Sabah

BİSİKLET ŞEHRİ KONYA’DAN TÜRKİYE’DE İLK BİSİKLET TRAMVAYI RAYLARDA

Türkiye’nin en uzun bisiklet yolu ağına sahip olan Konya’da, sadece bisikletli­ler için tasarlanan tramvay dün yolculuğa başladı. Başkan Altay: Bisikletin tüm şehirlerde aktif kullanılma­sı için öncü olacağız

-

Konya Büyükşehir Belediyesi şehir içi ulaşımda 1992’den 2015’e kadar Konyalı vatandaşla­ra hizmet veren emektar tramvaylar­dan birini bisiklet tramvayına dönüştürdü. Türkiye’de ilk ve tek olan bisiklet tramvayını­n dünyada bu şekilde örneği yok. Bazı ülkelerde yolcuların seyahat ettiği tramvaylar­a bisiklet ile binilebili­yorken, sadece bisiklet kullanıcıl­arına özel olarak hizmete sunulan bisiklet tramvayı ise bu yönüyle Konya’yı diğerlerin­den farklı kılıyor.

84 KM İLAVE BİSİKLET YOLU MÜJDESİ

Özellikle pandemi sürecinde bisiklet kullanımın­ın öneminin anlaşıldığ­ını belirten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay projenin detayların­ı SABAH’a anlattı. Başkan Altay, “Konya’nın bir bisiklet şehri olması adına bugüne kadar çok önemli projeleri hayata geçirdik. Konya, 550 kilometrel­ik bisiklet yoluyla Türkiye’nin en uzun bisiklet yoluna sahip ili. Şimdi de yeni projeleri hayata geçirmek için çalışma yapıyoruz. İnşallah 2023 yılına kadar 84 kilometre daha ilave bisiklet yolu inşa edeceğiz. Konya, Türkiye’nin önemli bisiklet şehridir. Bugünden sonra da bunun daha çok vurgulanma­sı için çalışmalar ve projeler hayata geçecek. Özellikle bisiklet otoparklar­ı konusunda ciddi bir çalışma yürütüyoru­z. İnsanların bisikletle­rini güvenli bir şekilde otoparklar­a bırakabilm­eleri için hem mevcut otoparklar­ımızda bisiklet için yer ayırıyoruz hem de özel bisiklet otoparklar­ı yapmaya başlıyoruz” dedi.

RİNG HALİNDE HİZMET VERECEK

Bisiklet kullanımın­ı artırmak için farkındalı­k oluşturmay­ı amaçladıkl­arını belirten Başkan Altay, şunları söyledi:

“Bizim için çok önemli bir projeyi hayata geçirdik. Türkiye’de ilk kez bir tramvayda, toplu ulaşım aracında bisikletin­izle birlikte seyahat edebilecek­siniz. Bir tramvayımı­zı sadece bisiklet tramvayı haline dönüştürdü­k. Artık Akıllı Toplu Ulaşım Sistemi’nde göreceğini­z sefer saatlerind­e bisikletin­izle birlikte durağa gelerek, bu tramvayımı­za bineceksin­iz, istediğini­z yere gideceksin­iz. Bisikletin­izle birlikte işlerinizi halledip sonra tramvayla tekrar istediğini­z durağa geri gelebilece­ksiniz. Türkiye’de örnek bir uygulamayı daha hayata geçirmekte­n büyük mutluluk duyuyoruz.”

Başkan Altay “Bu hem bisiklet kullanıcıl­arımız için yeni bir başlangıç olacak hem de şehirde önemli bir farkındalı­k çalışması olacak. Çünkü bu tramvay sürekli olarak, bir ring halinde şehirde bisiklet tramvayı olarak seyahatini sürdürecek. Şehrimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Türkiye’de bisikletin tüm şehirlerim­izde aktif kullanılma­sını temenni ediyoruz. Bunun için Konya Büyükşehir Belediyesi olarak öncü ve önder olmaya devam edeceğiz. Tüm hemşehrile­rimizle birlikte Konyamızı Türkiye’nin en önemli bisiklet şehri haline getireceği­z.”

 ??  ?? Uğur İbrahim Altay
Uğur İbrahim Altay
 ??  ?? halit.turan@sabah.com.tr
Halit TURAN
halit.turan@sabah.com.tr Halit TURAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye