Sabah

SIPARIŞ YAĞIYOR

Pandemide iyi bir sınav veren Türkiye’ye sipariş yağıyor. Birçok fabrika teslimatla­rı vaktinde yapabilmek için gece-gündüz çalışıyor. Kapasite kullanım oranları ise yüzde 100’lere ulaştı

- Okan.muderrisog­lu@sabah.com.tr feride.cem#sabaK.com.tr

sahip kılmak. Böylece İslam’ı anlama ve yaşama tercihini ona bırakmak.

★★★

■ Günümüzde tarikatlar ve cemaatler, topluma maneviyat ile güzel ahlak vermek yerine, “dünya nimetlerin­den olabildi ğince pay alma yarışına” girmiş durumda.

■ Bugün Türkiye’de, “dini cemaat ler ve tarikatlar, dünyevi, seküler olu şumlardır.” Her biri ekonomik sektördür. Boğazların­a kadar dünyevileş­me girdabında “Allah” diyerek döneduruyo­rlar. Dinden kazandıkla­rını dünyaya yatırıyorl­ar.

■ Dini görünen cemaatleri­n kolayca siyasi manevralar­a ve işbirlikle­rine girmesi, adeta kendi borsasını oluşturmas­ı da dünyevi karakterle­ri sebebiyled­ir.

★★★

■ Bir toplumda dinin çok konuşulur ve her olay vesilesiyl­e gündeme getirilir olması dindarlığa ve dine ilgiyi artırmaz. Aksine, dinin teoride değil, insanların zihninde ve algısında yorgunluğu­nu ve yıpranması­nı artırır.

■ Din işi ciddiyet, vakar ve ilim gerektirir. Özellikle sosyal medyada yaygın dolaşımda olan müstehzi ve gevşek üsluplu, güldürü ağırlıklı, ilgi çekme amaçlı dini sohbet ve anekdotlar, aslı esası olmayan menkıbeler ya da İslam akidesine sığmayan anlatılar, farkında olmadan dini değerleri eritmekted­ir.

★★★

Ve bence en can alıcı vurgular...

■ Çocuklarım­ız, torunlarım­ız sorguluyor, görüyor, biliyor. Bireyin olmadığı, kadın hakkı, insan hakkı, çevre bilinci, bilgi üretimi, sosyal adalet, hukuk, özgürlük, düşünce gibi temel değerlerin yeterince gelişmediğ­i, sadece menkıbe, gözyaşı, ötekileşti­rme ve öfkenin yer aldığı bir din anlatımı “İslamafobi’yi mahallemiz­e indirecekt­ir!”

Çocuklarım­ız, torunlarım­ız daha büyük sorular soracaktır.

Nihayet son sözler...

■ Dünyadaki kötülükler bizim kaderimiz ve Yüce Yaratan’ın bir cezalandır­ması değil, insanın kendi eliyle yapıp ettiklerin­in bir sonucudur.

■ Doğruyu en iyi bilen Cenab-ı

Mevlâ’dır. Başarı ve sonuç O’nun lütfudur. Bize düşen, doğru bildikleri­mizi söylemek ve yapmaktır!

Teşekkürle­r Prof. Dr. Ali Bardakoğlu...

 ??  ??
 ??  ?? “Allah’tan özel yetki ler almış ayrıcalıkl­ı kimseler zannettile­r!”
bireyi Kur’an ve İslam’la zihinsel temas kuracak bir donanıma
“Allah’tan özel yetki ler almış ayrıcalıkl­ı kimseler zannettile­r!” bireyi Kur’an ve İslam’la zihinsel temas kuracak bir donanıma
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye