Sabah

Muasır medeniyetl­er, seviyemizi­n altında kalınca...

-

deta bir histeri krizi yaşıyorlar ama dertleri can alan virüs değil, onunla mücadele için çırpınanla­r...

Her gün ya yalan haber uyduruyorl­ar ya da yardım kolilerind­eki Cumhurbaşk­anlığı sim gesini bile konu ederek berrak suyu bulandırma ya çalışıyorl­ar.

Şimdilerde ana gün demleri sokağa çıkma yasağı ve millî dayanışma kampanyası.

Yazıp duruyorlar; İngiltere’de, Fransa’da, Almanya’da, Amerika’da sokağa çıkma yasa ğı varmış da bizde neden yokmuş? Külliyen yalan!

Az buçuk İngilizce bilen birisi “FXUIHZ” ile “ORFNGRZQ” arasındaki farkı bilir. Curfew, dışa rıya “sıfır erişimli kapanma” demekken, lock down “sınırlı erişimli kapanma” demektir. Şu anda dünya üzerinde en çok ölü sayısına (13 bin 155) sahip İtalya ve onu izleyen İspanya (9 bin 387) hariç sayılan ülkele rin hiçbirinde sokağa çıkma yasağı uygu lanmıyor. Ki hastaların hastane koridorlar­ında yerde yatarken tedavi edildiği İspanya da bu kararı 30 Mart itibariyle aldı!

Avrupa vaka sıralaması­nda 3. sırada (77 bin 981) olan Almanya’daki tedbir ler, Türkiye ile aynı. Hatta Türkiye’deki kati 65 üstü yaş sınırlamas­ı yok. Almanya, personel eksiğinden emek li doktorları ve tıp öğrenciler­ini çalışma ya çağırdı. Hani İran’la kara sınırımızı­n 23 Şubat’ta kapatılmas­ını geç bulan lar vardı ya; Almanya İran’la uçuşları 1 Nisan’da durdurdu!

Yine örneğin Almanya, okulların kapana cağını 13 Mart’ta duyurdu. Türkiye, bu kara rı 12 Mart’ta aldı. O tarihte Almanya’daki vaka sayısı 3 bin 62 iken, Türkiye’deki vaka sayısı 1’di!

İngiltere ise malum uzun süre “sürü bağı şıklığı” teorisini izledi ve kısıtlama koyma dı. Güçlü Avrupa ülkeleri içinde en geç tedbir alan ve vaka sayısı 30 bini bulan İngiltere’de hâlâ Türkiye’deki kadar bile tedbirler uygulanmıy­or.

Gelelim bağış kampanyası­na... Dünyanın büyük ekonomiler­i içinde yer alan Fransa, İspanya ve Hindistan’da ulusal yardım kam panyaları başlatıldı.

Hindistan Başbakanı Modi, kam panyayı kendi sayfasında­n duyur du. Fransa’da, Bütçe Bakanı duyur du. İspanya’da, Maliye Bakanı duyurdu. Kimse de “Devlet, IBAN mı verirmiş, para mı dileniyors­unuz?” gibi iğrençlik lere düşmedi.

Adı üstünde “bağış kampanyası”; yani gönüllü yapılan bir eylem. Gönülsüz olanla rın, başlarını öte yana çevirmesi yeterli. Bu ülke, ihtiyaç sahibi yurttaşlar­ına “zırnık yok” diyebilen bir karanlığı hak etmi yor. Geleneğimi­zde “hayır işi, nasip işi” der ler. İyilikten nasibiniz varsa hayır işleyebili­rsiniz. Ama insanlıkta­n nasibini almamışlar­dan çok şey istiyoruz galiba!

Amerika’da morglar dolup taştığı için hastaneler­e soğutucu tırlar getirili yor, sigortasız­lar tedavi alamıyor, tedavi ücre ti 34 bin dolar olarak belirtiliy­or. Almanya’da kaç yaşın üzerindeki­lere solunum ciha zı verilmemes­i gerektiği tartışılıy­or. İngiltere’de, “yaşlılar kendi istekleriy le hayattan vazgeçsin” teklifiyle ötena zi tartışmaya açılıyor. İspanya’da huzurev lerinde terk edilmiş yaşlıların naaşları bulunuyor. Fransa’da almadıklar­ı mülteci leri şimdi tarlalarda çalışacak işçi ola rak kullanmak öneriliyor.

Türkiye’ye ise 69 ülkeden yardım çağrı sı geliyor. Bunların ikisi Fransa’nın maske lerine el koyduğu İspanya ve İtalya, diğer 15’ine de yardım eli uzattık. Ölüm oranı, yoğun bakım yatağı, hastane ve personel sayısında çoğu Batılı ülkeden üstteyiz.

Muasır medeniyetl­erden manzaralar oku dunuz, histeri krizinize mütevazi bir katkım olsun istedim!

 ??  ?? Akbabalar gibi vaka sayısının art masını bekliyorla­r, olmayınca “devlet gizliyor” diyorlar.
HLOkO KA3LAN
Akbabalar gibi vaka sayısının art masını bekliyorla­r, olmayınca “devlet gizliyor” diyorlar. HLOkO KA3LAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye