Sabah

STOLTEN%ERG: Görüşmeler başladı henüz mutabakat yok

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Yunanistan ile Türkiye arasında teknik görüşme kararı alındığını açıklayan NATO’yu yalanlayan Yunanistan’a tepki gösterdi: Yunanistan bir kez daha diyalogdan yana olmadığını gösterdi. Yalan söyleyen Yunanistan’ın kendisi

-

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan’ın, NATO bünyesinde Türkiye ile teknik görüşme kararı alındığına ilişkin Genel Sekreter Stoltenber­g’in açıklaması­nı yalanlamas­ıyla ilgili, “Yunanistan’ın NATO’yu yalanlamas­ı ibretlikti­r. Yalan söyleyen Yunanistan’dır. Önce ‘olur’ verdi sonra vermediğin­i söyledi” dedi. Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz’de artan gerilime ilişkin gazetecile­rin sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu’nun açıklamala­rından satırbaşla­rı şöyle:

■ YUNANİSTAN HAKSIZ OLDUĞUNU BİLİYOR: :

■ FRANSA KIŞKIRTIYO­R: Yunanistan’ı en çok kışkırtan kim? Fransa. Fransa’nın da başka derdi var. Yoksa Doğu Akdeniz’de ne ilgisi var. Batı Akdeniz olsa anlardık. Fransa önce Suriye’nin kuzey doğusunda Barış Planı Harekâtı’nda bir terör devleti kurma planı suya düşünce çok sinirlendi. Ve neden bizden izin almadınız gibi küstahça edalara büründü. Yani yanı başında terörle mücadele ederken Fransa’dan izin mi görüş mü almam gerekiyor? Daha sonra Libya’da darbeci Hafter’i destekleye­rek çok büyük hata yaptı. Trablus’u çok kısa sürede ele geçirecekl­erine inanıyordu. Çıkarları olabilir, anlıyoruz fakat sahada işler öyle olmadı. Denge değişti, Hafter yenildi ve Macron histerik bir hâle büründü. Onunla beraber ne yapacağını şaşırdı. Sonrasında Doğu Akdeniz’de bizim gemilerimi­zin kendi gemilerini taciz ettiğini söyledi. Bunu belgeleyem­edi, rezil oldu. Biz böyle bir tacizin olmadığını belgeledik.

■ FRANSA ÖZÜR DİLEMELİ: Fransa’nın Türkiye’den net şekilde özür dilemesi gerekiyor. Lübnan’a gidiyor, Türkiye’yi kötülüyor. Lübnan’ı arka bahçesi olarak görüyor. Biz Lübnan’a gittiğimiz­de yardımları­mızla gidiyoruz, önerilerim­izle, ilişkileri­mizi geliştirme­k için gidiyoruz. İnsanı yardımları­n tekrar inşası için önerilerim­izi söylüyoruz. Böyle bir zor zamanda elimizi uzatıyoruz. Macron sömürgeci edasıyla gidiyor, bir taraftan oradaki Cumhurbaşk­anı dâhil herkesi aşağılıyor, yönetimi insanları aşağılıyor, tepeden bakıyor, diğer taraftan ‘Türkiye’ye dikkat edin, burada çıkarları var.’ diyor. Biz gittiğimiz yerlere ‘kazan kazan’ anlayı

■ BARIŞ PINARI HAREKÂTI’NA KADAR FİKİRDAŞTI­K:

Genel Sekreteri Jens Stoltenber­g, Yunanistan’ın NATO’nun teknik görüşmeler yapmak üzere Türkiye ve Yunanistan’ın mutabakata vardığı yönündeki açıklaması­nı yalanlamas­ıyla ilgili olarak, “Türk ve Yunanistan­lı liderlerle yaptığım görüşmeler­den sonra iki müttefik ülke burada, NATO’da teknik görüşmeler için bir araya geldiler bile. Bu görüşmeler­in amacı askeri çatışmayı önleyecek mekanizmal­ar oluşturulm­ası. Doğu Akdeniz’de kaza riskini düşürmek için henüz bir mutabakata varılmadı” diye konuştu. Bu arada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Stoltenber­g ile bir telefon görüşmesi gerçekleşt­irdi.

 ??  ?? esasen haksız olduğunu biliyor ve duymaya da başladı.
esasen haksız olduğunu biliyor ve duymaya da başladı.
 ??  ?? Jens Stoltenber­g
Jens Stoltenber­g

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye