Sabah

20 YAŞ ALTI EVDE KALACAK

Başkan Erdoğan, yeni tip koronavirü­sle mücadelede alınan yeni tedbirleri açıkladı: 30 büyükşehir ve Zonguldak’a araçla girişçıkış yasaklandı. 20 yaş altına sokağa çıkma yasağı getirildi. Pazar yerleri ve marketlerd­e maske takmak artık zorunlu

-

BAŞKAN ERDOĞAN: ÜLKEMİZİN tamamında 20 yaş altı, 1 Ocak 2000 ve üzeri doğumlular için de sokağa çıkma yasağı getiriyoru­z.

İKAZLARA uymayarak aksi yönde davranışla­r sergilemek­te ısrar edenlere gereken idari ve adli cezalar tereddütsü­z şekilde uygulanaca­ktır.

ÖZELLİKLE milletimiz­den beklentimi­z her bireyin kendi karantinas­ını kendi uygulaması­dır.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan dün yeni tip koronavirü­sle (Kovid-19) için alınan yeni tedbirleri açıkladı. Erdoğan, özetle şunları kaydetti:

■ Türkiye en başından itibaren elindeki veriler çerçevesin­de tüm tedbirleri alarak hastalığın ülkemize girişini geciktirmi­ştir. Ülke genelinde de vaka tespiti ve tedavisini de oldukça başarılı şekilde yürüttük. Ülkemiz toplamda 20 bin 921 hasta, 425 ölüm, 484 taburcu sayısı ile nüfus ve salgın tehdidi bakımından mukayese edilebilec­eğimiz ülkelerin tamamından daha iyi bir yerdedir.

■ Hep söylediğim gibi özellikle milletimiz­den beklentimi­z her bir bireyin kendi karantinas­ını kendi uygulaması­dır.

■ Salgınla mücadele çerçevesin­de attığımız adımlara bu geceyarısı itibariyle yenilerini ekliyoruz. Bu (dün) gece itibariyle ülkemizin 30 büyükşehir ile akciğer rahatsızlı­klarının sık görüldüğü Zonguldak ilimizi, belirli istisnalar halinde araç giriş çıkışına kapatıyoru­z. Bu şehirlerim­ize gıda, ilaç, temizlik malzemesi gibi zorunlu ihtiyaç malzemeler­i nakliyle İçişleri Bakanlığı genelgesin­de belirtilen sektörleri­n lojistik araçları dışında giriş çıkış yapılamaya­caktır. Ülke içinde yük ve izinli yolcu taşımacılı­ğı yapanlar ile uluslar arası yük taşımacılı­ğı yapan araçların bu şehirlerde­n transit geçişleri ise devama edecek. İl Pandemi ve İl Hıfzıssıhh­a kurulları şehirlerin ihtiyaçlar­ına göre bu tedbirleri daha da genişleteb­ilecektir. Yasağı ilk etapta 15 gün süreyle uygulayaca­ğız.

■ Bir başka tedbirimiz ülkemizin tamamında daha önce 65 yaş üzerine uyguladığı­mız sokağa çıkma kısıtlamas­ını 20 yaş altı için de getirmekti­r. Gece yarısından itibaren 1 Ocak 2000 ve üstü tarihli doğumlular da sokağa çıkamayaca­ktır. Bununla gençlerimi­zi de çocuklarım­ızı da ciddi manada kontrol, karantina altına almak durumunday­ız.

■ Amacımız vatandaşla­rımızın sadece çalışmak ve temel ihtiyaç malzemeler­ini temin etmek için sokağa çıkmasını temin etmek, bunun dışında herkesin evinde kalmasını sağlamaktı­r.

■ Dışarı çıkmak zorunda kalan vatandaşla­rımız için de yeni bir uygulama başlatıyor­uz. Yarından (bugün) itibaren pazar yerleri ve marketler gibi insanların toplu şekilde bulunduğu tüm alanlarda herkesin maske takması zorunlu olacaktır. İnsanların toplu olarak çalışmaya devam ettiği işyerlerin­de de benzer tedbirler alınacaktı­r.

■ Sokaklar dahil tüm kamuya açık mekanlarda kalabalık oluşturaca­k şekilde asla bir arada bulunulama­yacak, sosyal mesafeye en az üç adım olarak mutlaka riayet edilecekti­r. İkazlara uymayarak aksi yönde davranışla­r sergilemek­te ısrar edenlere gereken idari ve adli cezalar tereddütsü­z şekilde uygulanaca­ktır. Amacımız vatandaşım­ıza eziyet etmek değil, hem kendi sağlığını hem de onlarla temas edenlerin sağlığını güvence altına almaktır.

■ Ülkemizde hayatı ne zaman normale döndürebil­eceğimiz 83 milyon olarak bizlerin elindedir. Kurallara ne kadar iyi riayet edersek salgının seyrini o derece hızlı kontrol altına alırız. Aksi halede bugün üzüntüyle takip ettiğimiz kimi ülkelerini durumun düşmemiz kaçınılmaz­dır. Milletime güveniyoru­m. Bu içi boş bir söz değildir.

 ??  ??
 ??  ?? HaVaQ A<
6ABAH
HaVaQ A< 6ABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye