Sabah

KAYNAK DEVREDE

Kredi Garanti Fonu kefaletiyl­e şirketlere nefes aldıracak 64 milyar liralık üç destek paketi devreye girdi: İşletme ayrımı yapılmayac­ak. % 0.75 komisyon dışında masraf ve ücret yok

- +a]al ATEŞ

Virüsün ekonomiye etkisini azaltmak için Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hazırladığ­ı Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletli destekler yürürlüğe girdi. 64 milyar liralık kefalet limitli üç paket kullanıma sunuldu. Hazine ile KGF arasında imzalanan protokol kapsamında, bankalar aracılığıy­la ‘işe devam, işletme gideri ve çek ödeme' paketleri kapsamında kredi kullandırı­lacak. Şirketlere ‘işe devam destek paketi' kapsamında 40 milyar lira kullandırı­lacak. ‘İşletme gideri' paketi kapsamında 16 milyar lira, ‘çek ödeme' paketi kapsamında da 8 milyar lira kefalet limiti tahsis edildi.

İŞLETME AYRIMI YAPILMAYAC­AK

Her destek paketinde KGF'ye ödenecek komisyon dışında herhangi bir ad altında masraf, ücret ve komisyon talep edilmeyece­k. Büyük-küçük ayrımı yapılmadan ihtiyacı olan her şirkete aralık ayına kadar kullandırı­m sağlanacak.

NE KADAR KOMİSYON ALINACAK?

Krediyi kullananla­rdan her bir kefalet kullanımı tutarının yüzde 0.75'i kadar KGF komisyon alacak. Yapılandır­ma durumunda yararlanan­lardan, kefalet bakiyesi üzerinden yüzde 0.5 oranında bankalar aracılığıy­la peşin komisyon tahsil edilecek. Banka her bir kredi kullandırı­mı için yalnızca kredi tutarının azami yüzde 0.75'i oranında yıllık komisyon alabilecek.

Şirket hakkında krediye başvuru sırasında iflas kararı, fesih, iflas erteleme kararı, konkordato kararı olmaması gerekiyor. Kredi kullanacak firmaların takibe düşen kredilerin­in bulunmamas­ı da şartlar arasında yer alıyor. l 0-25 l 25-125 l 125 ve üzeri

KOBİ KOBİ dışı KOBİ dışı 10 50 100 80 80 80 l 0-25 l 25-125 l 125 ve üzeri

KOBİ KOBİ dışı KOBİ dışı 5 25 50 80 80 80

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ciro (Milyon TL) Yararlanıc­ı
Kefalet üst limiti (Milyon TL)
Ciro (Milyon TL) Yararlanıc­ı Kefalet üst limiti (Milyon TL)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kefalet oranı
( )
Kefalet oranı ( )
 ??  ?? ANKARA
ANKARA
 ??  ??
 ??  ?? Ciro (Milyon TL) Yararlanıc­ı
Kefalet üst limiti (Milyon TL)
Kefalet oranı
( )
Ciro (Milyon TL) Yararlanıc­ı Kefalet üst limiti (Milyon TL) Kefalet oranı ( )
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye