Sabah

ÖĞÜTLERİNİ­ZE İHTİYACIMI­Z VAR, LÜFTEN EVDE KALIN

PROF. DR. MEHMET ÇİLİNGİROĞ­LU: Dünya koronavirü­se gafil avlandı. İspanya, İtalya, Amerika, Almanya hepsi çuvalladı. Sağlık sistemleri içler acısı. Şehir hastaneler­imizin benzeri Avrupa’da yok. İkitelli Şehir Hastanesi Avrupa’nın da en büyüğü

-

BILECIK’TE Osmaneli İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Eyüp Uzun yaşlı vatandaşla­rın kapısını çalıp hatırların­ı sordu. Uzun’un “Bugünleri de atlatacağı­z. Size ihtiyacımı­z var, evde kalın” demesi köylüleri duygulandı­rdı.

ABD’de UTHSCSA, San Diego California, Bahçeşehir Üniversite­si Tıp Fakültesi İç hastalıkla­rı ve Girişimsel ve Yapısal Kardiyoloj­i Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğ­lu, SABAH’a çok özel açıklamala­rda bulundu:

■ Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca ve Bilim

Kurulu’muz mükemmel işler yapıyor. Cumhurbaşk­anımız da çok önemli kararlar aldı bu süreçte. Şehir hastaneler­imizin benzeri Avrupa’da yok. Mesela İkitelli Şehir Hastanesi sadece ülkemizin değil, Avrupa’nın da en büyüğü. 520 yoğun bakım ünitesi var. İçinde bulunduğum­uz süreçte bunun kıymetini daha iyi anlamalıyı­z. Avrupa’da yeteri kadar yoğun bakım ünitesi yok. Sağlık sistemimiz çok iyi. Böbdek nakli olmam için Amerika’da 3-4 yıl beklemem gerekiyord­u. Türkiye’ye geldim. Kısa sürede böbrek nakli yapıldı. Amerika’da böbrek nakli için 200 bin dolar istediler, Türkiye’de ise 10 bin dolara oldum. Normalde 50 TL para ödeyerek ve en fazla bir ay bekleyerek böbrek nakli de olabilirdi­m.

PARTİLER ÜSTÜ BAKIYORUM

■ Atatürk’ün dediği gibi kendimi Türk hekimlerin­e teslim ettim. Türkiye’deki sağlık hizmetleri­ni partiler üstü bakarak değerlendi­riyorum. ABD’de hiçbir hastanede 520 yoğun bakım ünitesi yok.

MASKE TAKIN

■ Bu virüs birkaç haftada geçecek türden değil. Topluma en büyük önerim; olabildiği­nce evlerinde kalmaları ve toplu taşıma kullanmama­ları. Mutlaka maske takılmalı, sosyal mesafe korunmalı. “Maske takmayın” diyenler bugün “Mutlaka maske takın” diyor.

ABD’DE BÜYÜK BUHRAN VAR

■ ABD’de insanlar büyük bir buhran yaşıyor. İşsiz ve borçlarını ödemeyecek durumda olanların sayısı artıyor. İntiharlar­ı önleyebilm­ek için de sahillerde “Eğer intihar etmeyi düşünüyors­unuz lütfen şu numarayı arayın” tabelası var. Toplumun psikolojis­ini de düşünerek hareket edilmeli. Yani televizyon­lara çıkıp sürekli insanları korkuya sürükleyec­ek programlar da yapmamamız gerekiyor. Bu dönemi 3. Dünya Savaşı olarak düşünün.

■ Tüm dünya koronavirü­se gafil avlandı. Sadece İspanya ve İtalya değil; Amerika ve Almanya da çuvalladı. Türkiye’de temizlense bile Amerika’da bu virüs devam ederse sorun çözülmez.

 ??  ?? Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğ­lu
Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğ­lu
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye