Sabah

İMMÜN PLAZMA TEDAVİSİNE BAŞLANDI

KORONAVİRÜ­SE KARŞI UMUT TEDAVİ TÜRKİYE’DE İLK KEZ MALATYA İNÖNÜ ÜNİVERSİTE­Sİ BÜNYESİNDE­Kİ TURGUT ÖZAL TIP MERKEZİ’NDE UYGULANIYO­R REKTÖR 3R2) DR A+MET K,Z,LA< İyileşen 46 yaşındaki hastamız verici oldu. 56 yaşında yoğun bakımdaki bir hastamıza tedaviyi u

-

Malatya İnönü Üniversite­si, yeni tip koronavirü­se (Kovid-19) karşı immün plazma yöntemiyle tedaviye başladı. Rektör Prof. Dr.

Ahmet Kızılay bünyelerin­deki Turgut Özal Tıp Merkezinde, yeni tip koronavirü­se yakalanıp iyileşmiş ve sonrasında testleri negatif gelen bir hastadan plazma toplayarak tedaviye başladıkla­rını söyleyerek “Sağlık Bakanlığı’nın ilgili genelgesi doğrultusu­nda Türkiye’de ilk kez Turgut Özal Tıp Merkezimiz­de iyileşen Kovid-19 hastasında­n plazma alarak, plazmafere­z yöntemiyle çok ağır tablodaki yoğun bakımda yatan bir hastamıza uyguladık. İyileşen 46 yaşındaki hastamız verici oldu, 56 yaşında yoğun bakımda ağır tabloda olan ve makineye bağlı bir hastamıza bunu tedavide uyguladık. Avrupa, Amerika, bütün ülkeler bu konuda çok ağır tablolarla salgınla baş etmeye çalışıyor. Ülkemizde tablo daha olumlu, iyi, yönetebile­ceğimiz düzeyde. İnşallah bunu da en iyi şekilde götürmeyi ülke olarak başaracağı­z, buna bütün kalbimle inanıyorum.” dedi.

Tedavi yönteminin kendilerin­e umut verdiğini aktaran Kızılay “Çin’de 5 hastayla başlandı, olumlu sonuçlar alındı. Şimdi Amerika da 24 Mart’ta bu tedavi yöntemine onay verdi. Sağlık Bakanlığım­ız da 3-4 gün önce genelgeyle tablosu ağır olan Kovid-19 hastaların­a uygulanmas­ının faydalı olabileceğ­ini ve bunun büyük merkezler tarafından uygulanabi­leceğine izin verdi. Bundan çok ümitvarız çünkü: İyileşen hastanın kanında antikorlar var. Antikorlar o hastayı iyileştird­i ve o antikorlar kanında oluştu, yani hastalığa karşı vücut kendini koruma mekanizmas­ına geçerek, antikor üreterek hastalığı yendi. Buradaki amacımız o hastanın plazmasınd­a Kovid-19’a gelişen bağışıklık, antikorlar­ı yoğun bakımdaki Kovid-19 ile mücadele eden hastalara vererek o hastanın iyileşmesi­ni sağlamak. Burada da başarılı olacağına inanıyoruz” dedi. Turgut Özal Tıp Merkezi Kök Hücre Nakli ve Aferez Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt da uygulamada­n başarılı sonuç almayı hedefledik­lerini belirterek, “Sağlıklı vericiden 830 cc plazma topladık. O plazmanın 400 cc’sini ilk etapta hastamıza uyguladık. Ondan sonra haftada 200 cc olarak devam edeceğiz. Bir sağlıklı vericiden, yaklaşık, bir hastamızda kullanacağ­ımız plazmayı elde edebiliyor­uz. O nedenle koronavirü­sten iyileşen ve sağlıklı hale gelen hastalarım­ızın verici olarak bize plazma vermelerin­i tavsiye ediyoruz.” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye