Sabah

Diplomasi önemli

-

Başlığa bakıp boş konuştuğum­u düşünmeyin. Zira başlık bir hiciv içermekted­ir. Son dönemde hem muhalefeti­n hem de Doğu Akdeniz konusunda yük sek fikirlerin­i beyan ettiğini düşünen lerin sıkça kullandığı bir kavram diplomasi. Fakat içini zerre kadar doldurmada­n kullan dıkları için alay etme ye de son derece müsait. Bu “sihirli” kelimeyi her duydu ğumda şoke oluyo rum. Neden benim aklıma gelmedi diye içim içimi yiyor. Bu kadar orijinal bir fikir hemen yanı başımızda dururken nasıl olur da ıskalarız diye hayıflanma­k tan kendimi alamıyorum.

Şaka bir yana, zırt pırt “eIen dim diplomasiy­i boş bırakmama lı” diyen arkadaşlar­ın diplomasid­en ne anladıklar­ını ciddi ciddi merak edi yorum. Sihirli bir değnek olduğunu mu düşünüyorl­ar acaba? Veya askıda duran bir elbise ve üzerimize giyilmeyi mi bek liyor? Genel akıştan çok bağımsız ve kimsenin aklına gelmiyor mu? Bir çeşit bitirici silah ve sadece bizde mi bulu nuyor? Veya herkes diplomasi kullanır ken biz kavramdan habersiz miyiz? Hadi bunları bir kenara bırakın diplomasin­in tek taraflı kurgulanan bir şey olduğunu mu düşünüyors­unuz?

Eğer gerçekten öyleyse samimiyet le kavramı baştan alıp tartışabil­iriz. Yok eğer derdiniz boş yapmaksa o zaman vakit kaybettirm­eyin.

Diplomasi kavramı son dönemler de söyleyecek sözü olmayan CHP’nin can simidi haline geldi. Türkiye ne yap malı sorusuna verilen cevaplar genelde “diplomasi yapmalı” şeklinde oluyor. Hayır Türkiye jimnastik yapmalı diyen mi var da siz diplomasi yapmalı diye cevap veriyorsun­uz. Dediğim gibi böyle boş konuşmanın temel sebebi aslında söyleyecek sözü olmamaktan kaynakla nıyor. Hatırlatal­ım. PYD mi bize saldıra cak diyen Kılıçdaroğ­lu vakti zamanında “Yunanistan mı bize saldıracak” da demiş. Her şeyi diplomasiy­le çözdüğü için kendinden emin konuşmuş. Neyse ki bu devlet ve iktidar işin ciddiyetin­in farkında ve uzun süreli hazırlığın­ı yap mış. Diplomatik manevralar ile zor kul lanımına dayalı siyasetin iç içe geçtiğini çözmüş ve bazen sopanın ucunu gösteri yor bazen de gelin konuşalım diyor.

Demek ki CHP tipolojisi­nde bir iktidarımı­z olsa biz de Yunanistan’ın yaşadığı çaresizliğ­i yaşayacakm­ı şız. Halbuki Türkiye donanmasın­ı Akdeniz’e çıkarmakla kalmadı her tara fı müzakere masasına ısrarla çağırıyor. Hazırlığın­ı doğru düzgün yapmamış olan Yunanistan ne donanmaya karşı koyabiliyo­r ne de masaya oturabiliy­or. Meselenin özünü anlamayanl­ara daha güzel örnek bulunabile­ceğini sanmıyo rum. Diplomasi tam da budur. Türkiye ısrarla görüşmeye açık olduğunu söyler ken Yunanistan’ın masadan her kaçışını keyifle izliyor. Son olarak Yunanistan NATO masasından kaçarak yine oyunbozan konumuna düştü. Türkiye krizi istediği zaman tırmandırı­p istediği zaman soğutabile­ceğini biliyor. Güç bakımından kayda değer ve niyet bakımından muhtemel her ortakla ilişki ler farklı düzeylerde kuruluyor. Sonuçta her ülkeyi kendi yanınızda tutmanız mümkün değildir. Ama kimini yalıtırsı nız, kimini yatıştırır­sınız, kimini de tehdit edersiniz. Rasyonel biz gözle sürece bak tığınızda bunların hepsinin belli bir plan çerçevesin­de acele etmeden yapıldığın­ı görürsünüz. Türkiye kestirip atmak yerine Yunanistan’ı hataya zorlu yor. Süreç zamana yayılıyor. Yani kısa ca sizin ne anlama geldiğini pek anlama dığınız diplomasi ustalıkla sergileniy­or.

 ??  ?? Hasan Basri YALÇIN
Hasan Basri YALÇIN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye