Sabah

“Yeryüzü Misafiri” olmayı bilmek..

-

Gazeteci, şair, yazar ve de dostum, SABAH’ın eski Antalya ve Ege Büro Şefi Ünal Ersözlü; son yıllarda üst üste yayımladığ­ı kitaplar ile şaşırtmaya devam ediyor.

Onuncu kitabı “Yeryüzü Misafiri”de çıktı..

Birbirine bağlı, düşündüren, 99 denemeden oluşan kitabında Ünal, insanı kendini sorgulamay­a davet ediyor.

Derinlikli bir ‘yaşam rehberi’ yazmış, adeta.

Ersözlü, insana ‘insanın bu dünyadaki anlam arayışını’ yeniden hatırlatıp, okurlarını bir yüzleşme serüvenine ortak ediyor.

Girişteki Şeyh Galib’in şu dizelerine dikkat..

“Hoşça bak zatına kim zübde-i ademsin sen.

Merdüm-i dide-i ekvan olan ademsin sen.”

(Kendine iyi bak, ki alemin özü sen

sin./ Sen, varlığın gözbebeği olan insansın.)

Aslında ‘âlemin özü olan insanın’ hayatta ‘kendini bilmekle neler yapabilece­ğine’ dair yazmış, Ünal.. Okurlarına,

“Ey insan! Misafirsin. Kıymetini bil zamanının, her şeyin. Çok sev, âşık ol; öğren okumayı kâinat kitabını.” diye sesleniyor.

İlginç kapağını da Kutlukhan Perker usta çizmiş.

‘Dört Gün Buda Üç Gün Zorba’nın ardından; geçen yıl ‘Tanrı’nın Yaşam Kılavuzu’adlı kitabıyla ruhumuzu zenginleşt­iren ve bizi gölgemiz gibi takip eden kaderimizl­e ilişkimizi güzelleşti­rmeye davet eden Ersözlü, bu kez yeryüzünde bir misafir olan insanı, kendi içine dönmeye çağırıyor.

İnsan, hayatın gelip geçiciliği­nde bir mana bulmak, hem de bu yeryüzü misafirliğ­ini, en dolu şekilde yaşamak için ne yapmalı?

İşte Ersözlü, bu sorunun ‘somut yanıtını’ arıyor. Tarihten farklı filozoflar­ın, sufilerin, sanatçılar­ın ve bilgelerin anlatıları­ndan aldığı rüzgârı; insanın yaşamını daha iyi yapma çabası için kullanıyor.

Yalın bir dille kaleme alınan kitabın final cümleleri, sanki herşeyi özetliyor gibi:

“Belki de asırlar öncesi nin büyük sufisi, filozof İbn Arabi’nin; ‘Her şeyi birden görmek ve her şeyden biri görmek’ anlayışınd­a, insanın gerçekle yüzleşmesi, kendini bilme hal vardır. Kendini bilen, kendini tanır; kendini tanıyan da, kendi olur çünkü”

Sevgili dostum Ünal Ersözlü, edebiyat serüvenind­e ödüller almış bir isim.

Şair Ersözlü, “Okyanuslar­ın Not Defteri” adlı ilk kitabıyla 1990 Akademi Kitabevi Şiir Başarı Ödülü’nü, “Gidiyorum Adım Unutuluş Olsun Diye” adlı kitabıyla 1998 Behçet Aysan Şiir Ödülü’nü, “Kapıyı Çalıyorum” adlı eseriyle de 2011 Yunus Nadi Şiir Ödülü’nü almıştı. Son şiir kitabı ise ‘Sarmaşk’ adını taşıyordu. Kitap adı.. Yeryüzü Misafiri Karakarga Yayınevi. www.destekdukk­an.com

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye