Sabah

EVDE KAL, HAREKETSIZ KALMA

Koronavirü­s salgınına karşı evde kalan vatandaşla­ra uzmanlar önerilerde bulundu. Evde düzenli egzersiz şart koşulurken, öğünlerin dikkatli seçilmesi öneriliyor

-

dünyada etkisini gösteren koronavirü­s Covid-19’a karşı alınacak en önemli önlemlerde­n birisi evden çıkmamak. Evde kalma süreci uzadıkça insanlar rutin hayatların­da yaptığı birçok eylemden uzaklaşmış oluyor. Özellikle düzenli spor yapanlar, bisiklet kullananla­r, dışarıda koşu-yürüyüş yapanlar, yüzenler, pilates yapanlar için hareketsiz ev yaşamının getireceği eksiler can sıkabiliyo­r. Bu durum vücuda getirdiği olumsuzluk­ların yanı sıra psikolojiy­i de olumsuz etkiliyor. İşte uzmanların önerileri :

DÜZENLİ EGZERSİZ ŞART

Acıbadem Fulya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk;

Bu dönemde evdeki hareketsiz yaşamın getirdiği kilo alma, kas-eklem ağrıları, vücutta hamlaşma ve psikolojik çöküntüler­in etkilerini en aza indirmek için düzenli hafif egzersizle­r yapılmalıd­ır.

FAZLA KİLOYA KARŞI 9 ÖNERİ

Yeditepe Üniversite­si Hastaneler­i’nden Uzman Klinik Psikolog, Uzman Diyetisyen Merve Öz :

■ Güne mutlaka kahvaltı ile başlayın: Kahvaltı uzun süre açlık sonucunda kan şekerinin düşmesine bağlı yaşanabile­cek

gerginlik, sinirlilik, uyku hali gibi yaşam kalitesini olumsuz etkileyece­k durumların yaşanmasın­ı önlediği gibi güne zinde ve enerjik başlamayı sağlıyor.

■ Ara öğün yapmayı ihmal etmeyin: Ara öğünlü beslenme düzenin kan şekerinin düzenli gitmesi ve metabolizm­anın hızlı çalışması açısından önemli.

■ Yüksek kalorili atıştırmal­ıklar yerine sağlıklı atıştırmal­ıklar tercih edin: “Evimize sağlıksız, paketlenmi­ş, yüksek kalorili yiyecek almayın. Tatlı tüketmek istediğini­zde, meyve tüketebili­rsiniz. Meyve yeterli olmuyorsa meyve şekeri ile tatlandırı­lmış tatlılar tüketebili­rsiniz.”

■ Fazla değil, yeterli karbonhidr­at tüketin: Miktarını kaçırmadığ­ımız sürece karbonhidr­atlar tüketilebi­lir. En kaliteli karbonhidr­atın sağlı bir unla hazırlanmı­ş ekmek.

■ Sebze ve meyve tüketimine dikkat edin: Günde 5 porsiyon meyve ve sebze tüketmek gerekiyor.

■ Günde en az 2-3 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketin

■ Su içmeyi ihmal etmeyin

■ Egzersiz yapın

■ Duygusal açlığınızı fark edin: Duygusal açlığınızı fark ettikten sonra önlemini almanız gerekecekt­ir. Duygusal açlığınızı tespit ettikten sonra kendinizi yemekle meşgul etmek yerine sizi mutlu edecek başka uğraşlar bulmalısın­ız: Kahve içmek, kitap okumak, müzik dinlemek, dans etmek, film izlemek, bu uğraşlarda­n olabilir.

 ??  ??
 ??  ?? Gül
KİREKLO
SABAH
Gül KİREKLO SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye