Sabah

TEDBİRİ ELDEN BIRAKMADAN EĞİTİME VE ÜRETİME DEVAM

- Ceyda KARAA6LAN

Türkiye genelinde 128 kampüste 105 bin öğrencisi olan Bahçeşehir Koleji, 5 yıl önce geliştirdi­ği Metodbox uygulaması­yla uzaktan eğitim sürecine en kolay adapte olan okullardan biri oldu. Her sınıf kademesine uygun yüzlerce içeriği olan Metodbox Türk mühendisle­r tarafından üretildi.

Bahçeşehir Koleji Uğur Okulları İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Yücel neden böyle bir uygulamaya ihtiyaç duydukları­nı ve uzaktan eğitimin geleceğini SABAH’a değerlendi­rdi. Bu dönemde de yatırım yapmaya devam edecekleri­ni ve yıl içinde 15 kampüs daha açacakları­nı açıklayan Yücel “Tedbiri elden bırakmadan eğitime ve üretmeye devam edeceğiz” dedi.

■ Korona virus eğitimi de etkiledi. Okullar uzaktan eğitime geçti. Şimdilik 30 Nisan’a kadar...

Sizce bu süreç daha uzar mı?

Korona virüsün neredeyse etkilemedi­ği insan, etkilemedi­ği sektör kalmadı. Düşünün şu anda dünyada 3 milyar insan evinde... Adeta hepimiz bir sınavdayız. Eğitim camiası için de önemli bir sınav. Sadece Türkiye’de değil dünyanın başka pek çok ülkesinde eğitime ara verildi. Bizde şimdilik 30 Nisan’a kadar görünüyor. Sonra uzar mı uzamaz mı öngöremedi­ğimiz bir süreçteyiz. Bu virüsle mücadelemi­ze bağlı. Fakat hiçbir şey insan sağlığında­n daha önemli olmadığı için varsın okullar kapalı kalsın. Biz bu kötü günler geçtiğinde, çocuklarım­ızın eksik kalan eğitimini cumartesi, pazar, tatil demeden telafi ederiz.

HER KADEMEYE UYGUN İÇERİK

■ Siz bu süreçte uzaktan eğitimi Metodbox’la yürütüyors­unuz? Metodbox Nedir? Kısaca özetler misin?

Metodbox, yapay zeka temelli kişiye özel dijital öğrenme platformum­uzun adı. Çocuklar hali hazırda bu platformu tabletleri­ne indirip kullanıyor­du. Ana sınıfından, lise son sınıfa kadar her öğrenci için içerik mevcut. Birinci sınıftaki çocuk girip masal dinliyor, İngilizce kelime öğreniyor. Lisedeki girip üniversite sınavına hazırlanıy­or. Ortaokulda­ki çocuk anlamadığı konuyu öğretmenin­den dinliyor. Yani içeriği oldukça zengin. Aynı zamanda yapay zeka temelli.

■ Metodbox’nın yapay zekası nasıl çalışıyor?

İçindeki yapay zekanın nasıl çalıştığın­ı da bir örnekle anlatayım size. Diyelim ki doktora gittiniz. Doktor size reçete yazmadan önce ne yapar? Önce bir kaç tahlil yapar, röntgenini­zi çeker ondan sonra ilaç verir değil mi? Bu platformda tam olarak bunu yapıyor. Öğrenci mesela geometri testi çözüyor. Test bitiminde bu yazılımın içindeki yapay zeka öğrenciye ‘Senin uzunluk ve alan hesaplamal­arın iyi de, senin temel eksiğin kare kökler. Sen ona çalış’ diyor. Yani zaman kaybettirm­iyor. Çocuğun temel sorununu tespit edip, direkt eksik olduğu noktaya yönlendiri­yor.

DgRT DU9ARLA 6INIRLI OLMAMALI

Metodbox uygulaması hangi amaçla, ne zaman yapıldı?

Biz 52 yıldır eğitimden aldığımızı eğitime yatırıyoru­z. Bundan 5 sene önce hiçbir gelir beklemeden bir işe kalkıştık. Ankara Teknopark’ta bir ekip, İstanbul’da ayrı bir ekip oluşturduk. 60 mühendisle ve yüzlerce eğitimcimi­zle bir yola çıktık. Kendi mühendisle­rimiz yazılımını, öğretmenle­rimiz içeriğini geliştirdi. Yurt dışından ithal etmedik. Tamamen Türk yazılımcıl­arının ve eğitimcile­rinin

emeğiyle yapıldı. Amacımız dijitalleş­en dünyaya ayak uydurmaktı. Telefondan, tabletten uzak kalamayan bir nesil var karşımızda. Onlara eğitimi daha dikkat çekici hale getirmek, evlerinde de tatilde de eğitime erişebilme­lerini sağlamaya çalışmak istedik. Günümüz dünyasında okul, dört duvardan ibaret olmamalı. Öğrenme dediğimiz şey de zaten artık yaşam boyu.

■ Metodbox’ı hayata geçirirken Türkiye genelinde belli bir dönem uzaktan eğitim sistemine geçileceği­ni öngördünüz mü?

Kimin aklına gelirdi ki? Belki 100 yılda bir zor görülecek bir olayla dünya olarak karşı karşıyayız. Bizim amacımız mevcut eğitime destek olmak, eğitimi gelişen teknolojiy­le uyumlu hale getirmekti. Tabii bu süreçte bu platform daha efektif hale geldi ve biz de ne kadar doğru bir yatırım yaptığımız­ı bir kez daha anlamış olduk. Ancak şunu söyleyeyim. Online eğitimin bir gün dünyada önemli hale geleceğini biliyorum. Böyle zor günlerde değil. Normal, rutin hayatımızd­a da değerli olacak.

KIYA6LANAM­A=

■ Böyle bir platforma sahip olmanız uzaktan eğitime geçilen bu dönemde öğrenci ve velilerini­ze nasıl avantajlar sağladı?

Şunu en baştan söyleyeyim. Asla evde alınan eğitim, bir sınıfta öğretmenin­i görerek, arkadaşlar­ıyla yan yana oturarak alınan eğitimle, öğretimle bir tutulamaz. Yani uzaktan eğitimle, yüzyüze eğitim kıyaslanam­az, kıyaslanma­malıdır. Zaten bakanlığın buradaki amacı da daha çok çocuğu derslerind­en tamamen kopartmama­k, öğrendikle­rini unutturmam­ak. Çocuk arkadaşınd­an öğretmenin­den kopmuyor, okul sorumluluğ­unu üzerinde taşıyor, ertesi gün öğretmeniy­le görüntülü konuşacağı için ders tekrarırın­ı yapıyor, arkadaşlar­ıyla oyun oynayamasa da iki kelam söz ediyor, sosyalleşi­yor.

15 YENİ OKUL AÇILACAK

Ülkemizin geleceğine güveniyoru­z. 2020-2021 eğitim öğretim döneminde 15 yeni okul açacağız. Yeni okulları Türkiye’nin farklı illerinde açmak için geçen yazdan bu yana çalışmalar yapıyorduk. Bu yatırımlar­ımızı da askıya almadık, almayacağı­z. Ayrıca, yeni okullarımı­zda çoğunluğu öğretmen olmak üzere yaklaşık 2000 kişilik istihdam yaratacağı­z. Tedbiri elden bırakmadan, çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz.

Bahçeşehir Koleji Uğur Okulları İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Yücel: Uzaktan eğitime en kolay adapte olan okullardan biri olduk. Tedbiri elden bırakmadan eğitime ve üretmeye devam edeceğiz

 ??  ?? 6ABAH
Bahçeşehir Koleji Uğur Okulları
İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Yücel
6ABAH Bahçeşehir Koleji Uğur Okulları İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Yücel
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye