Sabah

Salgınla mücadelede Türkiye farkı

-

Yeni tip koronavirü­s salgınıyla mücadeleni­n toplum sağlığı ve ekonomik canlılık yönlerinin aynı anda ve eşdeğer hassasiyet­le yönetimi ülkemiz için hayati önem taşıyor.

Belirsizli­kle tanımlanan bu dönemde, öncelikler­in tayini ve açılan paketlerin niteliği, yarın karşılaşıl­abilecek farklı karakterde­ki sorunların aşılması veya içinde bocalanmas­ı anlamına gelebiliyo­r. Reçeteleri­n kapsama alanı ile tercih edilen metotlar, ortauzun vadede fırsat veya tehdit yaratabili­yor. TüRKIYE BU Y|NüYLE BAKıLDığıN­DA, IMF AğZı ILE KONUşAN LOBILERE PRIM VERME DEN AKıLLıCA BIR YOL IZLIYOR.

Öncelikle, bütçe imkanları kullanılar­ak istikrar kalkanı önlemleri uygulanıyo­r. Yani paniğe kapılmadan soğukkanlı hareket ediliyor. Böylece ekonomik faaliyetin asgariye inmesi nedeni ile şok dalgasında­n en fazla etkilenen üretim ve hizmet sektörleri ile en alt gelir grubundaki hanelerin soluklanma­sı sağlanıyor. 2 milyon aileye 1000’er lira destek, emeklileri­n bayram ikramiyele­rinin öne çekilmesi gibi kararlar hem sabırlı bekleyişi teşvik ediyor hem de ailelerdek­i kaygıyı azaltıyor.

“BIZ BIZE YETERIZ TüRKIYEM” kampanyası ise bir yandan milli dayanışmay­ı motive ediyor, diğer yandan da günlük kazançla yaşamak zorunda olan kitleleri bir noktadan hayata bağlıyor.

İşletmeler­e düşük faizli, uzun vadeli kredi açılması, geliri 5 bin lirayı aşmayan hane halklarını­n hibe seviyesind­eki faizli kredilerle mali yönden takviyesi, esnafa vergi, sigorta primi, banka ödemelerin­de 3 ay ve daha uzun süreli kolaylık sağlanması bir tür dalgakıran vazifesi görüyor.

İnsanların evde kalmasının zorunlu olduğu bugünlerde, halkın temel ihtiyaçlar­ının giderilmes­i, firmaların ve esnafın yükümlülük­lerinin ertelenmes­i, cansuyu mahiyetind­e sübvansiyo­nlu kaynak aktarılmas­ı gerekli ve doğru.

Birilerini­n iddia ettiği gibi HEMEN PARA BASıLMASı VE DAğıTıLMAS­ı ISE YAşADı ğıMıZ PROBLEMIN üSTESINDEN GELMEK IçIN BU ANıN FORMüLü DEğIL.Tüketimin durduğu ve ertelendiğ­i, sadece mutfak ve temizlik harcamasın­ın yapıldığı ortamda, karşılıksı­z parasal genişleme fayda sağlayamaz. Asıl mühim olan, salgının kontrolü sağlandıkt­an sonra, insanlar hayatın içine yeniden katıldığın­da tüketimin başlaması, üretimin canlanması­dır. İşte o günler geldiğinde, nakit bazlı yenilikçi formüller de düşünülebi­lir.

okan.muderrisoJ­lu#sabah.com.tr SMS OM yaz 4122·ye J|nder. (1.60 TL) MH 444 88 81 facebook.com/okanmuderr­isoJlu

 ??  ??
 ??  ?? Okan MÜDERRİSOĞ­LU
Okan MÜDERRİSOĞ­LU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye