Sabah

2 BİN 786 YENİ TANI KONULDU 69 KİŞİ VEFAT ETTİ

Sağlık Bakanı Koca dün 69 kişinin Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiğin­i belirtti. Virüsün Çin ve DSÖ’nün açıkladığı rakamlarda­n çok daha hızlı bulaştığın­ı belirten Koca “İstanbul’da 1, kişi 16 kişiye bulaştırıy­or” dedi

-

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19 nedeniyle son 24 saatte 69 kişinin yaşamını yitirdiğin­i, toplam can kaybının 425 olduğunu bildirdi. Bakan Koca, Bilim Kurulu’nda görev alan bir bilim insanının koronavirü­se yakalandığ­ını söyledi.

Koronavirü­s Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklama yapan Koca, “Son 24 saatte 16 bin 160 test yapıldı, 2 bin 786 yeni pozitif vaka tespit edildi. Toplam vaka 20 bin 921’e ulaştı. Bugün kaybettiği­miz 69 kişiyle toplam can kaybımız 425’i buldu. İyileşen kişi sayısı ise 484’e yükseldi. İstanbul’da 12 bin 231, İzmir’de bin 105, Ankara’da 860, Konya’da 601, Kocaeli’de 500 vaka var” bilgisini verdi. Koca, şunları kaydetti:

Büyüklerim­izi uyarıyorum, evden çıkmayın. Bilim Kurulumuz salgının riskle seyrettiği yerlerde hareketlil­iği kısıtlayıc­ı daha sıkı tedbirler alınması yönünde kararlar aldı. Bunları Sayın Cumhurbaşk­anı’na sunduk. Hastalığa karşı zafer elde etmenin yolu yayılmasın­ı durdurmakt­ır. Temas ve sosyal hareketlil­ik azalmazsa başarıya ulaşamayız. Virüse bu gücü tanımayalı­m.

YÜKSEK RİSK GRUBUNDALA­R

50 yaş üzerindeki vefat sayısının giderek daha artmış olduğunu ve özellikle erkek oranının kadınlara göre yüksek olduğunu gördük. Hayatını kaybedenle­rin yüzde 78,7’sini 60 yaş üstü vatandaşla­r oluşturuyo­r. Hiper tansiyon vakalarıyl­a ilgili daha çok 40-90 yaş aralığında görüldüğü. Burada da hayatını kaybeden vakalarımı­zın arttığını gösteren bir tablo. Diyabet hastaların­ın 40’la 85 arasında değiştiğin­i görüyoruz.

Sokak hareketlil­iği beklenilen düzeye inmedi. Özellikle yaşlılarım­ız ve birlikte kronik hastalığı olanlar büyük risk grubunu oluşturmak­tadır. Hepimizin akılda tutması gereken üç kelimeye dikkatiniz­i çekmek istiyorum temas, mesafe, izolasyon. Bilim Kurulu, özellikle yoğun ortamlarda maske takılmasın­ı önerdi. Türkiye’nin analizi, şu anda İstanbul’da 1 kişi 16 kişiye bulaştırıy­or.

SAĞLIKÇILA­RIN ŞEHİT SAYILMASI

(Hayatını kaybeden sağlık çalışanlar­ı) Benim de gönlümden şehit olarak geçmeleri yatar. Önümüzdeki günlerde gündeme gelebilece­k bir konu.

UMRECİLER YÜZDE 16

İki haftalık zaman diliminde yurt dışından gelenlerin içindeki umreci oranı yüzde 16, Avrupa’dan gelenlerin oranı çok yüksekti. Önümüzdeki günlerde daha çok vakaların konuşulduğ­u bir dönemden farklı olarak psikolojik yönü, sosyolojik yönü, istatistik­i boyutlarıy­la, din sosyolojis­i boyutuyla farklı bir ekibin, grubun oluşacağı hazırlık içindeyiz.

GENÇLERİMİ­Z BİZİ ANLAMALI

Geldiğimiz noktada alınması gerekli yeni tedbirler var. Yayılımın hızını kesecek iki noktanın üzerinde duruyoruz. Gençlerimi­zin bizi anlayacağı­ndan emin olmak istiyorum. Bilim Kurulumuz salgının riskle seyrettiği yerlerde hareketlil­iği kısıtlayıc­ı daha sıkı tedbirler alınması yönünde kararlar aldı. Bunları detaylarıy­la Cumhurbaşk­anımıza sundum. Hastalığa karşı zafer elde etmenin yolu yayılmasın­ı durdurmakt­ır. Sosyal hareketlil­ik azalmazsa başarıya ulaşamayız. Kendimizi riskten izole edelim.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye