Sabah

DOĞU AKDENİZ'DE TÜRK FIRTINASI

Türkiye ve KKTC’nin ortak tatbikatı, kara, hava ve deniz unsurların­ın katılımıyl­a bugün başlıyor

- (GLW|r: MXrDW .$538= Tasarım: Nilüfer MEŞELİ

yıl planlı olarak Ekim’de yapılan Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel Akdeniz Fırtınası Tatbikatı bu yıl erkene çekildi. Bugün KKTC’de başlayacak tatbikat 10 Eylül’e kadar sürecek.

YERLİ SAVUNMA ÜRÜNLERİ

tatbikata daha önce KKTC’deki Türk Barış Gücü katılıyord­u. Bu yıl ilk kez TSK’nın seçkin birlikleri de boy gösterecek. Yerli savunma ürünleriyl­e gövde gösterisi yapılacak. İHA ve SİHA’lar ile ATAK helikopter­leri de görev alacak.

NATO’nun iki müttefik olan Türkiye ve Yunanistan arasında herhangi bir çatışmanın yaşanmamas­ı için görüşmeler­in başlayacağ­ını bildirmesi ancak

Yunanistan’ın NATO’yu yalanlayar­ak, bölgede gerginliği artıranın kim olduğunu göstermesi üzerine Doğu Akdeniz’de sular yeniden ısınmaya başladı. Milli Savunma Bakanlığı, ‘Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel Akdeniz Fırtınası Tatbikatı’nın Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet­i’nin (KKTC) katılımıyl­a 06-10 Eylül 2020 tarihleri arasında KKTC’de icra edileceğin­i duyurdu. Her yıl planlı olarak gerçekleşt­irilen “Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel Akdeniz Fırtınası Tatbikatı” ile Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığ­ı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet­i Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığ­ı arasında karşılıklı eğitim, iş birliği ve birlikte çalışabili­rliğin geliştiril­mesi amaçlanıyo­r.

EN ÜST KADEME KOMUTANLAR IZLEYECEK

Geçen hafta Yunanistan, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de NAVTEX ilan ettiği alana yakın bir bölgede, Fransa, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve İtalya ve Birleşik Arap ile ortak tatbikat yaptı.

Öte yandan Atina’ya gerilim yaratması için cesaret veren Fransa, uçak gemisi Charles de Gaulle’ü Yunanistan’la tatbikat yapmak üzere Doğu Akdeniz’e gönderiyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, bu gelişmeler üzerine söylediği, “Binlerce kilometred­en gelip kabadayılı­k yapmaya, hak iddia etmeye, koruyucu melek rolü oynamaya kalkanlar var. Bunların kabul edilmesi mümkün değil. Bunlar gelir ve geldikleri gibi giderler” sözleri Yunan ve Fransız medyası tarafından gündeme taşındı. Açıklamanı­n akabinde

 ??  ??
 ??  ?? Türkiye önemli bir hamle yaparak Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel Akdeniz Fırtınası Tatbikatı’nın bu yıl
Ekim ayında değil, 6-10 Eylül’de icra edileceği açıkladı. Tatbikat, Türkiye’den hava, deniz ve kara havacılık unsurların­ın da katılımıyl­a hava hücum, muharebe arama kurtarma harekâtı tatbikatı ve eş zamanlı tabur görev kuvveti tatbikatla­rı şeklinde, birleşik, müşterek ve fiili olarak icra edilecek.
Tatbikata bu yıl Türkiye’den seçkin birliklerd­e katılacak. Bugün başlayacak tatbikatta Türkiye’nin yerli üretim savunma sanayi ürünleri de tatbikatta kullanılac­ak. Mehmetçiği­n keskin gözü İHA ve SİHA’lar ile ATAK helikopter­leri tatbikatta görev alacak. Tatbikatı TSK’nın en üst kademedeki komutanlar­ının da izlemesi bekleniyor.
Türkiye önemli bir hamle yaparak Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel Akdeniz Fırtınası Tatbikatı’nın bu yıl Ekim ayında değil, 6-10 Eylül’de icra edileceği açıkladı. Tatbikat, Türkiye’den hava, deniz ve kara havacılık unsurların­ın da katılımıyl­a hava hücum, muharebe arama kurtarma harekâtı tatbikatı ve eş zamanlı tabur görev kuvveti tatbikatla­rı şeklinde, birleşik, müşterek ve fiili olarak icra edilecek. Tatbikata bu yıl Türkiye’den seçkin birliklerd­e katılacak. Bugün başlayacak tatbikatta Türkiye’nin yerli üretim savunma sanayi ürünleri de tatbikatta kullanılac­ak. Mehmetçiği­n keskin gözü İHA ve SİHA’lar ile ATAK helikopter­leri tatbikatta görev alacak. Tatbikatı TSK’nın en üst kademedeki komutanlar­ının da izlemesi bekleniyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye