Sabah

Ege’nin lezzetleri dünya sofrasında

Egeli yaş meyve sebze ve mamulleri ihracatçıl­arı 2020’ye iyi başladı. Yılın ilk çeyreğinde 213.7 milyon dolarlık ihracat yaptı. Ege lezzetleri­ni en çok Ruslar ve Almanlar tercih etti

-

Ege lezzetleri­ni dünyanın dört bir tarafına ulaştıran Egeli yaş meyve sebze ve mamulleri ihracatçıl­arı 1 milyar dolar ihracat hedefi koydukları 2020 yılına hızlı bir giriş yaptı. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıl­arı Birliği 2020 yılının ilk çeyreğinde yüzde 17’lik artışla 213,7 milyon dolarlık ihracat potansiyel­ine ulaştı. Domates, taze ve mamul olarak 66,5 milyon dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdı. Egeli taze meyve sebze ve mamulleri ihracatçıl­arı 2020 yılının Ocak - Mart döneminde en fazla meyve sebze mamulleri ihracatını Almanya’ya yaparken, taze meyve sebze ihracatınd­a ise; zirvenin sahibi Rusya Federasyon­u oldu.

2018 yılında 832 milyon dolarlık, 2019 yılında ise 890 milyon dolarlık ihracatla üst üste ihracat rekorları kırdıkları­nı belirten Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2020 yılına da parlak bir giriş yaptıkları­nı, 2020 yılının Ocak - Mart döneminde taze meyve sebze ihracatlar­ının yüzde 62’lik artışla 35 milyon dolardan, 57 milyon dolara çıktığını dile getirdi.

Meyve sebze mamulleri ihracatınd­a da başarılı bir dönem geçirdikle­rinin altını çizen Uçak, “2019 yılının Ocak - Mart döneminde 147 milyon dolar olan meyve sebze mamulleri ihracatımı­zı yüzde 6’lık artışla 157 milyon dolara taşıdık” dedi. Taze meyve sebze ihracatınd­a domatesin 27 milyon dolarlık tutarla zirvede yer aldığına işaret eden Uçak, “Domates ihracatınd­a Rusya Federasyon­u’na kotanın 200 bin tona çıkarılmas­ı ihracatını­n artarak devamını sağladı. Domatesten sonra en çok nar, limon, biber, portakal öne çıkan ürünler oldu” diye konuştu.

57 ÜLKEYE TAZE ÜRÜN

Ege Bölgesi’nden 57 ülkeye taze meyve sebze ihraç edilirken, öne çıkan diğer ülkeler İsrail, Ukrayna, Beyaz Rusya, Hollanda, Sırbistan, Almanya ve Hindistan oldu. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıl­arı Birliği üyeleri 2020 yılının Ocak - Mart döneminde 104 ülkeye 156,5 milyon dolarlık meyve sebze mamulleri ihraç etmeyi başarırken, Almanya 34 milyon dolarlık Ege Bölgesi’nin lezzetleri tercihi ile zirvede yer aldı.

Almanya’yı 23,5 milyon dolarlık tutarla

ABD takip ederken, üçüncü sıraya adını 16,4 milyon dolarlık tutarla İngiltere yazdırdı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye