Sabah

DÜNYADAN KOVID GELIŞMELER­I YAYGIN AŞILAMAYA BIR YIL VAR

-

ile Kosova arasındaki Askeri Mali İşbirliği Anlaşması kapsamında,

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Kosova Güvenlik Gücüne (FSK), yaklaşık 910 bin dolar değerinde kişisel teçhizat hibe edildi. Kosova’nın başkenti Priştine’deki “Adem Yaşari” kışlasında düzenlenen törene Türkiye’nin Priştine Büyükelçil­iği Askeri Ataşesi Albay İsmail Cenkeri Ersöz ve FSK Subayı Binbaşı Nazmi Zogaj katıldı. Zogaj, yapılan hibe ve Türk ordusu ile devletinin FSK’ye sürekli desteğinde­n ötürü teşekkürle­rini sundu.

/

■ Dünya geneli: Vakalar 26 milyon 515 bini aştı. 874 bin 106 kişi öldü. Virüs saptanan 18 milyon 702 bini aşkın kişi sağlığına kavuştu. Dünyada tedavisi süren 6 milyon 936 bin 546 aktif vaka bulunuyor.

■ Dünya Sağlık Örgütü:

■ Rusya:

■ Avrupa:

Başbakanı Avdullah Hoti ile Sırbistan Cumhurbaşk­anı Aleksandar Vucic, ABD Başkanı Donald Trump’ın katıldığı Beyaz Saray’daki törenle “ekonomik normalleşm­e” anlaşmasın­a imza attı. Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Judd Deere, “Dünyayı daha barışçıl ve müreffeh bir yer kılmak için bu Başkan’ın mümkün kıldığı bir başka tarihi anlaşma” açıklaması­nı yaptı. Trump da Kosova’nın İsrail

ile ilişkileri­ni normalleşt­ireceğini, dava açılacak. Fransa’da günlük vaka sayısı son bir haftadır 5 binin üzerinde seyrediyor. Ülkede okullar bu hafta açılırken Fransa’da Kovid-19 salgını gölgesinde bu hafta yeniden ders başı yapılırken 22 okul virüs nedeniyle yeniden kapatıldı. İngiltere, Almanya ve İtalya’da son haftalarda günlük yeni vaka sayısı ortalama bin civarında.

■ ABD: Trump, “Kovid-19 aşısı belki ekim sonundan önce dağıtılır” dedi. Dr. Anthony Fauci, sonbahar grip sezonu yaklaşırke­n kovid vakalarını­n hala yüksek olduğunu kaydetti. Ülkede son 24 saat içinde ölenlerin sayısı bin 100 artarak 191 bin 114’e yükseldi.

■ Yeni Zelanda: Mayıs ayından bu yana ilk kez koronavirü­sten dolayı bir kişi yaşamını yitirdi.

■ Hindistan: Toplam vakalar 4 milyona dayandı. Son 24 saat içinde bin 96 kişi daha öldü.

■ Brezilya: Toplam vakalar 4 milyonu geçti, ancak günlük vaka artışı son 3.5 ayın en düşük seviyesind­e. 834 kişi daha yaşamını yitirdi.

■ Italya: Kovid’e yakalanan eski başbakan Silvio Berlusconi, hastaneye kaldırıldı.

■ Çin: 25 yeni vaka var.

■ Güney Kore: 198 yeni Kovid-19 vakası tespit edildi.

■ Meksika: 513 kişi öldü.

■ Avustralya: 59 kişi hayatını

kaybetti.

Sırbistan’ın ise büyükelçil­iğini Kudüs’e taşıyacağı­nı açıkladı.

 ??  ?? yayın yapan Eurasianew­s sitesi, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın eşi Anna Hakobyan’ın “Ermeni kadınları Azeri sivillere saldırmaya hazırladığ­ını” öne sürdü. Haberde, basında son aylarda eşiyle birlikte adının bazı entrikalar­da geçtiği belirtilen Hakobyan’ın 2018’de kendisini bölgede “barışın destekçisi” olarak gösterdiği, hatta Azerbaycan­lı kadınları bir barış kampanyası­na katılmaya davet ettiği kaydedildi. Ancak bunun
Anna Hakobyan
üzerinden 1,5 yıl geçtiğinde Hakobya’nın Ermeni “barışsever kadınlarla” birlikte Dağlık Karabağ’da askeri tatbikatla­rda boy göstermeye başladığı ifade edildi. Armenpress’teki haberde de Hakobyan’ın iki ülke arasında yaşanan büyük çaplı gerilimden sadece haftalar sonra başlayan tatbikatla­ra 15 kadınla birlikte katıldığı aktarıldı.
Sözcü Margaret Harris gelecek yılın ortasına kadar Kovid-19’a karşı yaygın aşılama beklemediğ­ini açıkladı.
En prestijli bilim dergisi The Lancet, Rus aşısının antikor üretimini sağladığın­ı açıkladı. Aşıya ilişkin eleştirile­r ve şüphecilik­le karşılaşan Moskova ise Lancet’in yayınını memnuniyet­le karşıladı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ülkesinde geliştirdi­ği Sputnik V aşısının kendisine de yapıldığın­ı söyledi.
İspanya’da son iki haftadır günlük vaka sayısı 8 ile 9 bin arasında değişiyor. Ülkede salgın nedeniyle çocukların­ı okula göndermeye­n
velilere
yayın yapan Eurasianew­s sitesi, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın eşi Anna Hakobyan’ın “Ermeni kadınları Azeri sivillere saldırmaya hazırladığ­ını” öne sürdü. Haberde, basında son aylarda eşiyle birlikte adının bazı entrikalar­da geçtiği belirtilen Hakobyan’ın 2018’de kendisini bölgede “barışın destekçisi” olarak gösterdiği, hatta Azerbaycan­lı kadınları bir barış kampanyası­na katılmaya davet ettiği kaydedildi. Ancak bunun Anna Hakobyan üzerinden 1,5 yıl geçtiğinde Hakobya’nın Ermeni “barışsever kadınlarla” birlikte Dağlık Karabağ’da askeri tatbikatla­rda boy göstermeye başladığı ifade edildi. Armenpress’teki haberde de Hakobyan’ın iki ülke arasında yaşanan büyük çaplı gerilimden sadece haftalar sonra başlayan tatbikatla­ra 15 kadınla birlikte katıldığı aktarıldı. Sözcü Margaret Harris gelecek yılın ortasına kadar Kovid-19’a karşı yaygın aşılama beklemediğ­ini açıkladı. En prestijli bilim dergisi The Lancet, Rus aşısının antikor üretimini sağladığın­ı açıkladı. Aşıya ilişkin eleştirile­r ve şüphecilik­le karşılaşan Moskova ise Lancet’in yayınını memnuniyet­le karşıladı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ülkesinde geliştirdi­ği Sputnik V aşısının kendisine de yapıldığın­ı söyledi. İspanya’da son iki haftadır günlük vaka sayısı 8 ile 9 bin arasında değişiyor. Ülkede salgın nedeniyle çocukların­ı okula göndermeye­n velilere
 ??  ?? dört bir yanındaki ülkelere ders vermeye çalışmakta­n vazgeçmeye­n Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron’un ülkesindek­i polis kuvvetleri­nin ırkçılığı ise bir kez daha gün yüzüne çıktı. Fransa’da 6 ay kimliğini gizleyerek polis memuru olarak çalışan bir gazeteci, teşkilat içinde ırkçılık ve şiddet kültürü olduğunu ve ‘cezasızlığ­ın’ büyük bir sorun olduğunu söyledi. Valentin Gendrot isimli gazeteci gördükleri­ni Guardian gazetesine anlattı. Şiddetin neredeyse sıradan sayılacak kadar sık kullanıldı­ğını ileri süren Gendrot, “Devleti temsil eden polis memurların­ın siyahi, Arap ya da göçmenlere ‘p.çler’ diye hitap ettiğini duymak beni gerçekten şoke etti, ama bunu herkes
yapıyordu” dedi.
dört bir yanındaki ülkelere ders vermeye çalışmakta­n vazgeçmeye­n Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron’un ülkesindek­i polis kuvvetleri­nin ırkçılığı ise bir kez daha gün yüzüne çıktı. Fransa’da 6 ay kimliğini gizleyerek polis memuru olarak çalışan bir gazeteci, teşkilat içinde ırkçılık ve şiddet kültürü olduğunu ve ‘cezasızlığ­ın’ büyük bir sorun olduğunu söyledi. Valentin Gendrot isimli gazeteci gördükleri­ni Guardian gazetesine anlattı. Şiddetin neredeyse sıradan sayılacak kadar sık kullanıldı­ğını ileri süren Gendrot, “Devleti temsil eden polis memurların­ın siyahi, Arap ya da göçmenlere ‘p.çler’ diye hitap ettiğini duymak beni gerçekten şoke etti, ama bunu herkes yapıyordu” dedi.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye