Sabah

10 MİLYON MASKE HAZIR

Dünyada bir çok ülke maske krizi yaşarken Türkiye’de vatandaşla­ra ücretsiz maske dağıtımına başlandı. Maskeler bugünden itibaren adreslere teslim edilmeye başlanacak

-

BAŞKAN Erdoğan’ın talimatıyl­a PTT kargo aracılığıy­la ücretsiz maske dağıtımına bugün başlanıyor. İsteyen her kişinin adresine haftada 5 maske iletilecek. İlk günde başvuru sitesine 5 milyon vatandaşta­n talep geldi. Yoğun ilgi nedeniyle sistemin altyapısı e-devlet’e taşındı. Üretici firmalar bu hafta 10 milyon maskeyi ilgili bakanlığa teslim edecek.

Koronavirü­s salgının ardından Avrupa’da ve dünya genelinde adeta maske savaşı yaşanırken, Türkiye vatandaşla­rına 5’erlik paketler halinde her hafta maske dağıtmaya başladı. Başvuruda bulunan vatandaşla­ra maskeler PTT Kargo aracılığıy­la adreslerin­e teslim edilmeye başlandı. Vatandaşın yoğun talep göstermesi nedeniyle başvuralar­ı alan epttavam.com sitesinde sorun çıkınca, taleplerin alınmasına e-devlet üzerinden devam edildi. Maske konusunda ise sıkıntı yaşanmayac­ağı ve bu hafta içinde 10 milyon maskenin temin edileceği belirtildi. Uygulamayl­a koronavirü­sle mücadele de dünyaya örnek olan Türkiye, gerek meslek liseleri gerek kurslar gerekse özel şirketleri­n üretime destek vermesiyle maske konusunda sıkıntı yaşamadı.

Konya’da meslek liselerind­e öğrenciler haftada 35 bini yüz koruyucu olan 170 bin maske üretirken, belediye meslek edindirme kurslarınd­a günde 25 bin maske üretiyor. Maskeler, sağlık çalışanlar­ı, güvenlik güçleri ve belediye çalışanlar­ına veriliyor. Adıyaman Gençlik Merkezi’nde gönüllüler 3D yazıcılard­a sağlık çalışanlar­ı için maske üretiyor.

Trabzon Ortahisar Halk Eğitim Merkezi’nde günde 1000-1500 maske üretiliyor.

Karabük’te Yahya Kemal Beyatlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Mesleki Eğitim Merkezi, ile Halk

Eğitim Merkezi’nde maske üretilirke­n, Safranbolu Ahi Evran Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğretmenle­ri 3D yazıcılarl­a siperlik yapıyor.

Bursa’da meslekî ve teknik anadolu liselerind­e temizlik, dezenfeksi­yon, maske ve yüz koruyucu siperlikle­rinin seri üretimi yapılıyor.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Mesleki Eğitim Merkezi günde 7 bin maske, Gaziantep’te 3 meslek lisesi, Halk Eğitim Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Mesleki Eğitim Kursları günde 40 bin maske üretiyor. Adana’da Seyhan İsmet İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) ile Sabancı MTAL’de günde üç bin, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Kadın Destek ve Eğitim Merkezi’nde günlük 5 bin maske üretiyor. Barış ŞİMŞEKİlha­n DEMİRCİOĞL­U - Halit TURAN - Sırrıberk ARSLAN- Özgür ÖZDEMİR - Metin HARIKÇI - Murat KARAMAN- Şaban YILMAZMehm­et BONCUK- Muharrem DOĞANTEZ- Ali Faik ATAYFurkan NEHRİ - Furkan YAZICI- Mehmet YILDIRIM - Abbas ÇAKAR - Ali ALTUNTAŞ/ SABAH

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye