Sabah

İYİ HABER: İLK VİRÜS AŞISI HAYVANLARD­A OLUMLU SONUÇ VERDİ

BİLİM KURULU ÜYESİ ATEŞ KARA DUYURDU:

-

Türkiye, yeni tip koronavirü­s salgınına karşı bilimin önderliğin­de, hükümetin hızlı ve etkin tedbir adımlarıyl­a kararlı bir mücadele ortaya koyuyor. Sağlık Bakanlığı bu haftadan itibaren Dünya Sağlık Örgütü’nce tavsiye edilen tedavilerd­en biri olan immün plazma tedavisini devreye alıyor. Kriterlere uygun kan bağışçılar­ının kan plazmaları bu hafta alınmaya başlayacak.

KIZILAY YÜRÜTE&EK

Hükümet, sağlıktan ekonomiye her alanda vatandaşla­rı koruyucu düzenlemel­eri bir bir yaşama geçirmeye devam ediyor. Kovid19 ile mücadele için hastalığın tedavisind­e kullanılac­ak yeni yöntemler üzerinde çalışmalar­a da hız verildi.

Sağlık Bakanlığı, bu haftadan itibaren Dünya Sağlık Örgütü’nce koronavirü­se karşı tavsiye edilen tedavi yöntemleri­nden biri olan immün plazma tedavisini devreye alıyor. Bu kapsamda, koronavirü­s geçiren ve iyileşen bağışçılar­dan alınan kan plazma ürünleri, ihtiyaç duyulan hastaların tedavisind­e kullanılac­ak.

İYİLEŞEN HASTADAN

Sağlık Bakanlığı koordinasy­onunda Türk Kızılay, iyileşmiş hastalarda­n kan plazma numuneleri­nin temini için çalışmalar­a başlıyor. Kızılay bölge kan merkezleri, süreli merkezler bünyesinde, bakanlığın ruhsatland­ırdığı aferez merkezi olan hastaneler plazma elde edilmesi faaliyetin­i yürütecek. Kamu, özel, vakıf, eğitim ve araştırma hastaneler­i de Kovid-19 enfeksiyon­u geçirmiş olan bağışçıdan tanımlanan kriterler kapsamında immün plazma elde edilmesine yönelik faaliyetle­ri yürütecek. Uygulama bu hastaneler­in transfüzyo­n merkezleri sorumluluğ­unda olacak.

BAĞIŞ KRİTERLERİ

Koronavirü­s tanısı sonrası uygulanan tedavi ve iyileşen, taburcu olan 18-65 yaş aralığında, hepatit, HIV gibi hastalıkla­rı olmayan, kan verme özelliği taşıyanlar plazma bağışında bulunabile­cek. Bağışçının koronavirü­sle enfekte olduğu yapılan testlerle belirlenec­ek, tedavi süreçleri uygulanaca­k. Bunun sonrasında iyileşen kişi kan bağışından önce 14 gün bekleme sürecine girecek. Plazma bağışı öncesi yeniden test yapılacak. Negatif sonucu gösteren raporla bağışçı Kızılay’ın aferez bağış noktaların­a gidecek. Kan vermede sakınca bulunup bulunmadığ­ı tespit edilerek onam formu doldurulac­ak.

İKİ KEZ BAĞIŞ YAPILABİLİ­R

Bağışçının kanında bulunan ve hastanın ihtiyacı olan plazma, aferez cihazında ayrıştırıl­acak ve diğer bileşenler kan bağışçısın­a geri verilecek. Alınan plazma için standart testler uygulanaca­k. Testleri tamamlanan plazma, tedavi bekleyen uygun hastalar için ilgili hastaneler­e ulaştırıla­cak. Bağışçıdan bir seferde 400 mililitrey­e kadar plazma alınabilec­ek. Bir bağışçı iki kez bağışta bulunarak iki hastaya destek verebilece­k.

 ??  ??
 ??  ?? Hazal ATEŞ
ANKARA
Hazal ATEŞ ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye