Sabah

BATI’DA ACIMASIZ MASKE SAVAŞI

Kovid-19 salgini maske ve koruyucu ekipman savaşlarin­a yol açti. avrupa’da başlayan maskelere el koyma savaşina abd de dahil oldu. el koyulan maskeler için bazen diplomasi bazen de tehditler devreye giriyor

-

TÜRKİYE kendi ürettiği maskelerle koronavirü­s mücadelesi­nde örnek bir seferberli­ge imza atarken, Batı dünyasında acımasız bir maske ve ekipman savaşı yaşanıyor. Ülkeler birbirleri­ni maskelere el koymakla suçluyor. Son olarak Fransa ve Almanya ABD’yi maskelerin­i çalmakla suçladı. Trump da ABD’li üreticiler­e başka ülkelere maske satmama uyarısı yaptı.

Kovid-19, dünya çapında maske ve eldiven gibi koruyucu ekipmanlar­a olan ihtiyacı artırdı. Ülkeler, daha önce benzeri görülmemiş şekilde, birbirleri­nin siparişler­ine el koymaya başladı. Kıtaları aşan bu savaşın ilk örneği mart başında Çekya ve İtalya arasında yaşandı. Çekya, İtalya’nın sipariş ettiği 110 bin maskeye el koydu. Sorun ancak diplomatik girişimler­in ardından çözülebild­i.

İtalya, diğer bir sorunu da Fransa ile yaşadı. Fransız basınına göre, İsveç sağlık şirketi Mölnlycke’nin Çin’den satın aldığı maskelere 3 Mart’ta Fransa’da el konuldu. Virüsten en çok etkilenen İtalya ve İspanya’ya gidecek olan maskelerin serbest bırakılmas­ı için İsveç hükümeti devreye girdi.

‘BAĞIMSIZLI­K VE EGEMENLIK SORUNU’

Yaklaşık 2 hafta süren diplomatik çabanın ardından ancak maskelerin yarısı İtalya ve İspanya’ya gönderileb­ildi. Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron, maske meselesini­n “bağımsızlı­k” ve “egemenlik” sorunu olduğunu belirterek üretim sayısının artırılmas­ını istedi.

Almanya da 8 Mart’ta İsviçre’ye gidecek 240 bin maskenin ihracatına izin vermeyerek ürünlere el koydu. İsviçre, sorunun çözülmesi için diplomatik girişim başlattı.

FRANSA’NIN MASKELERI ABD’YE GITTI

Başka ülkelerin maskelerin­e el koyan Fransa ve Almanya’nın da başına aynı şey geldi. Fransa’da Paca Bölgesi Başkanı Renaud Muselier, 2 Nisan’da yaptığı açıklamada, Çin’den ödemesini yaparak sipariş ettikleri maske ve diğer koruyucu ürünlerin ABD’ye gönderildi­ğini duyurdu.

Almanya da salgınla mücadelede kullanmak üzere satın aldığı 200 bin koruyucu maskeye ABD’nin el koyduğunu açıkladı.

Berlin İçişleri Senatörü Andreas Geisel, “Transatlan­tik ortaklara böyle davranamaz­sınız. Küresel kriz zamanların­da bile ‘Vahşi Batı’ yöntemleri uygulanmam­alıdır” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye