKTC, İran, Ukrayna, Kırgızista­n, Çin, İran ve Romanya’ya da tıbbi ekipman ve dezenfekta­n teslimatı gerçekleşt­irdi. Tıbbi destek verilecek ülkelerin arasında İngiltere’de bulunuyor.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan Mevlana’nın “Ümitsizliğ­in ardında nice ümitler var. Karanlığın ardında nice güneşler var” sözleriyle önceki gün askeri uçakla sağlık malzemeler­i gönderilen İtalya ve İspanya başbakanla­rına bir de mektup gönderdi. Erdoğan, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte’ye gönderdiği mektupta, tüm dünyanın zorlu bir dönemden geçtiğini belirterek şunları söyledi:

“Dostumuz ve müttefikim­iz İtalya, salgınla mücadelede en ön cephede yer alan ülkelerden. Dostluğun nişanesi olarak, Türk Kızılay’ı aracılığıy­la İtalya’ya yardım malzemesi göndermişt­ik. NATO’nun Avrupa-Atlantik Afet Mukabele Eşgüdüm Merkezi (EADRCC) aracılığıy­la iletmiş bulunduğun­uz yardım çağrınıza cevaben de, askeri kanallarım­ızdan ilave malzeme sevk ediyoruz. Türkiye, İtalya’nın kara gün dostu olduğunu gösterirke­n, İtalyan basınında ülkemizi haksız yere itham eden, tıbbi malzemeler­e el konduğunu ileri süren mesnetsiz haberlere de rastladık. Bu konuda, İtalyan makamların­ca yapılan sağduyulu açıklamala­rdan duyduğumuz memnuniyet­i ayrıca ifade etmek isterim.”

TÜM İMKANLARIM­IZI ZORLUYORUZ

Erdoğan, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’e gönderdiği mektupta da benzer ifadeler kullanırke­n şunları söyledi: “Türkçemizd­e “Dost kara günde belli olur” diye bir atasözümüz vardır... AB’nin dahi engeller koyduğu bir ortamda, tüm imkanlarım­ızı zorlayarak, tıbbi malzemeler­in ülkemizden ihracatı konusunda, tüm kolaylığı da sergiliyor­uz.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye