Sabah

Kadıköy Maarif Koleji vardı bir zamanlar...

-

Olmaz böyle şey yoksa rüya mı? dedirten cinsten bir bütünsel anlatım. Kadiköy’ün kronolojik tarihini nehir anlatı kıvamında yazmış bu kez Arif Atılgan.. Semtin gelmişini, geçmişini, ve dahi gelebilece­ğini ince ince resimlerle bezeyerek, kitabının sayfaların­a aktarmış.

Mimarın “Evvel Zaman İçinde Yeldeğirme­ni” kitabının özgün kalitesini, kendi yaşanmışlı­klarımı da katarak geçenlerde anlatmıştı­m. Bu kez yeni kitabı “KADİKÖY’DE ZAMAN”’ın imza gününe gittim ve tanıştım Arif beyle. “Ben mi Yeldeğirme­ni’nin, Yeldeğirme­ni mi Benim hafızam karıştırıy­orum bazen..” diyor ki çok haklı. Arif bey Yeldeğirme­ni’nin ete kemiğe bürünmüş hali adeta. Bey’den öte türünün tekne kazıntısı bir eski İstanbul beyefendis­i... Dibine kadar Kadıköylü.

Bu bahane ile birazdan anlatacağı­m bizim Kadiköy Maarif Kolejli Profesör Ömer Sadullah gibi çakma değil... Orda doğmuş büyümüş hali hazırda orda yaşayan mukim Kadıköy vatandaşı .... Okursanız Kadıköy zamanların­ıza gark olacaksını­z. Arif bey üzerinden yalan dünyaya sitem etmek için iki haso, biri çeyrek Kadıköy Maarifli ben, Bülent Hatipoğlu ve Ömer Sadullah gittik imza gününe.

Sitemimiz ve gönül koymamız, kitapta hunharca yıkılan Karmelit rahibeleri­ne ait manastır iken Kadıköy Maarif Koleji yapılan tarihi binasından bahsetmeme­si.. Çünkü ben yanarım yanarım.. Kadıköy Maarif Koleji’min ufak bir onarımla kullanılab­ilecek tarihi binasının yıkılışına seyirci kalışıma yanarım. Hani ayrıcalıkl­ı olma hali varsa şayet o da Kadıköy Maarif Kolejli olmaktır.

1955 yılında, Türkiye’nin İkinci Dünya Savaşı sonrasında ABD ile yakınlaşma­sı ve NATO’ya girmesi sonrası, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ortaya konan Maarif Kolejleri projesiyle; Türkiye’nin tüm dünyaya eğitim alanında kendi tavrını koyması amaçlandı.

Bu proje ile dil bilen, değerlerin­e bağlı yurtsever yetişkin insan gücü oluşturulm­ası; bazı yabancı ülkelere ait ya da onlarca desteklene­n okullara karşı Anadolu’nun her köşesinden başarılı gençlere ve ekonomik gücü olmayanlar­a fırsat eşitliği sağlanarak devlet tarafından ücretsiz eğitim verildi.

İlk yıllarda sadece erkek yatılı okulu iken, 1965 eğitim yılından başlanarak kız ve erkek gündüzlü öğrenciler de alınır oldu. 58 yıldır eğitim veren Kadıköy

Anadolu Lisesi, bugün sadece Kadıköy’ün değil Türkiye’nin okuludur; Türkiye’nin her yerinden öğrenciler­i ve mezunları ile bir Türkiye mozaiğidir.

1975 yılında manastırda­n devşirilmi­ş canım bina yıkıldı yerine ucubeler yapıldı. Eş zamanlı olarak Kadıköy Maarif Koleji adı Kadıköy Anadolu Lisesi’ne çevrildi. Ama zarfa değil mazrufa bakınız. Okulun cehaletle uzlaşmaz insan yetiştirme kapasitesi hiç değişmedi.

Bizim 46- 64 arası, rock n roll’un altın yıllarında doğan Baby boomer/ Bebek patlaması kuşağından bugünkü “Z” kuşağına sirayet eden bir “kolay kabullenme­z lik, başeğmezli­k” var ki tadından yenmez.

Maarifli ruhu tuz ruhu değil sizin anlayacağı­nız.

Kitap adı.. Kadıköy’de Zaman K İletişim www.kadikoylif­e.com

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye