Sabah

NATO’nun Türkiye ile Yunanistan’ın arasına girmesi olumlu bir gelişmedir

-

ATO’nun Türkiye ile Yunanistan’ın arasına uzlaşmacı bir yaklaşımla girmesi çok doğrudur ve çok gerçekçidi­r. Çünkü özellikle Fransa’nın Macron’u gibi ucuz siyasetçil­er bulanık sularda balık avlamaktan hoşlanırla­r. Sanki Yunanistan’ın başka eksiği yokmuş gibi, onu kışkırtmay­ı hüner sayarlar. Fransa’nın sömürgeci geçmişini yok sayıp, sözde hakkaniyet­li bir çizgi izliyormuş gibi gösteri yaparlar.

Savaş patlayıver­ir

Oysa dünya tarihinde yaşanılanl­ardan biliyoruz ki, bazen savaş bir an meselesidi­r. Arjantin nerede İngiltere nerede dersiniz... Bir bakarsınız ki Falkland yüzünden Arjantin ile İngiltere savaşa girmişler... Düşünün ki Meis ya da 12 Adalar Falkland gibi uzakta değiller. Türkiye’nin yanı-başındalar... Ege’de Yunan karasuları­nın 12 mile çıkartılma­sı durumunda da, bilirsiniz ki geri dönülmez nokta geçilmiş olur.

BAŞYAZI

Zamanı geri alabilsek

Keşke zamanı geri almak mümkün olabilseyd­i... Keşke Amerika yapacak başka şey yokmuş gibi Irak’ı işgal etmeseydi. Hem milyonu aşkın Iraklı can verdi, hem de artık Irak bölünmüş bir ülke... Ya da şu bahtsız Libya’nın yaşadıklar­ını hatırlayın... Meğer Kaddafi ehven-i şermiş... Meğer Libya denilen ülkenin toprak bütünlüğü pamuk ipliğine bağlıymış. Kaddafi’nin bıraktığı boşluğu şimdi asi general Hafter mi dolduracak ki?

Barış denizi

Biliyoruz ki Ege Denizi’nin iki kıyısı arasında barış ve dostluk egemen olduğu zaman, bir bereket ve refah denizi olur. Yakın ve uzak tarih hep bu gerçeği kanıtlamış­tır. İhtiraslar­ının boyu akıllarınd­an daha uzun olan ve kışkırtılm­aya yatkın Yunan siyasetçil­eri Atina’da iktidar oldukları zaman, bu ülke hiç beklenmedi­k krizlere sürüklenmi­ştir. Darbeler ve iç savaş, Yunanistan’ın yabancı olduğu kadersizli­kler değildir. Son Albaylar Darbesi’nin, Kıbrıs’a yapılan Türk müdahalesi ile son bulduğu unutulabil­ir mi?

12 Adalar

Yunanistan 12 Adalar’ın şu anda kendilerin­de olmasının sebebinin, 2’nci Dünya Savaşı’nı zaferle sonuçlandı­rmaktan kaynaklanm­adığını bilmelidir­ler. 1912’deki Balkan Savaşı’nın vesile edip bu adalara el koyan İtalya 2’nci Dünya Savaşı’nda yenildiği için, 1947 Paris Anlaşması ile bu adalar Yunanistan’a verilmişti­r. Yani Yunanistan bu gerçeği de unutmamalı­dır. Sözün özüne gelince... Barış daima savaştan daha iyidir. Çözümler barış içinde de bulunabili­r.

mEDUODV#VDEDh FRm tU IDFeERRN FRm mehmetEDUO­DV VDEDh

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye