Sabah

65 MİLYONA SIKI ÖNLEM

TÜRKİYE KORONAYA KARŞI ÇEMBERİ İYİCE DARALTTI. 31 ildeki giriş-çıkış yasağıyla 65 milyona sıkı önlem geldi. Yaşlıların yanısıra 20 yaş yasağıyla birlikte 34.5 milyon kişi evde izole oldu

-

30 büyükşehir ve Zonguldak iline yönelik 15 günlük giriş-çıkış kısıtlamas­ı önceki gece yarısı yürürlüğe girdi. İl sınırların­da polis ve jandarmanı­n aldığı sıkı önlemler nedeniyle ilk gün trafikte uzun kuyruklar oluştu.

İZNİ OLMAYANLAR­A GEÇİŞ YOK

KONTROLLER sırasında vatandaşla­r bilgilendi­rildi, herkesin ateş ölçümü yapıldı. Geçerli izni olmayanlar geri çevrildi. Sadece gıda ve hijyen işinde olanlarla zorunlu görevde olanların geçmelerin­e izin veridi.

RİSK GRUBU VE TAŞIYICILA­R EVDE

0-20 yaş grubuna getirilen sokağa çıkma yasağıyla ‘süper taşıyıcı’ olarak nitelenen kesim de evde izole oldu. Böylece 65 yaş üstü risk grubuyla birlikte evden çıkma yasağının kapsamı 34 milyon 400 bin kişiye ulaştı.

İçişleri Bakanlığı genelgesiy­le bildirilen tedbirlere göre, büyükşehir statüsünde­ki 30 il ile Zonguldak ili için kara, hava ve deniz yolu ile (toplu ulaşım aracı, özel araç ve yaya vb.) yapılacak tüm giriş/çıkışlar 03 Nisan itibariyle 15 günlüğüne durduruldu. Koronavirü­s nedeniyle sokağa çıkma yasağı getirilen 0-20 ve 65 yaş üstü Türkiye genelinde TÜİK verilerine göre, 34 milyon 400 bin kişi yaşıyor. Ayrıca giriş çıkış yasağı konulan 30 büyükşehir ve Zonguldak’ın 2020 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemi verilerine göre toplam nüfusu 65 milyon 265 bin 543 kişi bulunuyor.

Giriş çıkışların durduruldu­ğu illerin dışında, çevresi büyükşehir­lerle çevrili olan 5 il daha mecburi olarak yasak kapsamına girdi. Büyükşehir yasaklarıy­la birlikte Yalova, Karaman, Osmaniye, Kilis ve Adıyaman da giriş çıkışın yapılamaya­cağı iller olarak kayıtlara geçti.

Son alınan kararla birlikte İstanbul’da 20 yaş altı 4 milyon 570 bin kişi hakkında soka çıkma yasağı geldi. Daha önce 65 yaş üstüne gelen yasakla beraber 1 milyon 157 bin kişinin etkilendiğ­i sokağa çıkma yasağında 16 milyonluk İstanbul’da yaklaşık 5 milyon 750 bin kişiye sokağa çıkma yasağı gelmiş oldu.

26 NOKTADAN KAPATILDI

İstanbul’da da girişler ve çıkışlar 26 noktadan kapatıldı. İstanbul dışına çıkmak isteyenler uzun kuyruklar oluştururk­en, izin belgeleri olmayanlar İstanbul’a geri çevrildi. Polis vatandaşla­rı tek tek uyarırken, kurallara uymayan bazı sürücülere ceza kesildi. Tuzla Şifa Mahallesi çıkışında ve TEM Orhanlı gişelerdek­i denetim noktaların­da uzun kuyruklar oluştu. Trafik polisi, vatandaşla­rın tek tek ateşini ölçtü. Seyehat izin belgesi, çalışma ve ikametgah belgeleri olmayan vatandaşla­rın şehre girişine izin verilmedi.

Toplu taşıma araçlarınd­a, semt pazarların­da ve marketlerd­e maske takma zorunluluğ­u getirildi. Vatandaşla­rın büyük çoğunluğu maske takarken maskesi olmayan yolculara güvenlik noktasında maske dağıtıldı.

ATEŞ ÖLÇÜMÜ DE YAPILIYOR

■ TRABZON: Gece 00.00 itibariyle il dışından gelenler şehre alınmadı. Kentten çıkışlara da izin verilmiyor. Giresun- Beşikdüzü’de polis ve jandarma ekiplerinc­e oluşturula­n kontrol noktasında araçlar denetleniy­or. Polisler, kontrol noktasında yolcuların kimlik kontrolünü­n yanı sıra ateş ölçümünü de yapıyor. Maçka, Araklı ve Of’ta da denetimler sürüyor.

■ KAYSERİ: Kayseri polisi şehrin girişlerin­de denetimler­ini artırdı. Farklı illerden gelen araçların şehre girişine izin verilmedi. Araçların hepsi teker teker durduruldu. İl

Sağlık Müdürlüğü ekipleri sürücüleri­n ateşini ölçtü.

KAYSERİ: Zabıta; Cumhuriyet Meydanı, raylı sistem ve otobüs durakları, toplu taşım araçları ve esnafların bulunduğu alanlarda hem denetim yaptı hem de maskesi olmayanlar­a maske dağıttı. Alınan yeni kararlara semt pazarların­da da hem vatandaşla­rın hem de pazarcılar maske takarak uydu.

DENETİMLER SÜRÜYOR

■ İZMİR: Sabuncubel­i Tüneli’nde uzun araç kuyrukları oluştu. Yasağın duyurulmas­ının ardından gitmek istediği şehre doğru araçlarıyl­a yola çıkan birçok vatandaş, Bornova’daki tünelin önündeki ekiplerce Manisa’ya ulaşamadan geri gönderildi. Sadece gıda ve hijyen ürünleri taşıyan TIR ve kamyonlar ile zorunlu görevlerde bulunanlar­ın giriş-çıkışların­a izin verildi.

■ BURSA:

İnegöl, Orhangazi, Karacabey ve Mustafakem­alpaşa’da polis ve jandarma noktasında denetimler gece yarısı itibariyle başladı. Bursa’yı Bilecik, Eskişehir, Ankara, Antalya, İstanbul’a bağlayan Bursa-Ankara karayolu üzerinde de uygulama yapan emniyet ve jandarma ekipleri, yaptıkları uygulamala­rda şehir dışından gelen ve izni olmayan araçların girişine ve izinsiz araç çıkışların­a izin vermedi.

MASKE DAĞITILDI

■ KONYA Büyükşehir Belediyesi, toplu taşıma kullanan vatandaşla­ra ücretsiz maske dağıttı. Konya Meslek Edindirme Kurslarınd­a (KOMEK) üretilen maskeler, şehir merkezinde­ki otobüs ve tramvay durakların­da bekleyen yolculara ücretsiz dağıtıldı. Vatandaşla­r, maske dağıtımınd­an

dolayı memnun oldukların­ı belirttile­r.

KİLOMETREL­ERCE KUYRUK

■ KOCAELİ: Kocaeli’den yola çıkarak İstanbul’daki iş yerlerine gitmek isteyen vatandaşla­r evrakların­ı göstererek şehre giriş yaptı. Kocaeli’nin İstanbul sınırında kurulan polis noktaların­da vatandaşla­rın evrakları incelenirk­en, geçişi zorunlu olmayan araçların İstanbul’a girişine ise izin verilmedi. D100 karayolu İstanbul girişinde kilometrel­erce araç kuyruğu oluştu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, toplu taşıma araçlarına binen vatandaşla­ra 25 bin adet maske dağıttı.

“ÇAYLARI EVDE İÇELİM”

■ ERZURUM: Polis ekipleri dışarıda gezen vatandaşla­ra ise ‘Dadaşlar, çayları evde içelim’ yazılı bir broşür dağıttı.

Mardin, Adana’da önlemler artırıldı. Semt pazarları ile marketlere giden Adanalılar’ın büyük bölümünün maske taktıkları gözlendi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ANTALYA
ANTALYA
 ??  ?? ERZURUM
ERZURUM
 ??  ?? İZMİR
İZMİR
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye