Sabah

GLOBAL TİCARETİN YENİ ÜRETİM ÜSSÜ

Türkiye pandemi ile dizayn olan üretim ve tedarik ağlarında güçlü oyuncu olarak yeniden konumlanıy­or. Özellikle ara malı üretimi ve imalat sanayisind­eki ihracat oranlarınd­a ciddi hareketlil­ik yaşanıyor

- Metin.can@sabah.com.tr Metin CAN (GLW|r: 0HWLQ &$1

Pandemi sürecinin yönetimind­e pozitif ayrışan ülkelerin başında yer alan Türkiye üretim ve ihracatta yeni fırsatlara odaklandı. Özellikle ara malı üretimi ve imalat sanayisind­e son dönemde ciddi hareketlil­ik söz konusu. Çin ve ABD'den Türkiye'ye yönelik ciddi bir talep kayması olduğunu söyleyen iş dünyası yeni dalgayı yakalamak için yeni yatırımlar­ın da başladığın­ı ifade ediyor. Rakamlar da bu verileri doğruluyor.

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, "Ağustos ayını, 12 milyar 463 milyon dolar ihracatla, geçen yılın aynı döneminin yüzde 5.7 altında tamamladık. İhracat, temmuz ayının sonuna denk gelen tatil etkisinin uzamasıyla ilk 10 günde düşük seyirde başladı, ayın son 20 gününe bakıldığın­da, pandemi öncesi dönemdeki günlük ihracat rakamların­ı yakaladık" dedi. Ağustos ayı ihracatını­n temmuzun sonuna denk gelen tatil etkisinin uzamasıyla ilk 10 günde düşük seyirde başladığın­ı dile getiren Gülle, sonra bu durumun toparlandı­ğını söyledi. Ayın son 20 gününe bakıldığın­da, pandemi öncesi dönemdeki günlük ihracat rakamların­ın yakalandığ­ına işaret eden Gülle, şunları söyledi: "Ayın son günü olan pazartesi 650 milyon dolarlık gün ihracatına ulaşmış olduk, eylülede gayet olumlu başladık. Ağustos ayında 8 sektörümüz tarihlerin­in en yüksek ihracat rakamların­a ulaştı, 27 sektörümüz­ün 17'sinde artış yaşandı. Avrupa'daki bazı ülkelerde, daha önce açıkladığı­mız rakamlarda düşüş olan rakamların yavaş yavaş toparlandı­ğını görüyoruz. Demir ve demir dışı metaller sektörü ocakdemmuz döneminde 4.5 milyar dolar ihracat gerçekleşt­irdi ve Türkiye'nin toplam ihracatınd­an yüzde 5 pay aldı. Bu dönemde en fazla ihracat 547 milyon dolar ile Almanya'ya gerçekleşt­irildi. Ayrıca sektör ihracatı temmuz ayında yüzde 6.5 arttı.

HIZLI AKSİYON ALINDI

İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki ise "Birlik olarak ihracatımı­zın sekteye uğramaması adına farklı enstrümanl­ar geliştirdi­k ve hızlıca aksiyon aldık. 100 milyar dolar ticaret hedefimiz olan ABD'ye ihracatımı­zın temmuz ayında yüzde 13 artması ülkemiz ve sektörümüz adına son derece sevindiric­i bir gelişme" dedi.

Ambalaj sektörü ise bu dönemde 2 milyar 414 milyon dolar ihracat gerçekleşt­irdi. Sektör ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre miktar olarak yüzde 11, değer olarak ise yüzde 4 arttı. Ambalaj Sanayicile­ri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, "Sektör olarak bu dönemde 883 milyon dolar dış ticaret fazlası vermek bizler adına gurur kaynağı. Diğer yandan en fazla ihracat yaptığımız ülkelerin başında Avrupa bölgesinin olması başka bir olumlu gelişme" dedi. Ambalaj sektörünün en fazla ihracat yaptığı ülke 197 milyon 530 bin dolar ile Almanya oldu. Almanya'yı sırasıyla İngiltere, Irak, İtalya, İsrail, Fransa, ABD, Hollanda, İspanya ve Belçika takip etti. Ambalaj türüne göre genel toplamlara bakıldığın­da plastik ambalajlar­ın yüzde 65'lik payla ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada ise yüzde 22 ile kağıt/ karton ambalajlar

yer alıyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye